Με κύριο θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, και τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο πρωθυπουργός τόνισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ως πυλώνας σταθερότητας και δημοκρατίας σε μια καθόλα ασταθή γεωπολιτική συγκυρία.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται αύριο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ατζέντα των συνομιλιών να αναμένεται διευρυμένη, Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο, ούτως ώστε να διασφαλίσει σε ανώτατο επίπεδο η συμμετοχή των Ισραηλινών στο έργο, ώστε να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές εγγυήσεις έναντι των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς.

H συνάντηση πραγματοποιείται σε μια θετική για την Ελλάδα συγκυρία, που συμπίπτει με την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Chevron, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, ενισχύοντας όχι μόνον την ενεργειακή δυναμική της χώρας αλλά και διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τον γεωστρατηγικό ρόλο.

Ο Μητσοτάκης στην τετραμερή στο Παρίσι: Η βοήθεια στον Λίβανο και η προειδοποίηση του πρωθυπουργού στη Συρία 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν στη στρατηγική συμμαχία Αθήνας - Τελ Αβίβ, με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, απέναντι στις επεκτατικές επιδιώξεις και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Να σημειωθεί δε, ότι οι ελληνικές και ισραηλινές θέσεις ταυτίζονται στην περίπτωση της Συρίας καθώς η εμπλοκή της Τουρκίας και η στήριξη στο νέο καθεστώς Αλ Σάρα προκαλούν ανησυχία για την εδαφική ακεραιότητα της πολύπαθης χώρας και την τύχη των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Όσον αφορά τη χθεσινή τετραμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου, που αποτέλεσε την πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν», ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Άλλωστε στο μήνυμά του μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου, ως παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στην παρουσία της Γαλλίας στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «αυτή η στρατηγική σχέση, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, της Γαλλίας με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνει πια και τις δύο χώρες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα. Χώρες οι οποίες είναι και οι δύο παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως εκτιμώ ότι το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και την Κύπρο. Για τον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ζοζέφ Αούν την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τον Λίβανο, τόσο στηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις του όσο και προσφέροντας τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να γυρίσει σελίδα η χώρα, επισημαίνοντας ότι ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξειδικεύοντας στο ζήτημα της Συρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία συριακής ιδιοκτησίας που θα προστατεύει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Συρία σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών. «Αν η Συρία θέλει να προχωρήσει και να ευημερήσει και να γίνει παράγοντας σταθερότητας και όχι αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές μειονότητες, σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο “μωσαϊκό” θρησκειών και εθνοτήτων που συνιστά τη σημερινή Συρία. Η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της συμπεριληπτικότητας της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας όλων των μειονοτήτων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφή προειδοποίηση προς το καθεστώς της Δαμασκού και εμμέσως προς την Άγκυρα.