Η αμυντική θωράκιση της χώρας, εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη «γειτονιά» μας αλλά και διεθνώς, μπαίνει στο επίκεντρο της κυβέρνησης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα στις 11:00 το πρωί, όταν και θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Μηνύματα ενότητας και ασφάλειας της χώρας από τη Βουλή - Τι θα πει στην παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό που υπογραμμίζει σταθερά το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυροποίησε τη χώρα μας σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι η κυβέρνηση, όπως τονίζουν, που ενίσχυσε όσο ποτέ άλλοτε την αμυντική μας δύναμη με την προμήθεια των μαχητικών Rafale, των φρεγατών Belharra και την παραγγελία των F-35, θωράκισε τα σύνορά μας στον Έβρο και στα νησιά, υπέγραψε τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, επεξέτεινε τα 12 μίλια στο Ιόνιο και ισχυροποίησε την Ελλάδα με στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικές συνεργασίες, όπως συνέβη με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν, πρωτοστάτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Σήμερα η παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας

Σε πρακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, η αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην κορυφαία έκδοση Viper, ολοκληρώνεται η προμήθεια των Rafale, ενώ η χώρα διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation και παράλληλα παρέλαβε πέρυσι τρία ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo και περιμένει άλλα τέσσερα. Η Ελλάδα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτήσει έναν anti-drone θόλο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται, όπως έχει τονίσει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη δωδεκαετία και πλέον, με ορίζοντα δηλαδή το 2040. Θα αναδείξει τις γενικές γραμμές του πλαισίου και δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες. Ειδικότερες λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής που θα ακολουθήσει.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή. Τι σημαίνει αυτό; Όπως θα εξηγήσει, κατά πρώτον, οι μεγάλες προμήθειες και η αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο: drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα ραντάρ, αντιπυραυλική προστασία κλπ. Κατά δεύτερον, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (όπως για παράδειγμα η ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή εγχώριων πρότυπων όπλων). Τρίτον, οι προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα). Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, όπως επίσης αναμένεται να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Όλο το παραπάνω πλαίσιο, όπως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πει ο πρωθυπουργός, θα πλαισιώνεται από μια συνολική δέσμη μέτρων: από τη νέα οργάνωση της θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση (όπου θα εξηγήσει γιατί γίνεται και γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή), μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων - με επιχειρησιακά πλέον κριτήρια και όχι με γεωγραφικά. Τέλος, αναφερόμενος στο πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει τη σημασία που έχει η Άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και το ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται, για να τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, και την Άμυνα.