Σχέδιο Κυρανάκη για σύγχρονο σιδηρόδρομο: Ασφαλή τρένα μέσω δορυφόρου και online παρακολούθησης
Το σχέδιο αποκλειστικά στα "Παραπολιτικά"
Αποκλειστικά στα "Παραπολιτικά" το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, για σύγχρονο σιδηρόδρομο υπό τα ραντάρ του GNSS και του HEPOS
Μία από τις πιο γνωστές θεωρίες στην πολιτική -αλλά και στο επιχειρείν- είναι αυτή των «γρήγορων νικών» (quick wins): Οταν µια νέα κυβέρνηση -ή µια νέα διοίκηση αναλαµβάνει τα ηνία, πρέπει να δείξει χειροπιαστά αποτελέσµατα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, ώστε να αυξήσει την αξιοπιστία της και να αποδείξει ότι µπορεί να πετύχει την πρόοδο.
Εν προκειµένω, δεν έχουµε νέα κυβέρνηση που προέκυψε από εκλογές, αλλά ένα ανανεωµένο, µέσα από τον πρόσφατο ανασχηµατισµό, κυβερνητικό σχήµα, που θέλει να προχωρήσει µε άµεσα επιτεύξιµα αποτελέσµατα σε µια σειρά από τοµείς. Ο σιδηρόδροµος είναι ένας από τους κορυφαίους εξ αυτών: Για περίπου σαράντα ηµέρες, εξάλλου, από το συλλαλητήριο της 26ης Ιανουαρίου µέχρι τις αρχές Μαρτίου, την επικαιρότητα µονοπωλούσε ουσιαστικά η τραγωδία των Τεµπών, τι έγινε τότε, αλλά και τι πρέπει να γίνει για την ανάταξη των σιδηροδρόµων.
Σχέδιο Κυρανάκη για ασφαλή τρένα μέσω δορυφόρου και online παρακολούθησης
Μέχρι τις εκλογές του 2027, που αναµένεται να προκηρυχθούν σε περίπου δύο χρόνια από σήµερα, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδοµών & Μεταφορών είναι να είναι πλήρως λειτουργικός και ασφαλής ο κεντρικός κορµός του ελληνικού σιδηροδροµικού δικτύου, δηλαδή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη - ή ιδανικά από το λιµάνι του Πειραιά (Νέο Ικόνιο) µέχρι τα σύνορα µε τη Βόρεια Μακεδονία και µε τη Βουλγαρία, µε σηµατοδότηση και τηλεδιοίκηση σε όλο το µήκος.
Ετσι, θα ανέβει και η εµπορική χρήση του σιδηροδρόµου και, συνεπώς, τα έσοδά του. Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, που απαιτεί γενναία χρηµατοδότηση, αλλά και παρεµβάσεις στο νοµοθετικό πλαίσιο, ώστε προκηρύξεις και διαγωνισµοί να βγουν στον αέρα και να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από το σύνηθες: Αυτό, σύµφωνα µε πληρο φορίες, είναι αντικείµενο έντονης δια βούλευσης στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίµου και του αρµόδιου υπουργείου, µε τη σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία να παρουσιάζεται στο προσεχές Υπουργικό Συµβούλιο, αµέσως µετά το Πάσχα.
Ασφάλεια σε δύο επίπεδα
Η «νίκη» αυτή, συνεπώς, θέλει δύο χρόνια για να επιτευχθεί - και αυτό αν όλα κυλήσουν ρολόι µέχρι τότε. Η «γρήγορη νίκη» που φέρεται να εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έχει να κάνει µε την ασφάλεια του σιδηροδρόµου, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το πρακτικό και το δεύτερο πώς θα γίνει αυτό ορατό στον πολίτη. Εδώ η λύση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά: Πώς θα εµπιστευθεί ξανά ο κόσµος στη µεγάλη του πλειονότητα τον σιδηρόδροµο; Κατ’ αρχάς, µε το να τον βλέπει. Από τη συσκευή που έχει καθένας όλη µέρα µαζί, το κινητό του. Με µια εφαρµογή, που θα δείχνει σε πραγµατικό χρόνο, όλη µέρα, κάθε µέρα, πού βρίσκεται ανά πάσα στιγµή κάθε τρένο που κινείται πάνω σε ράγες µέσα στην ελληνική επικράτεια. «Ορατότητα στην ασφάλεια»είναι το τελευταίο διάστηµα το µότο στο αρµόδιο υπουργείο.
Σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το τρένο
∆ηµοφιλείς τέτοιες εφαρµογές υπάρχουν και τις χρησιµοποιούν κατά κόρον πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας, βλέποντας πού βρίσκεται ένα πλοίο της ακτοπλοΐας ή ένα αεροπλάνο. Σύντοµα θα µπορούν να το κάνουν και µε το τρένο, µε πολύ µεγαλύτερη, µάλιστα, ακρίβεια, χάρη στη χρήση του παγκόσµιου δορυφορικού συστήµατος πλοήγησης (GNSS), αλλά και του ελληνικού HEPOS.
Εδώ, ο κ. Κυρανάκης µεταφέρει ουσιαστικά την τεχνογνωσία που απέκτησε µε την προηγούµενη ιδιότητά του, ως υφυπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Το Ελληνικό Σύστηµα Εντοπισµού HEPOS (HΕllenic PΟsitioning System) είναι ένα σύστηµα το οποίο σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί το Ελληνικό Κτηµατολόγιο, για την παροχή υπηρεσιών προσδιορισµού θέσης, µε υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάµενων δορυφορικών συστηµάτων εντοπισµού (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou).
Το σύστηµα αποτελείται από 98 µόνιµους σταθµούς αναφοράς, κατανεµηµένους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι µετρήσεις των σταθµών συγκεντρώνονται, σε πραγµατικό χρόνο, στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κτηµατολογίου, όπου γίνεται η επεξεργασία, αρχειοθέτηση, διάθεση και αποστολή των δεδοµένων προς τους χρήστες. Οι χρήστες του συστήµατος µπορούν να λαµβάνουν τα δεδοµένα είτε σε πραγµατικό χρόνο είτε σε µεταγενέστερο χρόνο, µέσω του δικτυακού τόπου του HEPOS. Οι υπηρεσίες πραγµατικού χρόνου (real-time) του HEPOS επιτρέπουν, συνεπώς, τον προσδιορισµό θέσης µε υψηλή ακρίβεια.
Οι συνολικά 300 κεραίες σε επίγειους σταθµούς σε όλη την Ελλάδα θα συνδέονται µε δορυφορικό Ιnternet και µε τους ποµπούς ειδικού τύπου που θα τοποθετηθούν πάνω σε όλα τα τρένα, στο βαγόνι του µηχανοδηγού. Με αυτή την τριγωνοποίηση, θα παρέχεται στίγµα µε πολύ µεγάλη ακρίβεια (απόκλιση έως πέντε εκατοστά) και έτσι ο επιβάτης που βρίσκεται µέσα στο τρένο ή που περιµένει στο σταθµό ή που ετοιµάζεται να ξεκινήσει από το σπίτι του ή κάποιος που περιµένει την άφιξη φίλου ή συγγενή του θα µπορεί διαρκώς να βλέπει την ακριβή θέση του τρένου στη γραµµή. Και όχι µόνο αυτό: Οι συρµοί θα εξοπλιστούν µε κάµερες στο µπροστινό και το πίσω µέρος της αµαξοστοιχίας και, έτσι, µέσα από το κινητό µας θα µπορούµε να παρακολουθούµε και ζωντανή εικόνα από την κίνηση του τρένου. Ολα αυτά θα είναι ορατά στον καθένα δωρεάν, µε εύ χρηστο τρόπο, µέσω της εφαρµογής για κινητά και tablets, αλλά και από οποιονδήποτε σταθερό ή φορητό υπολογιστή, µέσω της ανοιχτής πλατφόρµας που επίσης θα αναπτύξει το αρµόδιο υπουργείο.
Ενιαίο κέντρο ελέγχου του ΟΣΕ
Η ασφάλεια, ωστόσο, δεν είναι θέµα των πολιτών βέβαια, αλλά της Πολιτείας. Η εφαρµογή αυτή και η πλατφόρµα θα είναι πάνω από όλα χρήσιµη στο νέο ενιαίο κέντρο ελέγχου του ΟΣΕ, όπου θα υπάρχουν τρία επίπεδα συναγερµού, στο απευκταίο, π.χ., παράδειγµα που δύο τρένα κινούνται ανάποδα στην ίδια γραµµή, όπως το µοιραίο εκείνο βράδυ του 2023. Ενα ήπιο επίπεδο, αν είναι σε µεγάλη απόσταση µεταξύ τους, ένα πιο αυστηρό κι ένα κόκκινου συναγερµού, αν πλέον πλησιάζει επικίνδυνα το ένα το άλλο. Το νέο πλαίσιο ασφαλείας για τους ελληνικούς σιδηροδρόµους θα ενισχυθεί και µε προσλήψεις στη ΡΑΣ και τον ΕΟ∆ΑΣΑΑΜ, αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και των στελεχών, καλύτερη συντήρηση του δικτύου και όλων των συστηµάτων ασφαλείας και µε µια σειρά από άλλα µέτρα που θα ενσωµατωθούν στο επερχόµενο νοµοσχέδιο.