Κεφαλογιάννης: Οι δήμοι έχουν πάρει φέτος 40 εκατ. ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Στις 30 Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα
Δείτε βίντεο
''Οι δήμοι έχουν την ευθύνη να κάνουν τους ελέγχους'', είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

«Στις 30 Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα», δήλωσε o υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας ότι φέτος «είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο», που ξεκινάει την 1η Μαΐου.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, για τους καθαρισμούς των οικοπέδων ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν υποχρέωση να μπουν στην πλατφόρμα και να το δηλώσουν για να μην πληρώσουν πρόστιμο, καθώς δεν θα δοθεί παράταση. «Οι δήμοι έχουν την ευθύνη να κάνουν τους ελέγχους», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «φέτος οι δήμοι, για πρώτη φορά, έχουν πάρει μια αυξημένη χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τα ακαθάριστα οικόπεδα» διευκρίνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Διαβάστε ακόμα: Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα SOS για τους ιδιοκτήτες - Τελειώνει ο χρόνος
«Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα, στην περίπτωση που ο πολίτης δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, να κάνουν τον καθαρισμό και την δαπάνη βεβαίως να την επιβάλλουν στον δημότη. Έχουν και τα εργαλεία πλέον και τα μέσα και το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Υπήρχε μια ελαστικότητα, φέτος όμως δεν θα υπάρξει
Αναφερόμενος στο πώς προχώρησε το συγκεκριμένο μέτρο πέρυσι, ο υπουργός δήλωσε ότι «δυστυχώς μόλις 185 δήμοι από τους 334 μπήκαν στην πλατφόρμα, συνδέθηκαν με την πλατφόρμα για να δουν είτε τις καταγγελίες είτε να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες». Και όπως τόνισε «στόχος είναι να καθαριστούν τα οικόπεδα. Πέρυσι είχαμε φτάσει σε έναν αριθμό περίπου 830.000 σε όλη την επικράτεια. Φέτος μακάρι να τον ξεπεράσουμε».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, «πρέπει όλοι οι δήμοι να συνδεθούν στην πλατφόρμα», καθώς, όπως είπε, είναι προς όφελος και των ίδιων των δημοτικών αρχών να ξέρουν που είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα και ποιοι είναι οι πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, προειδοποιώντας ότι φέτος δεν θα υπάρξει ελαστικότητα.
«Οι δήμοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες. Έχουν αποδειχτεί ότι όντως, επί αντιπυρικής περιόδου, είναι εκείνοι οι οποίοι βάζουν πλάτη και είναι πολύ σημαντικό, πέρα από το ίδιο το περιστατικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, να έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στην πρόληψη», συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στη χρήση drones την οποία μπορούν να κάνουν οι δήμοι για να έχουν μια εικόνα για τα ακαθάριστα οικόπεδα στην περιοχή ευθύνης τους.
Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία, ο υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες καθαρισμού σε δάση και ύπαιθρο και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που γίνεται σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες. «Συνολικά αν αθροίσει κανείς τα ποσά που έχουν δαπανηθεί μαζί με τα φετινά φτάνει περίπου τα 600 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Από πλευράς Πολιτείας ό,τι γίνεται στα οικόπεδα από τους ιδιώτες προσπαθούμε να κάνουμε σε όλη την υπόλοιπη χώρα, ειδικά στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, κυρίως στα δάση και σε περιοχές όπου έχουν υπάρξει στο παρελθόν διάφοροι κίνδυνοι», πρόσθεσε.
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Φέτος θα έχουμε ακριβώς τον ίδιο στόλο εναερίων μέσων που είχαμε και πέρυσι
Αναφορικά με τα πτητικά μέσα, ο ίδιος είπε: «Φέτος θα έχουμε ακριβώς τον ίδιο στόλο εναερίων μέσων που είχαμε και πέρυσι, δηλαδή 49 νοικιασμένα, που αφορά τα ελικόπτερα και τa air tractors, που υπάρχουν για την επιτήρηση αλλά και για την κατάσβεση καθώς και άλλα 30-35, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του εθνικού στόλου.
Τέλος, μιλώντας για την αντιπυρική περίοδο δήλωσε ότι φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει το μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην ιστορία του με 15.500 μόνιμους και 2.500 εποχικούς πυροσβέστες.