«Η Ευρώπη έχει θέσει την Άμυνα και την Ασφάλεια στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, σε συνέχεια και της υιοθέτησης της Λευκής Βίβλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης έκτακτων πόρων για την αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών.

Επισήμανε ωστόσο, ότι «αντί αυτό να γίνει σταδιακά με σωστές προβλέψεις και χρονοδιαγράμματα, πρέπει να κάνουμε θαύματα, και οι έκτακτοι αυτοί πόροι να λείψουν από άλλους τομείς» καταλήγοντας ότι «το συμπέρασμα είναι ένα και πρέπει να γίνει κατανοητό: καλύτερα να προλαμβάνεις και να προετοιμάζεσαι βήμα-βήμα παρά να φαίνεται ότι στο επιβάλλουν οι συνθήκες και να καταλήγεις σε ελλιπείς πολιτικές, οι οποίες δείχνουν πολλές φορές προχειρότητα, ενώ απαιτείται σύνεση και αποτελεσματικότητα».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ολόκληρη η παρέμβαση 

Ακόμη μια χρονιά καλούμαστε να ψηφίσουμε την ετήσια Έκθεση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υπερψηφίζουμε.

Όμως αυτή τη φορά, η σημασία της είναι μεγάλη, καθώς η Ευρώπη έχει θέσει την Άμυνα και την Ασφάλεια στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, σε συνέχεια και της υιοθέτησης της Λευκής Βίβλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναγκαζόμαστε λοιπόν να κάνουμε τεράστια άλματα ώστε να κερδίσουμε πίσω τον χρόνο που χάσαμε. Εδώ και χρόνια, και εγώ και άλλοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνουμε στην

Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω εμβάθυνση στον τομέα της Άμυνας, ώστε η Ένωση να μπορεί να δρα με μια ενιαία φωνή και με ενισχυμένη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πλέον, λόγω των συνθηκών, κατανοούμε και καταλήγουμε στο ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, βρίσκοντας πόρους για την αμυντική μας θωράκιση, με στόχο την αποτροπή. Ωστόσο, αντί αυτό να γίνει σταδιακά με σωστές προβλέψεις και χρονοδιαγράμματα, πρέπει να κάνουμε θαύματα, και οι έκτακτοι αυτοί πόροι να λείψουν από άλλους τομείς.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα και πρέπει να γίνει κατανοητό: Καλύτερα να προλαμβάνεις και να προετοιμάζεσαι βήμα-βήμα παρά να φαίνεται ότι στο επιβάλλουν οι συνθήκες και να καταλήγεις σε ελλιπείς πολιτικές, οι οποίες δείχνουν πολλές φορές προχειρότητα, ενώ απαιτείται σύνεση και αποτελεσματικότητα.