Προβάδισμα περίπου 10 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα, την Πλεύση Ελευθερίας, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1, με τη ΝΔ να καταγράφει ποσοστό 23,3% και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου 13,4%.

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της GPO, η δυσπιστία για το σύνολο του πολιτικού συστήματος που παρήγαγε η υπόθεση των Τεμπών επιμένει και διαμορφώνει νέους συσχετισμούς, που για την ώρα παραμένουν ανθεκτικοί. Έτσι, συνεχίζεται η υποχώρηση των συστημικών δυνάμεων, έστω και με μικρότερη ένταση, ενώ οι αντισυστημικές φωνές που ενισχύθηκαν διατηρούν τη δυναμική τους και επιχειρούν την εδραίωσή τους σε ένα πολιτικό περιβάλλον πολυτραυματισμένο, κατακερματισμένο και μεταβαλλόμενο.

Στη δημοσκόπηση της GPO, μάλιστα, καταγράφεται διχασμός της κοινής γνώμης ως προς την προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, το 43,8% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι», ενώ το 47,9% εκφράζει αρνητική άποψη, απαντώντας «όχι» ή «μάλλον όχι».


*Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά 90,1: "Όχι" σε επιστροφή Τσίπρα από το 54,5%, υπονομευτική η στάση Καραμανλή και Σαμαρά




Δημοσκόπηση GPO για Παραπολιτικά 90,1: Στην πρώτη θέση η ΝΔ με 23,3%, δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας 

Ειδικότερα, στην ερώτηση «αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 23,3% και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου 13,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφει 12,8%. Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται η Ελληνική Λύση με 9,7%, έπεται το ΚΚΕ με 8,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει μόλις 5,7%.

Ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 2,9%, η Νίκη με 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2%, η Νέα Αριστερά με 1,9% και το ΜέΡΑ25 με 1,8%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν το 10,5%.


dimoskopisi_erotisi5_parapolitika90_1


Σταθεροποιείται στα χαμηλότερα δημοσκοπικά επίπεδα η Νέα Δημοκρατία

Η εικόνα για την κυβέρνηση έχει σταθεροποιηθεί στα χαμηλότερα δημοσκοπικά επίπεδα, με τα σημάδια ανάκαμψης να μην είναι ορατά, αφού ούτε ο ανασχηματισμός κατάφερε να δώσει την απαιτούμενη ώθηση που προσδοκούσε η κυβερνητική παράταξη. Ταυτόχρονα οι εσωκομματικές τριβές και οι βουλευτικές παραφωνίες θολώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για την επόμενη μέρα, συντηρώντας ένα κλίμα εσωστρέφειας. Παρά το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχτεί οι διάφορες θεωρίες γύρω από την υπόθεση των Τεμπών τις τελευταίες ημέρες, η δυσπιστία απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς παραμένει και η ανάκτηση της πολιτικής εμπιστοσύνης αποδεικνύεται μία δύσκολη άσκηση. Την εικόνα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι παρεμβάσεις λεκτικές ή απλώς συμβολικές των δύο πρώην αρχηγών Καραμανλή και Σαμαρά, για τους οποίους το 46,8% και το 67,3%, αντίστοιχα, της κοινής γνώμης πιστεύει ότι λειτουργούν υπονομευτικά προς τον Κ. Μητσοτάκη, με τα ποσοστά να είναι ακόμη ψηλότερα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.


dimoskopisi_erotisi3_parapolitika90_1

dimoskopisi_erotisi4_parapolitika90_1

Συνεχίζει τη θεαματική άνοδο η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αντίστοιχη δημοσκοπική εικόνα και για το ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, αλλά βιώνει μια συνεχή υποχώρηση, με ποσοστά που το φέρνουν πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου, που συνεχίζει τη θεματική της άνοδο, σταθεροποιημένη πλέον σε ποσοστά πάνω από 13%, τα οποία προσώρας φαίνονται ανθεκτικά. Η εξέλιξη της Πλεύσης Ελευθερίας είναι το μεγάλο ερώτημα του επόμενου διαστήματος, επιχειρώντας όμως μία αρχική εκτίμηση βλέπουμε τον εκλογικό της πυρήνα να συγκροτείται από νεότερες ηλικιακές ομάδες και νεοεισερχόμενους ψηφοφόρους, που σε σημαντικό βαθμό δεν αποτελούν βάση των συστημικών κομμάτων, αλλά συγκροτούν ένα νέο εκλογικό ακροατήριο με ευμετάβλητα χαρακτηριστικά και χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης προς τα παλαιότερα κόμματα με κυβερνητική θητεία, τα οποία αποκηρύσσουν και στα οποία χρεώνουν μια σειρά αστοχιών και παραλείψεων που ευθύνονται όχι μόνο για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για τη συνολική δυσλειτουργία του ελληνικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή η κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται να συσπειρώνει δυνάμεις προερχόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς,
λειτουργώντας ως φορέας ριζοσπαστικοποίησης γι’ αυτό το εκλογικό ακροατήριο που απογοητευμένο από την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ συντηρητικό αναζητεί μία καινούργια πολιτική έκφραση. Αυτό συνιστά και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρείται ότι εμφανίζει ροπή προς τον ανέξοδο λαϊκισμό για ένα κομμάτι που εκλογικού σώματος και την ίδια στιγμή εκλαμβάνεται από κάποιους άλλους ως συντηρητικό, συστημικό ή στην καλύτερη περίπτωση μία πιο προοδευτική εκδοχή της ΝΔ.




Διχάζει η πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς

Το ερώτημα για πιθανή συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς παραμένει ανοιχτό ως η μόνη ρεαλιστική κυβερνητική εναλλακτική και, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ν. Ανδρουλάκη περί αυτόνομης πορείας, συνεχίζει να διχοτομεί την εκλογική του βάση, με το 49% να τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης και το 47,1% να εμφανίζεται αντίθετο σε μία τέτοια προοπτική.

dimoskopisi_erotisi1_parapolitika90_1


"Όχι" σε επιστροφή Τσίπρα

Τέλος, η επιστροφή του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αφού το 54,5% πιστεύει ότι πρέπει προς το παρόν να αρκεστεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, με το υπόλοιπο ωστόσο 18,4% να θέλει να τον δει ξανά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 14,6% του συνόλου πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει την ίδρυση ενός καινούργιου πολιτικού φορέα, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητο έτσι όπως είναι διαμορφωμένο αυτή τη στιγμή το κομματικό σκηνικό.

dimoskopisi_erotisi2_parapolitika90_1

Η ταυτότητα της έρευνας

tautotita_dimoskopisis_parapolitika90_1