Η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Public Issue αναδεικνύει τις ευρωεκλογές του 2024 ως σημείο καμπής για τη βαθιά κρίση που διαπερνά τα κόμματα διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η έρευνα, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2025 σε δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω, καταγράφει με σαφήνεια την αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών για τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Public Issue: Η απογοήτευση των πολιτών βαθαίνει για τα κόμματα εξουσίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Public Issue, το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ "είναι ίδια". Αντίθετα, μόλις το 32% θεωρεί ότι τα τρία κόμματα "μάλλον διαφωνούν", ενώ το 13% δηλώνει πως "ούτε συμφωνούν, ούτε διαφωνούν".

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μια σαφή τάση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.

Η δημόσια εικόνα της Νέας Δημοκρατίας

Η δημοσκόπηση της Public Issue δείχνει ότι η δημόσια εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη θέση συγκριτικά με το 2015.

Συγκεκριμένα, το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό μικρότερο από το 74% που είχε καταγραφεί το 2015.

Παρά τη σχετική βελτίωση, τα ποσοστά παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, αντανακλώντας τη γενικότερη δυσαρέσκεια των πολιτών.

ΠΑΣΟΚ: Συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης

Εξαιρετικά αρνητική παραμένει η δημόσια εικόνα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue. Επτά στους δέκα πολίτες (70%) πιστεύουν ότι το κόμμα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι ακόμη και το 42% των ίδιων των ψηφοφόρων του στις Βουλευτικές εκλογές του 2023 συμμερίζεται αυτή την άποψη, αναδεικνύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας

Η δημοσκόπηση της Public Issue επιβεβαιώνει ότι η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται αμείωτη. Μετά από πέντε διασπάσεις σε δέκα χρόνια (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας), η σημερινή δημόσια εικόνα του κόμματος βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 5% υποστηρίζει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Public Issue για τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια είναι εξίσου αποκαλυπτικά:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετική γνώμη από το 29% των ερωτηθέντων, ποσοστό που έχει προσεγγίσει το ιστορικό κατώτατο του κόμματος (28%), το οποίο είχε καταγράψει ο Αντώνης Σαμαράς τον Μάιο του 2012.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει θετική γνώμη μόλις από το 15% των ερωτηθέντων, ενώ έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση αρνητικών γνωμών (79%) μετά τον Γιώργο Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2012 (89%).

Ο Σωκράτης Φάμελλος συγκεντρώνει θετική γνώμη από το 24% των ερωτηθέντων, επίδοση χαμηλότερη από όλους τους προηγούμενους αρχηγούς του Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η δημοσκόπηση της Public Issue καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η κρίση εμπιστοσύνης προς τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας βαθαίνει, με τους πολίτες να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια τόσο για τα κόμματα όσο και για τους ηγέτες τους.

Η τάση αυτή, που ξεκίνησε με τις ευρωεκλογές του 2024, φαίνεται να εδραιώνεται, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δημοσκόπηση Public Issue: Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας

dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__2_
dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__3_
dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__4_
dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__5_
dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__6_
dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__7_
dimoskopisi-public-issue-2025-politika-kommata__1_