Μία ακόμα συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν προγραμματίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να διερευνήσουν κατά πόσο είναι εφικτό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), όπως προβλέπεται αυτή τη φορά, να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου στην Άγκυρα, δεδομένων και των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως το ΑΣΣ δεν «παγώνει» εντελώς, αλλά «φρενάρει» για το άμεσο χρονικό διάστημα, καθώς καθίσταται δυσχερή η οργάνωσή του λόγω των εσωτερικών ταραχών στη γείτονα.



Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν: Στο τραπέζι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και η ηλεκτρική διασύνδεση

Στην ατζέντα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για το τετ α τετ του με τον Τούρκο ομόλογό του, βρίσκονται όμως και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η επανεκκίνηση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector) και το πώς προχωρούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη. Υπενθυμίζεται πως διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι δεν έχουν αποκλείσει οι νέες έρευνες για το GSI, και πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας. Σε παλαιότερες συναντήσεις των δύο ΥΠΕΞ, πάντως, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως είχε τεθεί επί τάπητος το θέμα της έντασης, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι αφορμή για πρόκληση έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, διακινδυνεύοντας τη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών.



Ερώτημα στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν το αίτημα της Chevron για έρευνες νότια της Κρήτης

Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, αν και πώς θα επηρεάσει (επισήμως τουλάχιστον) τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το αίτημα της Chevron για έρευνες νότια της Κρήτης, σε περιοχές μάλιστα από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα τηρεί σιγή ασυρμάτου και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο αν θα επιχειρήσει να καθοδηγήσει την Τρίπολη να αντιδράσει, καθώς με βάση τους παράνομους ισχυρισμούς του τουρκολιβυκού συμφώνου θίγονται τα υποτιθέμενα συμφέροντά της. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια του οποίου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις στρατηγικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση των ΥΠΕΞ με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα).

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει, επίσης, σε δείπνο εργασίας, σε σύνθεση Συμβουλίου ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, με προσκεκλημένους την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγια Κάλλας, και τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Άντρι Σίμπιχα. Αύριο, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαίας αξιωματούχου Κάγια Κάλλας. Σημειώνεται πως αυτό το διήμερο τα βλέμματα είναι στραμμένα και στον νέο ένοικο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, καθώς αυτή θα είναι η «επίσημη πρώτη» του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή