avatar

Πρώτο Πρωινό
Αλέξανδρος Κλώσσας

Χατζηβασιλείου: "Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώµατά της απερίφραστα" νοτίως της Κρήτης

"Ψήφος εµπιστοσύνης" η έλευση της Chevron

"H Ελλάδα δεν έχει να χωρίσει τίποτα µε τους Ρώσους πολίτες, ωστόσο σεβόµενη το ∆ιεθνές ∆ίκαιο διαφωνεί µε την επιλογή του Κρεµλίνου να εισβάλει σε τρίτη χώρα"

xatzivasileiou-chevron
Εµµεση αναγνώριση της ελληνικής δικαιοδοσίας στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης συνιστά η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων από τον αµερικανικό ενεργειακό κολοσσό Chevron, υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου. Σε συνέντευξή του στο Open τόνισε: «Ασκούµε κυριαρχικά δικαιώµατα ξεκάθαρα και απερίφραστα. Είναι ψήφος εµπιστοσύνης προς την Ελλάδα το γεγονός ότι έρχονται ενεργειακοί κολοσσοί».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόµενος στα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να στείλει ελληνικά στρατεύµατα στην Ουκρανία, παραπέµποντας και στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού: «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούµε αυτή τη στιγµή ότι το να υπάρχει µία κουβέντα που περιλαµβάνει αποστολή στρατευµάτων αποδυναµώνει τη συζήτηση για κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι το µείζον σήµερα. ∆ιαφορετικά δεν µπορούµε να µιλάµε για µία αλλαγή σκηνικού στο πεδίο, που θα µπορούσε να δηµιουργήσει µια αισιοδοξία για την επόµενη φάση».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει να χωρίσει τίποτα µε τους Ρώσους πολίτες, ωστόσο σεβόµενη το ∆ιεθνές ∆ίκαιο διαφωνεί µε την επιλογή του Κρεµλίνου να εισβάλει σε τρίτη χώρα. Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούµπιο, στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ µε τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε: «Για την Ελλάδα, τονίζεται η στρατηγική και συµµαχική σχέση µε τις ΗΠΑ, ο καθοριστικός ρόλος που έχουµε στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και το γεγονός ότι είµαστε σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή. ∆ιαφορετική είναι η προσέγγιση µε τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Πουθενά δεν είδαµε στην ανακοίνωση αλλαγές στις κυρώσεις CAATSA ή στο πλαίσιο για τα F-35 ακόµα».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή