Τέσσερα εκατοµµύρια πολίτες θα λάβουν τις επόµενες ηµέρες το ερωτηµατολόγιο, στο οποίο ουσιαστικά θα «βαθµολογούν» υπηρεσίες τουηµοσίου και θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις για τη βελτίωσή τους, σύµφωνα µε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη λογική ότι κριτής του κράτους και του τρόπου της λειτουργίας του πρέπει να είναι ο ίδιος ο πολίτης, δίνοντας πρώτη φορά τη συγκεκριµένη δυνατότητα, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία στους πολίτες. Στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ηµήτριος Παπαστεργίου, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαµπογιάννη, παρουσίασαν την εφαρµογή του νοµοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στο ∆ηµόσιο και την αξιολόγηση των δηµόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες.

∆ύο καινοτοµίες

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό για την αξιολόγηση υπηρεσιών και φορέων από ευρύ κοινό προωθούνται δύο νέες σηµαντικές καινοτοµίες:

  • Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα αξιολόγησης Υπηρεσιών και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης από το σύνολο των πολιτών που είναι εγγεγραµµένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (περίπου 4 εκατ. εγγραφές).
  • Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα αξιολόγησης µετωπικών υπηρεσιών του δηµόσιου τοµέα από αποδεδειγµένους χρήστες των συγκεκριµένων υπηρεσιών. Οσον αφορά την αξιολόγηση από πιστοποιηµένους χρήστες της υπηρεσίας, ο πολίτης-χρήστης µιας µετωπικής υπηρεσίας του δηµόσιου τοµέα (π.χ. ΚΕΠ, ∆ΥΠΑ, e-EΦΚΑ) αµέσως µετά τη συναλλαγή του στο γκισέ λαµβάνει προσωποποιηµένο σύνδεσµο για να απαντήσει σε ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠ.ΕΣ., αξιολογείται όχι µόνο η υπηρεσία, αλλά και η διαδικασία, ενώ από τη συλλογή των απαντήσεων θα εντοπιστούν συγκεκριµένες υπηρεσίες (π.χ. το ΚΕΠ του «x» δήµου), αλλά και συγκεκριµένες διαδικασίες (π.χ. ρύθµιση οφειλής σε ΟΤΑ) οι οποίες συγκεντρώνουν τη χαµηλότερη βαθµολογία και προβλήµατα, µε στόχο σε δεύτερη φάση να αντιµετωπιστούν. Στο στόχαστρο θα βρεθούν τα νοσοκοµεία, ο χρόνος εξυπηρέτησης των ασθενών, η καθαριότητα, η υποστήριξη και η ενηµέρωση που δέχονται οι πολίτες, η ποιότητα της φροντίδας, η προσβασιµότητα, ενώ θα γίνει συνολική βαθµολόγηση όλων των δοµών Υγείας. Σχετικά µε τις µη µετωπικές, αλλά πολύ σηµαντικές υπηρεσίες για την καθηµερινότητά µας, όπως είναι επί παραδείγµατι η καθαριότητα ενός δήµου ή ακόµα και µιας γειτονιάς, παρόλο που δεν είναι µετωπική υπηρεσία, µπορεί επίσης να αξιολογηθεί µε αξιόπιστο τρόπο. Οπως αντίστοιχα ο ηλεκτροφωτισµός ή η κατάσταση του οδικού δικτύου.

Γι’ αυτές τις υπηρεσίες θα αξιοποιηθούν τα βήµατα που έχουν γίνει στον τοµέα της Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, όπου κάθε φυσικό πρόσωπο, εγγεγραµµένο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα µπορεί να συµπληρώνει σε περιοδικά διαστήµατα ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο αξιολόγησης. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνεται η αξιολόγηση σε εξαµηνιαία βάση (Μάιο - Νοέµβριο). Κάθε εγγεγραµµένο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας φυσικό πρόσωπο (περίπου 4 εκατοµµύρια εγγραφές) θα λάβει ειδοποίηση συµπλήρωσης του ηλεκτρονικού ερωτηµατολογίου, το οποίο περιέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης φορέων και υπηρεσιών σε µια κλίµακα από το 1 έως το 10. Οι υπηρεσίες αυτές είναι: της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήµων, µε στόχο να υλοποιηθεί η µεγαλύτερη έρευνα µέτρησης ικανοποίησης δηµόσιων υπηρεσιών που έχει γίνει ποτέ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Εσωτερικών έχει ακόµη τη δυνατότητα ανάλυσης των αποτελεσµάτων ανά αξιολογούµενη υπηρεσία, ανά χωρική περιοχή (δήµο, περιφέρεια, ακόµα και ανά Τ.Κ.) και ανά ηλικιακή οµάδα. Παράλληλα, παρέχονται συγκριτικοί δείκτες µε επόµενα κύµατα της έρευνας, προκειµένου να υπάρχει σύγκριση στην πρόοδο των συγκεκριµένων τοµέων βάσει των αξιολογήσεων των πολιτών, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να έχουν λόγο στην αξιολόγηση της καθηµερινότητάς τους, την ώρα που ενισχύεται η δηµόσια λογοδοσία.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή