Ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν κάθε πτυχή της υπόθεση των Τεμπών με την οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε χθες αυτοβούλως από τον πρόεδρο της Βουλής να ελεγχθεί για δικογραφίες που στρέφονται εναντίον του και αφορούν το τραγικό δυστύχημα. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε την ενεργοποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος. Το συγκεκριμένο εδάφιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Σπίρτζης: Ζητεί να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για τη σύμβαση 717

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, με επιστολή του προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος θέλει να ελεγχθεί από ειδική επιτροπή τόσο για τη σύμβαση 717 όσο και για την εξέταση καθεμίας έγκλησης (μήνυσης). «Καλούμε το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα με έναν ξεκάθαρο δημόσιο λόγο, αλλά και τρόπο», τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος. «Όσο δεν διερευνώνται οι κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα, ειδικά όταν τα ίδια το ζητούν, πλήττεται το κύρος των θεσμών και δυσχεραίνεται η απόδοση ευθυνών. Απαιτείται εκ τούτου να εφαρμοστούν η πρόβλεψη και η κατεύθυνση του συνταγματικού νομοθέτη, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 86 παράγραφο 5. Και θα είμαστε θετικοί σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο ελέγχου προταθεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

*Διαβάστε επίσης: Σπίρτζης: Η ακατανόητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για εκδήλωση για τα Τέμπη, τα "πυρά" Κασσελάκη και η συνέντευξη Τύπου

«Δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας», υπογραμμίζει ο Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε σε συνομιλητές του ότι δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας ότι το αίτημα τιμά τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, «αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω του κανονισμού της Βουλής». Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο αίτημά του.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο Χρήστος Σπίρτζης είχε πάρει αυτή την πρωτοβουλία, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βλέπει το κόμμα του να φυλλορροεί, επιχείρησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Η στενή συνεργάτις του Θεοδώρα Τζάκρη επιτέθηκε στους πρώην «συντρόφους» της, λέγοντας ότι η πρόταση Σπίρτζη και Φάμελλου δεν είναι προανακριτική, ενώ παραδέχεται ότι ορθά έπραξε ο πρόεδρος της Βουλής. «Δεν έχει καμία εισαγγελική αρμοδιότητα, δεν οδηγεί στην άσκηση ποινικής δίωξης, δεν οδηγεί σε καμία παραπομπή και σε κανένα δικαστήριο, ακόμη κι αν διαπιστώσει ποινικές ευθύνες. Είναι μια απλή γνωμοδοτική επιτροπή, χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα διερεύνησης των τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Σπίρτζη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Τζάκρη.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας επιχείρησε παράλληλα να προσεγγίσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς αντιλαμβάνεται ότι στις επόμενες εκλογές πολύ δύσκολα θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο. Σε συνέντευξή του ανέφερε, μάλιστα, πως θα μπορούσε να είναι «μία από τις καλύτερες υπουργούς Δικαιοσύνης».