Σε κόκκινο συναγερµό θέτει την ελληνική κυβέρνηση ο πόλεµος των δασµών του Ντόναλντ Τραμπ που όσο κλιµακώνεται, απειλεί να πυροδοτήσει ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονοµία, να αποδυναµώσει το εγχώριο ΑΕΠ και ακόµη, στο χειρότερο σενάριο, να επηρεάσει και τον σχεδιασµό του οικονοµικού επιτελείου για το ύψος των πρόσθετων παροχών και φοροελαφρύνσεων που προγραµµατίζεται να ανακοινωθούν στη ∆ΕΘ.


Οι κινήσεις Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους δασμούς Τραμπ

Με την κατάσταση να είναι ακόµη εξαιρετικά θολή ως προς τις αναµενόµενες επιπτώσεις του εµπορικού πολέµου, αλλά τις εκτιµήσεις όλων να συγκλίνουν πως τόσο οι µεγάλες όσο και οι µικρότερες οικονοµίες, όπως η δική µας, θα πληγούν άµεσα ή έµµεσα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε χθες να εκπέµψει το µήνυµα ότι δηµιουργούνται νέα δεδοµένα και πλέον στις εθνικές προτεραιότητες προστίθεται η διαφύλαξη της οικονοµικής σταθερότητας της χώρας, µε ό,τι κι αν αυτό σηµαίνει.

Επιχειρώντας να προϊδεάσει για το ενδεχόµενο να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές ακόµη και στο µείγµα της οικονοµικής πολιτικής, αν η κατάσταση εκτραχυνθεί, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά χθες µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν∆: «Αν κάποιος µε ρωτούσε να σχολιάσω πριν από κάποιους µήνες, ας πούµε στη ∆ιεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ποιες είναι οι µεγάλες εθνικές µας προτεραιότητες, θα του απαντούσα απλά: µα τι άλλο από το να υλοποιήσουµε το κυβερνητικό µας πρόγραµµα; Αυτό για το οποίο εκλεχτήκαµε το 2023, σε δύο απανωτές εκλογικές αναµετρήσεις, µε ποσοστά τα οποία ξεπέρασαν το 40%. Οι πολίτες µάς έδωσαν µια εντολή τότε: να αυξήσουµε τα δηµόσια έσοδα, να στηρίξουµε τις επενδύσεις, να µειώσουµε τους φόρους, να αυξήσουµε τις θέσεις εργασίας, ώστε µε συνετές παροχές, µε δηµοσιονοµική ισορροπία, αυτή η συλλογική ανάπτυξη να µετατρέπεται σε ατοµική ευηµερία. Σήµερα, ωστόσο, θα προσέθετα σε αυτή την κεντρική προτεραιότητα και κάτι ακόµα. Θα τόνιζα ότι, δίπλα στην υλοποίηση των δεσµεύσεών µας οφείλουµε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να κρατήσουµε ασφαλές το σκάφος της πατρίδας µας σε αυτά τα ταραγµένα νερά και να δυναµώσουµε την αµυντική, τη διπλωµατική, αλλά και την οικονοµική µας θωράκιση». Ειδικά αυτή η τελευταία αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ερµηνεύτηκε από πολλούς αφενός ως προειδοποίηση προς τους βουλευτές του κόµµατός του αλλά και την αντιπολίτευση που ζητούν άκριτες δαπάνες δηµόσιου χρήµατος σε παροχές προς όλους και αφετέρου ως καµπανάκι για το διπλό στοίχηµα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση. ∆ηλαδή και να προστατεύσει την ελληνική οικονοµία από επερχόµενους κλυδωνισµούς κρατώντας την σε τροχιά διατηρήσιµης ανάπτυξης και να µείνει πιστή στην τήρηση του οικονοµικού της προγράµµατος ως προς το µέτωπο ενίσχυσης του εισοδήµατος των πολιτών, αξιοποιώντας την καλύτερη θέση των τελευταίων ετών στην οποία βρίσκεται η οικονοµία. Και όλα αυτά σε µια περίοδο που, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίµησε, «ενδεχοµένως µεγάλες οικονοµίες θα βυθιστούν σε ύφεση».



Δασμοί Τραμπ: Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής για τη δηµοσιονοµική θωράκιση της χώρας

Και ενώ ήδη στα παραγωγικά υπουργεία οι υπολογισµοί και οι εκτιµήσεις έχουν πάρει φωτιά, η κυβέρνηση κάνει τη ∆ευτέρα το πρώτο βήµα για να αρχίσει άµεσα και συντονισµένα η προετοιµασία θωράκισης της οικονοµίας και στήριξης των ελληνικών εξαγωγών, καθώς συγκαλείται το Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής. Σε αυτό θα µετάσχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, και συνολικά 12 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης προκειµένου, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να εκτιµηθεί ποια πρέπει να είναι η εθνική µας αντίδραση, πώς πρέπει να τοποθετηθούµε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη µεγάλη διαφαινόµενη οικονοµική κρίση και τι µπορούµε να κάνουµε εµείς για να προστατεύσουµε και να θωρακίσουµε την εξωστρέφεια της δικής µας οικονοµίας. Η κύρια ανησυχία στο οικονοµικό επιτελείο δεν πηγάζει από τυχόν άµεσες συνέπειες στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, καθώς αυτές είναι σχετικά περιορισµένες και αντιστοιχούν σε λιγότερο από 5% του συνόλου, όσο στις έµµεσες επιπτώσεις λόγω πιθανής ύφεσης στην Ευρώπη νέου κύµατος ακρίβειας, διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.

To Εθνικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής είναι ένα κορυφαίο κυβερνητικό όργανο που λειτουργεί σαν ΚΥΣΕΑ για θέµατα οικονοµίας, καθώς σε αυτό συµµετέχουν: ο πρωθυπουργός, ως πρόεδρος, µε αναπληρωτή του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι υπουργοί Οικονοµικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδοµών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Τουρισµού, Επικρατείας µε αρµοδιότητα την παρακολούθηση και τον συντονισµό των υπουργείων, καθώς και οι υφυπουργοί στον πρωθυπουργό µε αρµοδιότητα τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Οικονοµικών µε αρµοδιότητα για τη δηµοσιονοµική πολιτική και το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων µε αρµοδιότητα για τις δηµόσιες επενδύσεις και θέµατα ΕΣΠΑ, καθώς και τη βιοµηχανία και το εµπόριο, και Εξωτερικών µε αρµοδιότητα την οικονοµική διπλωµατία και την Εξωστρέφεια.



Τα μέτρα για την προστασία από τους δασμούς Τραμπ

Στο µεταξύ, στο πολιτικό και επιχειρηµατικό προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έχει ήδη αρχίσει προεργασία µέτρων στήριξης της οικονοµίας και των εξαγωγέων, διαπραγµατεύσεις για εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίµος ∆ιαµαντίδης, και ειδικά των ειδών διατροφής (φέτα, ελιές, φρούτα κ.λπ.) από τους αµερικανικούς δασµούς, αλλά και επαφές για ανοίγµατα σε αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα (χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέγραψε µνηµόνιο συνεργασίας µε την κινεζική Οµοσπονδία Εµπορίου Shenzhen), που θα µπορούσαν να υποκαταστήσουν µέρος από τις δυνητικές απώλειες προς τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, µιλώντας στο Ελληνο-Ιταλικό Επιµελητήριο αναφέρθηκε σε επτά άξονες παρεµβάσεων για τη θωράκιση της οικονοµίας από τη διεθνή αστάθεια.

Συγκεκριµένα:

1. Νέες επενδύσεις µε αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου προσέλκυσης άµεσων ξένων επενδύσεων παράλληλα µε την απλούστευση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος για επιπλέον µείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%. Ολοκλήρωση φέτος του Εθνικού Κτηµατολογίου, προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδοµικών Σχεδίων. Εφαρµογή του νέου νόµου για κίνητρα στην καινοτοµία και τις συγχωνεύσεις.

2. Ενίσχυση της χρηµατοδότησης της πραγµατικής οικονοµίας, µέσω των ρυθµίσεων του νοµοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης σε συνδυασµό µε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας µε βασικό στόχο τη διείσδυση σε δύο πολύ µεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα, µε απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές.

4. Αναβάθµιση των υποδοµών, πέραν της ενέργειας, όπως η επέκταση του µετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδροµίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η αξιοποίηση περιφερειακών λιµανιών, η προώθηση του δικτύου οπτικών ινών.

5. ∆ιεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονοµίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν τοµείς, όπως οι τεχνολογίες και εφαρµογές υγείας, η ροµποτική, η αµυντική βιοµηχανία και η επισκευή και ναυπήγηση πλοίων.

6. Ανθρώπινο δυναµικό. Στόχος είναι µέσα από µαζικά προγράµµατα κατάρτισης εργαζόµενων, πιστοποίηση δεξιοτήτων κ.λπ. να µειωθεί η ανεργία ακόµη περισσότερο.

7. ∆ηµοσιονοµική πολιτική και φορολογία. Περαιτέρω µείωση του χρέους, πλεονάσµατα, ισχυρότερους ρυθµούς ανάπτυξης έναντι της Ευρώπης και περιορισµός της φοροδιαφυγής που θα µας επιτρέψουν και στο µέλλον να έχουµε µειώσεις φόρων και ένα κοινωνικό µέρισµα που επιστρέφει στους πολίτες».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή του Σαββάτου στις 5.4.2025