"Ασπίδα του Αχιλλέα": Ισραηλινά και ελληνικά συστήματα κατά των τουρκικών Bayraktar - Ο Μητσοτάκης "φωτογράφισε" τη συνεργασία Τελ Αβίβ και ΕΑΒ
Και τα τουρκικά Bayraktar
Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε το θέμα ένα βήμα παρακάτω, «φωτογραφίζοντας» τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Τελ Αβίβ και για το σκέλος της παραγωγής

Μια πολύ σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα αποστροφή περιελάμβανε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την παρουσίαση του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας. Ο πρωθυπουργός, αν και δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες, παρουσιάζοντας κάποιες πτυχές της «Ασπίδας του Αχιλλέα», έδειξε… προς το Τελ Αβίβ, όσον αφορά τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θα αναχαιτίζουν και τα τουρκικά drones Bayraktar. «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αντιπυραυλική προστασία, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτει αμερικανικά συστήματα Patriot, αλλά αν θέλουμε να πάμε να αγοράσουμε νέα Patriot, θα χρειαστούμε τέσσερα με πέντε χρόνια για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο σύστημα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συνεχίσει επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προοπτικές που μπορεί να έχει η συνεργασία της χώρας με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία. «Οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι περιορισμένες, το Ισραήλ είναι μία χώρα με την οποία έχουμε μία στρατηγική συμμαχία και ενδεχομένως μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες» σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε όμως το θέμα και ένα βήμα παρακάτω, φωτογραφίζοντας τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Τελ Αβίβ και για το σκέλος της παραγωγής. «Αν τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται και στην Ελλάδα, αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες να μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν τέτοιου είδους προμήθειες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως μια τέτοια προοπτική αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Θυμίζουμε πως στην ολιγόωρη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, προ ολίγων ημέρων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η συνάντησή του με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, με αντικείμενο την «αναζήτηση ευκαιριών σύμπραξης και συμπαραγωγής, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων».
Ένα από τα πιο εμβληματικά αμυντικά προϊόντα της Τουρκίας, είναι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) Bayraktar. Πρόκειται για ιδιαίτερα εξελιγμένα drones που ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να εκτελούν αυτόνομες απογειώσεις και προσγειώσεις από αεροπλανοφόρα. Διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης και επιτήρησης, για αυτό και κατά καιρούς τα έχουν βγάλει στο Αιγαίο ως «κατασκοπευτικά». Το Bayraktar TB3, δε, είναι εξοπλισμένο για να φέρει εκτεταμένο οπλισμό κάτω από τις πτέρυγές του και διοικείται εξ αποστάσεως με τη μονάδα δορυφορικής επικοινωνίας (SATCOM) στο υλικό του, η οποία παρέχει δυνατότητα επικοινωνίας με οπτική επαφή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς "φωτογράφισε" τη συνεργασία Τελ Αβίβ και ΕΑΒ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε όμως το θέμα και ένα βήμα παρακάτω, φωτογραφίζοντας τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Τελ Αβίβ και για το σκέλος της παραγωγής. «Αν τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται και στην Ελλάδα, αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες να μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν τέτοιου είδους προμήθειες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως μια τέτοια προοπτική αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.Θυμίζουμε πως στην ολιγόωρη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, προ ολίγων ημέρων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η συνάντησή του με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, με αντικείμενο την «αναζήτηση ευκαιριών σύμπραξης και συμπαραγωγής, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων».