Τέλος στην εσωστρέφεια των τελευταίων ηµερών και στα σενάρια για το κοντινό και απώτερο µέλλον του κυβερνώντος κόµµατος επεδίωξε να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µε τις τοποθετήσεις του τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους εξοπλισµούς στη Βουλή όσο και από το βήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δύο εικοσιτετράωρα αργότερα. «Είναι ευκαιρία να κλείσουµε έναν κύκλο προβληµατισµού, ενδεχοµένως και αµηχανίας κυβέρνησης - κόµµατος: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027 και θα είναι νικηφόρες µε εµένα στην πρώτη γραµµή της µάχης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, εκπέµποντας σαφή µηνύµατα στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές που παρέκκλιναν αυτές τις ηµέρες της κεντρικής στρατηγικής του Μαξίµου (από Γεωργιάδη και Κικίλια µέχρι Πλεύρη και Αβραµόπουλο), συµπλήρωσε: «Κανείς υπουργός δεν θέλει ή δεν πρέπει να βλέπει το υπουργείο ως ένα προσωπικό βασίλειο, όπως κανείς βουλευτής δεν µπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίµησης ισχυρότερο από το σύµβολο του κόµµατος που τον εξέλεξε. Μας δεσµεύουν το πρόγραµµά µας και οι αξίες µας. Οι προσωπικές επιδιώξεις έπονται, πρώτα οι αρχές µας».


Τα πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη στο εσωτερικό του κόμματος

Είχαν προηγηθεί οι ξεκάθαρες παραινέσεις την περασµένη Τετάρτη ενώπιον της Ολοµέλειας του Κοινοβουλίου για φρένο στη ρητορική της παροχολογίας και πίστη στον σχεδιασµό και στο χρονοδιάγραµµα της κυβέρνησης τόσο για το θέµα των αυξήσεων και στα Σώµατα Ασφαλείας, µετά τις Ενοπλες ∆υνάµεις, όσο και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές προτεραιότη τες στον οικονοµικό τοµέα. Οι αναφορές αυτές αποσκοπούν, πέραν της αναχαίτισης άλλων «αντάρτικων» δηλώσεων ή ενεργειών, και στη διασκέδαση των εντυπώσεων περί άτυπης έναρξης της... δελφινοµαχίας στους κόλπους της Ν.∆., κατόπιν της προσπάθειας να δοθεί στίγµα από κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας (εν είδει άτυπης απάντησης στον Νίκο ∆ένδια µετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Αµυνας για το µισθολογικό του στρατεύµατος), για το ζήτηµα των ενστόλων. Την ίδια στιγµή, προσπάθησε να καταδείξει ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργικός πυρήνας αντιλαµβάνονται πλήρως τις ανησυχίες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, όχι µόνο για το γενικότερο κλίµα που έχει διαµορφωθεί για την κυβέρνηση σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και για το γεγονός ότι αισθάνονται αποκοµµένοι από το σύστηµα εξουσίας, εξαιτίας της µη αξιοποίησής του στο κυβερνητικό σχήµα αλλά και εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας µε σηµαντικά χαρτοφυλάκια, για ζητήµατα που αφορούν τους ίδιους και τις περιφέρειές τους.

«Η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι σταθερή», τόνισε, ενώ ζήτησε οι υπουργοί, όταν επισκέπτονται περιφέρειες, να ενηµερώνουν τους τοπικούς βουλευτές και «οι τελευταίοι να µην τα µαθαίνουν από τα ΜΜΕ». Στην κατεύθυνση αυτή της προσέγγισης µε το σύνολο του στελεχιακού δυναµικού της Ν.∆. εντάσσεται, εξάλλου, και ο σχεδιασµός για την οργάνωση διαδοχικών περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την περιφέρεια, καθώς και η ολική επαναφορά της τακτικής των απευθείας συναντήσεών του µε τα µέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να κλείσει την χθεσινή παρέµβασή του και πάλι µε ένα µήνυµα ακύρωσης της σεναριολογίας σχετικά µε τα σχέδια του ιδίου και την... επόµενη µέρα της παράταξης, ένα κάλεσµα συστράτευσης γύρω από το πρόσωπό του, µε φόντο την είσοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης στο δεύτερο µισό της δεύτερης θητείας του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 05.04.2025