Μια «επανάσταση» στον δημόσιο τομέα θέλει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη του 2027 και τις επόμενες εθνικές εκλογές. Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχε προσκληθεί και έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για έναν συγκεκριμένο λόγο: Ο πρωθυπουργός περιμένει από τους δύο υπουργούς και τα επιτελεία τους να συνεργαστούν στενά για την αναδιάρθρωση του κράτους και για να γίνει αυτό πολύ πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Δημόσιο: Έρχεται νέα υπερπλατφόρμα στη θέση του gov.gr

Η ολοκλήρωση αυτής της «επανάστασης» περνάει μέσα από τον μετασχηματισμό του gov.gr, που είναι ήδη σε εξέλιξη, και τη μετατροπή του σε μία ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων. Ένα μοναδικό σημείο, δηλαδή, μία πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί καθετί που μπορεί να θέλει ή να χρειάζεται κάποιος από το Δημόσιο.

Στόχος είναι, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ο πολίτης να αντιμετωπίζεται από τη Δημόσια Διοίκηση με ενιαίο τρόπο, παρέχοντας συνολική και κεντρική εξυπηρέτηση. Ο πολίτης, επίσης, θα έχει εικόνα για το εάν και πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του και θα δίνει τη συναίνεσή του. Επιπλέον, στη Δημόσια Διοίκηση θα παρασχεθούν εργαλεία ώστε να αναπτύσσουν ψηφιακές υπηρεσίες νέας γενιάς, χωρίς να χρειάζονται ειδικοί πληροφορικής για να γράφουν κώδικα (no code υπηρεσίες).

Το «Σπίτι μου II», για παράδειγμα, είναι η πρώτη υπηρεσία που διατίθεται παραγωγικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Συναλλαγές από παντού με ευκολία

Επί της ουσίας, όταν ολοκληρωθεί το φιλόδοξο αυτό έργο, θα μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις όποιες συναλλαγές έχουν με τη Δημόσια Διοίκηση ηλεκτρονικά, από παντού (anywhere), οποτεδήποτε (anytime) και για οτιδήποτε (anything) σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση.

Επιμέρους στόχοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ενιαία και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα ή κανάλι επικοινωνίας που απαιτείται για τις συναλλαγές του. Αντίστοιχα, η Δημόσια Διοίκηση θα έχει συγκεντρωμένες σε ένα σημείο όλες τις αλληλεπιδράσεις του συναλλασσόμενου πολίτη με το Δημόσιο, δηλαδή ερωτήματα, αιτήματα, υποθέσεις.
  • Αντικειμενική βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των ωφελούμενων συνεργαζόμενων φορέων προς τους τελικούς αποδέκτες τους, πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς η ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης θα διευκολύνει την ταχύτερη και συνεπέστερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των συναλλασσόμενων.
  • Βελτίωση της συνολικής «εμπειρίας του πολίτη», λόγω της κεντρικής υπόστασης των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης. Η ολοκλήρωση μιας συναλλαγής δεν θα προϋποθέτει πλέον την κατανόηση της δομής και του τρόπου λειτουργιών των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου από τον κάθε συναλλασσόμενο.
  • Βελτίωση της παραγωγικότητας του Δημοσίου μέσω της υποστήριξης των φορέων κατά την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών και αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των πόρων (ανθρώπινων και μη) που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσωποποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Κάθε πολίτης θα έχει δηλαδή το προσωπικό του gov.gr. Μόλις αυθεντικοποιηθεί στη νέα πλατφόρμα, θα μπαίνει στην κατηγορία που θα ονομαστεί «περιοχή πολίτη», από όπου θα έχει εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε:

  • Θυρίδα πολίτη.
  • Υποθέσεις πολίτη (θα μπορεί να έχει εικόνα για υποθέσεις με το Δημόσιο και σε ποιο στάδιο βρίσκονται - επεξεργασία, ολοκληρωμένη κ.λπ.).
  • Ημερολόγιο με ραντεβού για εξυπηρέτηση από φορείς (μέσω της πλατφόρμας ραντεβού).
  • Ιστορικό συνδέσεων.
  • Αγαπηµένες υπηρεσίες (bookmarks). Ο πολίτης θα µπορεί να µαρκάρει (bookmark) υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν για να τις εντοπίζει γρήγορα.


Κατάργηση δημοφιλών πιστοποιητικών

Παράλληλα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης συνεργάζονται για την κατάργηση της έκδοσης και της προσκόµισης δηµοφιλών πιστοποιητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών µε δηµόσιους φορείς. Επί της ουσίας, η πληροφορία που υπάρχει σε αυτά τα πιστοποιητικά θα αντλείται µέσω διαλειτουργικότητας εύκολα και γρήγορα, επιταχύνοντας τις διοικητικές διαδικασίες, στις οποίες απαιτούνταν οι πολίτες να προσκοµίσουν αυτά τα πιστοποιητικά. Οι πολίτες θα γλυτώνουν γραφειοκρατία, καθώς δεν θα χρειάζεται να προσκοµίζουν πιστοποιητικά των οποίων τα στοιχεία υπάρχουν στις βάσεις δεδοµένων του ∆ηµοσίου. Είναι ένα σηµαντικό βήµα για την κατάργηση και της ψηφιακής γραφειοκρατίας, που συχνά δηµιουργείται µε την επανειληµµένη έκδοση και προσκόµιση πιστοποιητικών. Η αναδιάρθρωση του κράτους έχει και ένα ακόµα στοιχείο-κλειδί, την αξιολόγηση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την οριζόντια αξιολόγηση των δηµόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. «Μέσα στο αµέσως επόµενο διάστηµα, τέσσερα εκατοµµύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηµατολόγιο αξιολόγησης δηµοσίων υπηρεσιών και νοµίζω ότι αυτό το ερωτηµατολόγιο θα είναι εξαιρετικά χρήσιµο και για εµάς, για να δούµε πού πρέπει να εστιάσουµε την προσοχή µας και για να εγκαθιδρύσουµε µια ουσιαστική κουλτούρα λογοδοσίας. Ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουµε τα εργαλεία να µπορεί να µας αξιολογεί συνολικά και να µας κάνει υποδείξεις για το πώς µπορούµε να βελτιωθούµε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από την αξιολόγηση εντός του δηµόσιου τοµέα, που είναι σε εξέλιξη, εισάγονται δύο νέες σηµαντικές καινοτοµίες: Πρώτον, η δυνατότητα αξιολόγησης υπηρεσιών και φορέων κεντρικής κυβέρνησης από το σύνολο των πολιτών που είναι εγγεγραµµένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (σήµερα περίπου 4.000.000 εγγραφές). ∆εύτερον, η δυνατότητα αξιολόγησης Μετωπικών Υπηρεσιών ∆ηµόσιου Τοµέα –εκεί δηλαδή όπου ο πολίτης συναντά µε φυσικό τρόπο τον δηµόσιο υπάλληλο που τον εξυπηρετεί– από αποδεδειγµένους χρήστες αυτών. Ο πολίτης-χρήστης µιας Μετωπικής Υπηρεσίας του δηµόσιου τοµέα (π.χ. ΚΕΠ, ∆ΥΠΑ, e-EΦΚΑ) αµέσως µετά τη συναλλαγή του θα λαµβάνει προσωποποιηµένο σύνδεσµο για να απαντήσει σε ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο. Με τον τρόπο αυτό θα αξιολογείται όχι µόνο η υπηρεσία, αλλά και η διαδικασία. Από τη συλλογή των απαντήσεων θα εντοπίζονται συγκεκριµένες υπηρεσίες (π.χ. το ΚΕΠ του Χ δήµου), αλλά και συγκεκριµένες διαδικασίες (π.χ. ρύθµιση οφειλής σε ΟΤΑ) που συγκεντρώνουν τη χαµηλότερη βαθµολογία. Οι υπηρεσίες µε υψηλή βαθµολογία θα έχουν µάλιστα και ειδική σήµανση (5 αστέρια).

Υπάρχουν βέβαια και οι µη Μετωπικές, αλλά εξίσου σηµαντικές υπηρεσίες για την καθηµερινότητά µας, όπως για παράδειγµα η καθαριότητα ενός δήµου ή ακόµα και µιας γειτονιάς ή ο ηλεκτροφωτισµός ή η κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ποιες υπηρεσίες θα κρίνονται

Αξιοποιώντας τα βήµατα που έχουν γίνει στον τοµέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, κάθε πολίτης, εγγεγραµµένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα µπορεί να συµπληρώνει σε περιοδικά διαστήµατα ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο αξιολόγησης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτό θα γίνεται πιθανότατα σε εξαµηνιαία βάση, κάθε Μάιο και Νοέµβριο. Το ερωτηµατολόγιο θα περιέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης φορέων και υπηρεσιών σε µια κλίµακα από το 1 έως το 10. Οι υπηρεσίες αυτές είναι της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήµων.

Ενδεικτικά, σε πρώτη φάση, οι υπό αξιολόγηση υπηρεσίες είναι οι εξής:

  • Φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης, Υπηρεσίες gov.gr: ΑΑ∆Ε, e-ΕΦΚΑ, ∆ΥΠΑ, Κτηµατολόγιο, ∆ιευθύνσεις αλλοδαπών, Αστική συγκοινωνία.
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες Φορέων Κυβέρνησης: ΑΑ∆Ε, My Health, Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Ψηφιακές υπηρεσίες Κτηµατολογίου.
  • Υπηρεσίες gov.gr: Υπεύθυνη δήλωση, Αντίγραφο ποινικού µητρώου, Εθνικό µητρώο ζώων συντροφιάς, Ραντεβού για αστυνοµική ταυτότητα, Kids Wallet, Εισιτήρια αγώνων, Ιδρυση ατοµικής επιχείρησης.
  • Υπηρεσίες Περιφέρειας: Κατάσταση οδικού δικτύου, Ψηφιακές υπηρεσίες περιφέρειας.
  • Υπηρεσίες ∆ήµων: Καθαριότητα, Ανακύκλωση, Κατάσταση δηµοτικού οδικού δικτύου, Ηλεκτροφωτισµός, Κοινωνικές υπηρεσίες, Ψηφιακές υπηρεσίες δήµου, Πεζοδρόµια, Χώροι στάθµευσης, ∆ηµοτικά ιατρεία, Πολεοδοµία, ∆ηµοτική συγκοινωνία. Έτσι, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει τη µεγαλύτερη έρευνα µέτρησης ικανοποίησης δηµοσίων υπηρεσιών που έχει γίνει ποτέ, µε δυνατότητα ανάλυσης των αποτελεσµάτων ανά αξιολογούµενη υπηρεσία, ανά χωρική περιοχή (δήµο, περιφέρεια, ακόµα και ανά Τ.Κ.) και ανά ηλικιακή οµάδα, αλλά και την ύπαρξη συγκριτικών δεικτών µε επόµενα κύµατα της έρευνας.

Θοδωρής Λιβάνιος: "Αξιολόγηση από τους πολίτες"

Στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο διαρκής εκσυγχρονισµός και ψηφιακός µετασχηµατισµός του κράτους, µέσω της εισαγωγής καινοτόµων εργαλείων, που θα καταστήσουν τις δηµόσιες υπηρεσίες φιλικότερες προς τον πολίτη.

Η µεταρρυθµιστική αυτή προσπάθεια που υλοποιούµε στο υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, επικεντρώνεται σε έναν κοινό αγώνα για µία αποτελεσµατικότερη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, µε παραγωγικότερο ανθρώπινο δυναµικό και ευρύτερα έναν δηµόσιο τοµέα που θα αξιολογείται και θα βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Σήµερα, έχουµε τη δυνατότητα να αναφερόµαστε σε ψηφιακές κατακτήσεις όπως το gov.gr, η Ενιαία Ψηφιακή Υποδοµή Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM) και εφαρµογές όπως το MyStreet, που συµβάλλουν στη βελτίωση της καθηµερινότητας όλων των πολιτών, υποβοηθώντας ταυτόχρονα στην εύρυθµη και αποδοτικότερη λειτουργία του κράτους.

Πλέον, µε τη νέα πρωτοβουλία που λαµβάνουµε, καθιερώνεται και εφαρµόζεται για πρώτη φορά η µεγαλύτερη σε κλίµακα αξιολόγηση των δηµοσίων υπηρεσιών και φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήµων από τους ίδιους τους πολίτες, µέσω ενός δοµηµένου ηλεκτρονικού ερωτηµατολογίου, που θα αποσταλεί µε στόχο να ενισχύσουµε τη δηµόσια λογοδοσία και παράλληλα να δηµιουργήσουµε ένα ανοιχτό κανάλι επαφής µε τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε απόλυτη συνάρτηση και µε το έργο των ∆εικτών Ποιότητας ΟΤΑ.

*Υπουργός Εσωτερικών

Δημήτρης Παπαστεργίου: "Το ψηφιακό άλµα της Ελλάδας"

Ενα κράτος αποτελεσµατικό, το οποίο στέκεται δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δίνοντας λύσεις σε προβλήµατα ετών, µειώνοντας τη γραφειοκρατία, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος µας για µια Ελλάδα πιο φωτεινή ψηφιακά. Με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Θοδωρή Λιβάνιο έχουµε µια διαρκή συνεργασία σε µια ευρεία γκάµα τοµέων, που σχετίζονται από την απλούστευση της αλληλεπίδρασης πολιτών-κράτους µέχρι το πέρασµα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή και την προστασία του δηµόσιου χώρου. Η κατάργηση έκδοσης και προσκόµισης πιστοποιητικών είναι ένα εµβληµατικό έργο για να κάνουµε πράξη το ψηφιακό άλµα του κράτους. Τα οφέλη θα είναι αµφίδροµα, τόσο για τους πολίτες όσο και για την ίδια τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, καθώς θα γλυτώνουν χρόνο, περιττή ταλαιπωρία και θα εξοικονοµούνται πολύτιµοι πόροι. Οι φορείς θα αντλούν αυτόµατα τα στοιχεία των πολιτών µέσω της πολύτιµης διαλειτουργικότητας των συστηµάτων. Συγχρόνως, µε την υλοποίηση της «Ενιαίας ψηφιακής υποδοµής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων», το CRM, περνάµε στην επόµενη µέρα για το gov.gr και βελτιώνουµε ακόµα περισσότερο την εµπειρία των πολιτών, αλλά και την παραγωγικότητα του ∆ηµοσίου, ενώ η εφαρµογή MyStreet θα είναι το «εργαλείο» για να ζούµε σε πόλεις όπου οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ελεύθεροι και προσβάσιµοι από όλους. Επιπλέον, µε τεχνολογικά µέσα κάνουµε τους πολίτες συµµέτοχους στην ανάδειξη των ζητηµάτων που πρέπει να διορθώσουµε. Οι ίδιοι οι πολίτες θα απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ερωτηµατολόγια και θα αξιολογήσουν δηµόσιες υπηρεσίες και φορείς. Προχωρούµε ψηφιακά µε επίκεντρο τον πολίτη για ένα κράτος που βελτιώνεται διαρκώς.

*Υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά