Στις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ παρέπεμψε από το βήμα της Βουλής, το πρωί της Τετάρτης 2/04, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας, «ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση», απαντώντας στο ντόμινο αντιδράσεων «γαλάζιων» στελεχών που ζήτησαν επέκταση των αυξήσεων που θα δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας

«Για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας είδαν αυξήσεις στον μισθό και τα επιδόματά τους. Αυτό που παρουσιάστηκε προσφάτως είναι κατ’ ουσίαν μία διαφορετική φιλοσοφία, καθώς αποσυνδέεται το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο, ώστε μεταξύ άλλων να προσελκύσουμε νέα στελέχη στις ΕΔ, για αυτό και έγιναν τώρα οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ώστε να προλάβουμε τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως αυτές οι αυξήσεις δίδονται σε τρεις φάσεις και διεμήνυσε ότι «σε όσους εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό, τονίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας, αλλά συνολικά στην κοινωνία και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι που θα φανεί με βεβαιότητα και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πάντως, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι, αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση, θα κάνουμε τα δέοντα τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 25 δισ. το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίναμε εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τα αθροίζαμε διαπιστώναμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και το αποτέλεσμα ήταν ότι είχαμε έναν τυπικό σχεδιασμό που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει 25 δισ. ευρώ, μέσα στο οποίο πρέπει να χωρέσει εκείνες τις επιλογές που είναι κρίσιμες και απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των επιτελείων».

Ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στις σημαντικότερες αλλαγές, με στόχο όπως είπε την «τεχνολογική υπεροχή» και την «εγχώρια προστιθέμενα αξία». «Δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

«Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αμυντικών δαπανών, κατ’ ουσίαν δρομολογείται ο δραστικότερος μετασχηματισμός στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν εννοούμε μόνο δαπάνες και επενδύσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η πάγια επένδυση στην άμυνα αποσκοπεί ώστε η πατρίδα μας να μένει ισχυρή, σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους, υπερασπίστηκε τα δίκαιά της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο, ενώ συνήψε στρατηγικές συμφωνίες, όπως αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, συμμαχίες που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το παλαιότερο δίλημμα, που επιστράτευε συχνά-πυκνά η Αριστερά «κανόνια ή βούτυρο», καθίσταται σήμερα σαθρό και επικίνδυνο. «Η Άμυνα είναι πυλώνας ευημερίας, χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας, δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χρηματοδότησή της πρέπει να γίνεται από ανθεκτικά δημοσιονομικά ταμεία, ως εκ τούτου η δημοσιονομική ευρωστία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την αμυντική μας θωράκιση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο τουρισμός και η ανάπτυξη απαιτούν ένα σταθερό περιβάλλον, ποιος θα έβαζε τα χρήματά του σε μία χώρα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορά της;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απειλή, που ενσαρκώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, την επανάκαμψη της βίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και στους δασμούς που αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για έναν παγκόσμιο χάρτη γεωπολιτικών συμφερόντων, που αναδιατάσσεται με τρόπο δραματικό.

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι οι φιλοδοξίες της χώρας μας είναι αποτρεπτικές και όχι επιθετικές και επεσήμανε ότι η εσωτερική μας σταθερότητα εδραιώνεται στην εθνική μας κυριαρχία, αλλά και ότι η αμυντική μας πολιτική προσλαμβάνει υπαρξιακά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. «Οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας μας καθίστανται απολύτως κρίσιμες», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι φαίνεται πως «η αμυντική αντίληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ διαφοροποιείται σε σχέση με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ενώ οι οικονομικές της επιλογές αποκλίνουν από τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. Η Ελλάδα και προσωπικά εγώ έχουμε μιλήσει εδώ και χρόνια για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σοβαρά βήματα μπροστά, μεταξύ των οποίων και η ενεργοποίηση για την επόμενη 4ετία της ρήτρας διαφυγής, που επιτρέπει και στη χώρα μας να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Άμυνα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ταμείο safe, ύψους 150 δισ. ευρώ, επέμεινε ωστόσο ότι η ΕΕ οφείλει να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων κοινής αμυντικής ωφέλειας και στο σημείο αυτό, αφού επικαλέστηκε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα Rearm Europe, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ποιοι είναι πατριώτες στα λόγια και ποιοι πατριώτες στην πράξη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προμήθεια των 24 μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και τις 3 φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα φθάσει στη χώρα μας εντός του τρέχοντος έτους. Τέλος, διεμήνυσε ότι ο μακροπρόθεσμος αμυντικός προγραμματισμός απαιτεί «εθνική συνεννόηση, ώστε να καταλήξουμε σε συνθέσεις εθνικά επωφελείς».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d8w0kyvrg055)