Με τη Συρία σε κατάσταση διαλυμένου κράτους, τον Λίβανο να προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια του, μεταξύ άλλων, και από την πρόσφατη πολεμική διένεξη με το Ισραήλ, το Ιράν σταθερά εχθρικό και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπολύει διαρκώς μύδρους κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζει καλά πως οι πιο κοντινές στη χώρα του σταθερές δημοκρατίες, ενταγμένες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και φιλικά διακείμενες, είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη - επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας, Ελλάδας-Ισραήλ

Σε αυτή τη συγκυρία, με την υποστήριξη και της νέας αμερικανικής διοίκησης, επιδιώκει να ενισχύσει το σχήμα συνεργασίας 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες), που «πατάει» πάνω στην ενέργεια, αλλά επεκτείνεται και πιο πέρα. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα έχει «διαβάσει» το Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει την εμβάθυνση του σχήματος αυτού, αλλά και της διμερούς σχέσης και συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ετσι, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εκτάκτως στην Ιερουσαλήμ, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, και με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίσκεψη αυτή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και στις περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Το ενεργειακό σκέλος ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου - Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.


Πολύτιμος συνεργάτης της Ελλάδας και προνομιακός εταίρος των ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι κομβικής σημασίας στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο και η στήριξη τόσο της Ιερουσαλήμ όσο και της Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά σημαντικές, απέναντι μάλιστα στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι του σχεδιασμού αυτού. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Great Sea Interconnector) με υποθαλάσσια καλώδια είναι ένα έργο το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει εμβληματικό, υπογραμμίζοντας ότι έχει «βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα», ενώ ο ίδιος έχει τονίσει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην υλοποίησή του. Πρόσφατα το ερευνητικό πλοίο που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα και την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων στο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κρήτη στην Κύπρο παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να βεβαιώνουν ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι η έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά. Ο κ. Νετανιάχου κρίνεται από την Αθήνα ως πολύτιμος σύμμαχος όχι μόνο ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά και ως προνομιακός συνομιλητής του Ντόναλντ Τραµπ και εταίρος των ΗΠΑ.


Κοινό μέτωπο στο μπλόκο των ΗΠΑ για τα F-35 της Τουρκίας

Τα συµφέροντα των δύο χωρών µπορεί να ευθυγραµµίζονται και στη συνέχιση του αµερικανικού «µπλόκου» στην απόκτηση F-35 από την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούµπιο, γνωρίζει άριστα πρόσωπα και πράγµατα στη «γειτονιά» µας, ενώ είχε εισηγηθεί, µαζί µε τον Μποµπ Μενέντεζ, τον «Νόµο περί άµυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», µε προβλέψεις για την αναβάθµιση της αµυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισµού των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων, που άνοιξε και τον δρόµο για την απόκτηση των F-35 από την Πολεµική µας Αεροπορία. Η Chevron, µάλιστα, προτού ανακοινώσει το ενδιαφέρον της για έρευνες για κοιτάσµατα υδρογονανθράκων σε δύο οικόπεδα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, ζήτησε και πήρε, κατά πληροφορίες, το πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Η προµήθεια των F-35 δίνει συν τοις άλλοις ένα πλεονέκτηµα στους αιθέρες στη χώρα µας έναντι του γείτονα εξ Ανατολής, καθώς πρόκειται για το πλέον σύγχρονο µαχητικό αεροσκάφος πέµπτης γενιάς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Χακάν Φιντάν έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστηµα έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο, µε σκοπό να ανατρέψουν την απόφαση που είχε λάβει η προηγούµενη κυβέρνηση Τραµπ, το 2019, η οποία απέκλειε την Τουρκία από το πρόγραµµα των F-35, λόγω των ρωσικών S-400 που κατείχε. Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ µπορεί να δηµιουργήσει έναν αποτελεσµατικό µοχλό πίεσης, που θα διατηρήσει την Τουρκία εκτός παιχνιδιού για το αµερικανικό µαχητικό αεροσκάφος τελευταίας γενιάς και αυτό αναµένεται επίσης να συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες αύριο στην Ιερουσαλήµ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά