Στη ΔΕΘ παρέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας, λέγοντας πως το επίδομα των 100 ευρώ που θα δοθεί από τον Ιούλιο και θα αφορά όλους τους ένστολους, θα δοθεί και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Συνολικά, είπε πως το 2026, η αύξηση που θα δοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις αντιστοιχεί στην αύξηση του εισοδήματός τους κατά 5.500 ευρώ, κάτι που αποτελεί ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Παράλληλα, «εξαπέλυσε» σφοδρά πυρά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αιχμή το μεταναστευτικό και την άμυνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποκρουστεί ο εχθρός «με καρδούλες και μαργαριτάρια». Για την Ευρώπη αναφέρθηκε σε μια φράση του Εμανουέλ Μακρόν, σε σχέση με την γεωστρατηγική «αφύπνισή» της, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται μέσα στην ζούγκλα ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων».
Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική, ως προς τα πεδία εκείνα όπου διαπιστώνω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση, αλλά και αρκετά αποκαλυπτική ως προς το πώς αντιλαμβάνονται, κυρίως δυνάμεις του αριστερού φάσματος, τις αμυντικές προτρεραιότητες και την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», ανέφερε στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ήδη αναφερθεί από το 2017 για την ευρωπαϊκή άμυνα, λέγοντας ορισμένες αλήθειες. Είχε πει ειδικότερα ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα χωρίς η ΕΕ να εκπληρώνει την υποχρέωση της στην νέα συμμαχία το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωση της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα». Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρθηκε στη φράση του Εμανουέλ Μάκρον πως μέσα στη ζούγκλα, η ΕΕ δεν μπορεί να είναι φυτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η δύναμη της ισχύος είναι σημαντική, με την Ευρώπη να το αντιλαμβάνεται έστω και με καθυστέρηση. Η ΝΔ, μαζί με το ΕΛΚ, πρόταξε την άμυνα στον νέο πενταετή κύκλο της ΕΕ. Βήματα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε. Η ρήτρα διαφυγής μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία, αλλά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ, αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ακολούθως υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μάς ανάγκασε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε τις δικές μας αδυναμίες», ενώ στη συνέχεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αναφέρεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η δύναμη της ισχύος είναι σημαντικό και επεσήμανε πως «έστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη αυτό άρχισε να το αντιλαμβάνεται».
«Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ακόμα ως προς την ταχύτητα. Και εξηγούμαι: η ρήτρα διαφυγής δίνει μια δημοσιονομική ευελεξία, που δεν είναι απεριόριστη», ανέφερε ακόμη σημειώνοντας πως «το 2020-2021, αυτή η κυβέρνηση πήρε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και πέτυχε την κύρωση δύο πολύ σημαντικών προγραμμάτων: τα Rafalle και τις φρεγάτες Belhara. Το 2019 κληρονομήσαμε, κ. Φάμελλε, μία πολύ κακή κατάσταση», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα είπε στην πρωτολογία του ο τελευταίος.
Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αξιοποίηση των πόρων του οποίου έχει δεχτεί επανειλημμένα τα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ.
«Άκουσα κάποια σχόλια για τη νομοθετική πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή για το Ταμείο Συνοχής. Κάθε κράτος έχει τη δυναντότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και τα ύδατα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που είναι πολύ κρίσιμα για εμάς», όπως είπε και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «δεν χάνουμε χρήματα». Ανέφερε μάλιστα πως στον προϋπολογισμό 2028-35 πρέπει να γίνει αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να εισηγείται να αλλάξει ο χρόνος των αποπληρωμών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που αποκτά πλέον ξεχωριστική σημασία λόγω της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας: Το ΝΑΤΟ έχει το άρθρο 5, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο ενεργοποιείται η συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης από άλλο κράτος μέλος. Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας πρέπει να συμπεριλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, κάτι που υπάρχει άλλωστε ήδη. Είναι το Άρθρο 42, παρ 7 της Συνθήκης για την ΕΕ.
Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον των Exxon Mobil και Chevron δείχνει πως τα κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας: «Κανείς δεν σχολίασε για την προβολή ισχύος. Κάνατε μία αναφορά κύριε Ανδρουλάκη στο νόμο Μανιάτη για εκμετάλλευση στα οικόπεδα. Το ενδιαφέρον των Exxon Mobil και Chevron εκδηλώθηκε με βάση τα οικόπεδα που χαράχθηκαν κατά την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον, άρα κατά καλό έκαναν οι ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Έχουν έρθει 2 αμερικανικές εταιρείες και λένε ότι κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα γι' αυτό και συνομιλούμε με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η άποψή μας είναι ότι από τη στιγμή που θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για τουλάχιστον 30 χρόνια, είναι καλύτερο να ερευνήσουμε αν έχουμε δικούς μας πόρους».
Απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο και για τη διάρκεια του προγράμματος, είπε πως το 12ετές μας πρόγραμμα αναθεωρείται κάθε 3 χρόνια, αν η χώρα έχει αποφασίσει να αγοράσει π.χ. μαχητικά 5ης γενιάς, απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός. Η τεχνολογία, όμως, τρέχει τόσο γρήγορα, που πλέον τα αργά, βαριά drones μπορεί να μην είναι πλέον πλεονέκτημα στο θέατρο επιχειρήσεων. Μπορεί να απαιτείται κάθε 15-30 μέρες να επικαιροποιείς τα συστήματα επικοινωνιών, για να μην υπάρχουν παρεμβολές.
Τα «πυρά» Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα - Η αναφορά στην «θάλασσα που δεν έχει σύνορα» και στις Πρέσπες
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα C-130, λέγοντας: «Με ρωτήσατε κ Φάμελλε πόσα C-130 πετάνε. Να σας θυμίσω ότι επι δικών σας ημερών πετούσε μισό και σήμερα έχουμε 6 C-130 και 6 C-27, είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Υπάρχουν και πολύ προβληματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Η πρώτη σας επιλογή το πρώτο εξάμηνο, ήταν να ανακαινίσετε αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Αεροπλάνο του 1967. Πήρατε την απόφαση, μας δεσμεύσατε και καταφέραμε να πετάξει το πρώτο πριν από λίγες ημέρες. Ήταν δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά που είπατε κ. Φάμελλε, μου θυμίσατε ένα άλλο πρόσωπο που σήμερα δεν είναι εδώ και τώρα τελευταία δίνει διαλέξεις για αναζήτησή πυξίδας. Ρωτήστε τους πολίτες τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Όχι μόνο ειπώθηκε αλλά εφαρμόστηκε κι όλα και μας πλήγωσε. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας Αυτά θυμούνται οι πολίτες και δεν θέλουν να επιστρέψουμε εκεί. Είμαστε σήμερα πιο ισχυροί σήμερα σε σχέση με το 2019. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να υποστηρίξει το αντίθετο. Αυτό αφορά τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και τα στελέχη».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019. Αυτό αφορά και τα στελέχη των ΕΔ. Άκουσα από πολλούς να λένε ότι δεν είναι ελκυστικές για ένα παιδί 18 ετών για καριέρα. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που καλείται να επιτελέσει μια πολύ λεπτή αποστολή, ένας πλωτάρχης π.χ. που χειρίζεται ένα εξοπλιστικό σύστημα πολλών εκατομμυρίων, να μην είναι ικανοποιημένος.
«Αυτό που εισηγείται το υπουργείο φέρνει 5.500 ευρώ αύξηση το 2026, αντίστοιχες αυξήσεις θα δοθούν και στα άλλα σώματα ασφαλείας, αυτό είναι το ευχαριστώ μας στα στελέχη των ΕΔ με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε για το μηνιαίο επίδομα επικινδυνότητας που έχει εξαγγελθεί: «Τα 100 ευρώ αύξηση που θα δοθούν τον Ιούλιο, πέραν των 30 ευρώ που δόθηκαν ήδη, θα το πάρουν όλοι οι ένστολοι, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων».
Επίθεση Μητσοτάκη σε Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η αναφορά στο ευρώ, τα σύνορα και τις «καρδούλες»
Από την κριτική του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε στη συνέχεια ούτε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα όσα είπε περί γυναικοκτονιών. «Δεν έχετε δικαίωμα να έρχεστε εδώ και να αφορίζετε μία πολιτική που έχει μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε, μιλώντας για την αύξηση των καταγγελιών της ενδοοικογενειακής βίας μέσω του Panic Button, αναφέροντας πως υπάρχει εμπιστοσύνη στα Σώματα Ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας:
«Όσο μιλάτε για τα θέματα αυτά και φεύγετε από τη μονοθεματικότητα των Τεμπών, καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις που πρεσβεύετε: Εμείς δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα, αλλά το λαό. Αλλά εμείς έχουμε νόμισμα το ευρώ και δεν θέλουμε να πάμε στην δραχμή». Πρόσθεσε, δε, σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ήταν μέλος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι η άποψή σας, θέλατε άτακτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, γιατί δεν το λέτε; Αν θέλετε να επαναφέρετε αυτήν τη συζήτηση, να το κάνετε με θάρρος».
«Το δεύτερο για το οποίο μας μιλήσατε ήταν η ιδρυτική σας διακήρυξη, που περιγράφει την Ελλάδα ως μεγάλο ανοιχτό περιβόλι, που θα υποδέχεται τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, έχουμε σύνορα, αν θέλεις να μπεις παράνομα και δεν δικαιούσαι άσυλο, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να σε στείλουμε πίσω. Οι διακινητές και οι ΜΚΟ δεν θα κάνουν κουμάντο για το ποιος θα μπει στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι καλό ότι συζητάμε αυτά, τώρα που έχετε δημοσκοπικό αέρα, προς θλίψη του κ. Ανδρουλάκη, κάτι το οποίο είχα προβλέψει. Είχα προειδοποιήσει τον κ. Ανδρουλάκη πως όταν συνεργάζεστε με τα άκρα ο κόσμος θα πάει στο ορίτζιναλ», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Και ένα τρίτο θέμα αφορά την άμυνα. Κάνω μια ερώτηση: Αν δεχθούμε επίθεση, θα τους αντιμετωπίσουμε με καρδούλες και μαργαριτάρια;»
Ο πρωθυπουργός είπε για την πολιτική που παρουσίασε για την άμυνα πως «είναι μια πολιτική που έχει εθνικά χαρακτηριστικά, ίσως η πιο σοβαρή πολιτική μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων». Είπε, δε, πως «όσο μεγαλύτερη πολιτική στήριξη υπάρχει, θα στείλουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι στην εθνική άμυνα μπορούμε και πρέπει να ομονοούμε».