Αμετακίνητη από την απόφαση να προχωρήσει σε επανεκκίνηση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI) παραμένει η Αθήνα, απορρίπτοντας εμπράκτως τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή. Η Τουρκία, πάντως, έσπασε τη σιωπή της και προκαλεί ευθέως την Ελλάδα αν προχωρήσει κανονικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δε θα επιτραπούν», διαμηνύουν από την Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική «Τουρκιγέ». Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως η τουρκική πλευρά δεν θα κάτσει με τα «χέρια σταυρωμένα» καθώς, σύμφωνα με την Τουρκία, οι έρευνες πραγματοποιούνται σε ζώνη συμφερόντων της και δεν αποκλείουν σύντομα τα «ήρεμα νερά» να βρεθούν (και πάλι) υπό μεγάλη δοκιμασία, ακόμα και με… θερμό επεισόδιο.

*Διαβάστε επίσης Γεωπολιτικές προκλήσεις για το καλώδιο: Πώς θα υλοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η Αθήνα, από την πλευρά της, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη σχεδιάζουν ένα πλάνο για την προστασία των ερευνών σε περίπτωση που επιχειρηθεί να τεθούν εμπόδια από την Άγκυρα. Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ερευνητικών πλοίων στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου έχει ξεκινήσει, καθώς έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που οδηγεί στην έκδοση NAVTEX. Δεδομένου πάντως ότι το «Ievoli Relume» φαίνεται αγκυροβολημένο στην Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανότατα η κλήση, ακόμα και εντός της εβδομάδας, θα γίνει για το «NG Worker», που βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού της Μεσσήνης στην Ιταλία. Σημειώνεται πως ένας από τους λόγους που η επανεκκίνηση των ερευνών για το GSI μετατέθηκε για τον Απρίλιο ήταν και η διαθεσιμότητα των ερευνητικών πλοίων. Το αίτημα για έκδοση Navtex έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον ΑΔΜΗΕ και εφόσον εγκριθεί, η Navtex προωθείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τη σκυτάλη μετά παίρνει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που αναλαμβάνει τη σχεδίαση του χάρτη των ερευνών.

«Κόκκινος συναγερμός» για την ηλεκτρική διασύνδεση

Τα παραπάνω, όπως φαίνεται, έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στην Άγκυρα, η οποία επιτίθεται ευθέως στην Αθήνα. «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δε θα επιτραπούν. Αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το Διεθνές Δίκαιο και τους βασικούς κανόνες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες», δηλώνουν τουρκικές διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στην «Τουρκιγέ». «Τα μονομερή βήματα της Ελλάδας ήταν προκλητικά σε συνθήκες όπου τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση», αναφέρουν επίσης. Θυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούλιο τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το ερευνητικό «Ievoli Relume» να ολοκληρώσει τις έρευνες για το GSI. Αθήνα και Άγκυρα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ηλεκτρική διασύνδεση, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως αποτέλεσμα της άσκησης ενός απολύτως αυτονόητου δικαιώματος για κάθε κράτος που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην ανοιχτή θάλασσα. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως αυτή η περιοχή αγγίζει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε δραστηριότητα (ακόμα και αυτή που δεν αφορά την υφαλοκρηπίδα), θα έπρεπε να έχει και την άδεια της Άγκυρας, η οποία επικαλείται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις επιστολές Σινιρλίογλου του 2020 στον ΟΗΕ. H επανεκκίνηση των ερευνών, πάντως, έρχεται μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για το έργο και τη στήριξή του, τη συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, στον Λευκό Οίκο, αλλά και το τετ α τετ που είχαν Γεραπετρίτης - Φιντάν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.