Συνεχίζει σήμερα την έντονη διπλωματική του δραστηριότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) θα λάβει μέρος στο Παρίσι στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Λιβάνου-Γαλλίας. Στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Τονίζουν επίσης ότι πραγματοποιείται σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν». Αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που οργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος (παρουσία και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι), ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας «συμμαχίας προθύμων».

Παρίσι: Σήμερα η τετραμερής Μακρόν, Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Αούν - Το παρασκήνιο της Σύνοδου Κορυφής για την Ουκρανία - Γιατί η Ελλάδα δεν στέλνει στρατό

«Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα τη σχετική συζήτηση για αποστολή μιας «δύναμης εγγύησης» -όπως ονομάστηκε– στην Ουκρανία ως διασπαστική «και να μη μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός», όπως ανέφερε.

Η ελληνική θέση στο Παρίσι, όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ήταν ότι όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μη συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αρχική κατάπαυση του πυρός και να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ξεκίνησε από τη Γαλλία ένα μπαράζ διεθνών επαφών που ισχυροποιούν τη θέση της χώρας απέναντι στις πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έχουν πλέον συνέπειες στις ζωές όλων μας - από τους πολέμους στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, μέχρι τη διαφαινόμενη νέα αντιπαράθεση στο επίπεδο των δασμών που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Όπως υπογραμμίζουν, απέναντι στις εξελίξεις αυτές η Ελλάδα δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί, ενώ τονίζουν ότι οι επαφές αυτές ξεκίνησαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή.

Μεθαύριο, Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και φυσικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και η αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.