Κυριάκος Μητσοτάκης από Κοζάνη: Εμβληματική η επένδυση της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
Παρουσιάστηκε το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία
"Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι οραματικό, φιλόδοξο και παγκόσμιας εμβέλειας", επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς
«Εθνικό πρωταθλητή» χαρακτήρισε τη ΔΕΗο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς, στην οποία παρουσιάστηκε το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας ότι υλοποιεί μια «μεγάλη και εμβληματική» επένδυση στη Δυτική Μακεδονία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι οραματικό, φιλόδοξο και παγκόσμιας εμβέλειας
«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας, το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι ένα σχέδιο το οποίο μπορούμε όλοι μαζί να το υλοποιήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι όταν μας εμπιστεύτηκε, για πρώτη φορά, ο ελληνικός λαός το 2019 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει κοντά στο 1,5 ευρώ, η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας. Πήραμε πολύ τολμηρές αποφάσεις, με αποτέλεσμα σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ να είναι μία εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μία εταιρεία η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια, αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί φιλόδοξα σχέδια όπως αυτό το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα». Τέλος, πρόσθεσε ότι το 2019 πήρε ο ίδιος μία τολμηρή απόφαση, να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και στην απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη και τόνισε πως η απόφασή του αυτή δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων.
Οι άξονες του σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία
Ο κ. Στάσσης παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες του σχεδίου που σηματοδοτεί -όπως είπε- το άνοιγμα ενός νέου αναπτυξιακού κεφαλαίου όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία (μετά το τέλος του ακριβού και ρυπογόνου λιγνίτη στο τέλος του 2026), αλλά και για τη ΔΕΗ, καθώς μετατρέπεται σε πρωταθλητή της καθαρής ενέργειας και των ψηφιακών τεχνολογιών (Powertech) στη Νοτιοδυτική Ευρώπη.
Πρώτος άξονας του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, αρχής γενομένης από τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου, αρχικά σε ανοιχτού κύκλου ισχύος 350 MW -δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας-, με δυνατότητα αναβάθμισης στη συνέχεια σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στα 1.000 MW. «Η Πτολεμαΐδα -που τώρα λειτουργεί σε λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα επειδή είναι ακριβή και όχι αρκετά ευέλικτη- θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να καίει λιγνίτη», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.
Στο πλαίσιο αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών εντάσσεται η μετατροπή των παλαιών μονάδων 3 και 4 στον ΑΗΣ Καρδιάς σε πυκνωτές για τη λειτουργία του συστήματος, τις αποσύρσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, μέσων παραγωγής κλπ. με βιώσιμο τρόπο (π.χ. με δημιουργία μονάδας πυρόλυσης στο Αμύνταιο για την εξαγωγή χημικών ουσιών για βιομηχανικές χρήσεις από τους ταινιόδρομους μεταφοράς του λιγνίτη), σε μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κάδρο μπαίνει η αποκατάσταση εδαφών που θα αποδοθούν στο Δημόσιο για νέες χρήσεις.
Ο δεύτερος άξονας είναι τα μεγάλα πράσινα έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,1 GW που υλοποιούνται στην περιοχή και συνδυάζονται με υποδομές αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 860 MW (δυο μεγάλες μονάδες αντλησιοταμίευσης ισχύος 560 MW σε Καρδιά και Νότιο Πεδίο και μπαταρίες 300 ΜW. Προκειμένου οι πολίτες της περιοχής να γίνουν συμμέτοχοι στα πράσινα έργα που υλοποιεί η ΔΕΗΑΝ, θα εκδοθεί ομόλογο ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα καλύψει πλήρως η ΔΕΗ με σταθερή 8% και ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας 100 ευρώ που θα αποδοθεί στους κατοίκους το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στο πλαίσιο της επένδυσης σε νέες τεχνολογίες στην περιοχή εντάσσεται η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο Αμύνταιο που υλοποιεί η ΔΕΗ μαζί με τη Motor Oil μέσω της Hellenic Hydrogen (επένδυση 70 εκατ. ευρώ). Εξετάζεται, επίσης, η κατασκευή μονάδας waste to energy εκεί που βρίσκεται σήμερα η αυλή του λιγνίτη της Πτολεμαΐδας 5 (επένδυση 300 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας), ενώ σε προχωρημένη φάση -με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2026- βρίσκεται η μονάδα ΣΗΘΥΑ της Καρδιάς, μέσω της οποίας θα συνεχιστεί η τηλεθέρμανση στις πόλεις που κάλυπταν τις ανάγκες τους μέσω των λιγνιτικών μονάδων.
Όλες αυτές οι επενδύσεις που έχουν ενεργειακό πρόσημο κουμπώνουν με το τεχνολογικό σκέλος του σχεδίου, που αφορά στη δημιουργία του mega data center ισχύος 300 ΜW, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο data center που σχεδιάζεται στην Ευρώπη. Ο κ. Στάσσης είχε αναφερθεί εκτενώς σε αυτό το σχέδιο κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2024 την περασμένη εβδομάδα που πέρασε, σήμερα όμως έδωσε τα εντυπωσιακά νούμερα της επένδυσης που θα «μπει στην πρίζα» μόλις κλείσει η συμφωνία με τους Αμερικανούς hyperscalers που θα κάνουν χρήση των δεδομένων: 2,3 δισ. ευρώ και 4.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του κέντρου, μια πολύ μεγάλη επένδυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η ΔΕΗ είναι Powertech εταιρεία και η καρδιά της χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι εάν οι επενδύσεις που προγραμματίζει δημιουργήσουν επαρκή ζήτηση ενέργειας, τότε θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του mega data center σε giga data center ισχύος 1.000 MW, μια επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ, που θα είναι πλέον παγκόσμιας εμβέλειας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της» και αναφέρθηκε σε άλλες περιοχές που άλλαξαν φυσιογνωμία όταν εξέλιπε η μέχρι πρότινος βασική τους δραστηριότητα (η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στην περίπτωση της ΔΕΗ), όπως το Μπιλμπάο στην Ισπανία, που όπως είπε ο κ. Στάσσης βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όταν το βιομηχανικό του λιμάνι βρέθηκε σε παρακμή. Η πόλη άλλαξε τελείως κατεύθυνση, επένδυσε στις υποδομές και τον πολιτισμό, με καταλύτες της προσπάθειας έργα όπως το μετρό και το μουσείο Guggenheim. «Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι ο καταλύτης ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία. Η ΔΕΗ θέλει να το κάνει, ξέρει να το κάνει και μπορεί να το κάνει», κατέληξε ο κ. Στάσσης.