Νέο κεφάλαιο στην κόντρα Δούκα - Χαρδαλιά ο τουρισμός: Ο DMMO και η μελέτη για τα σκουπίδια - βουνό
Οι μέχρι τώρα “μάχες”
Μια κόντρα που καλά κρατεί… Από τα ξεχωριστά ρεβεγιόν, μέχρι το τέλος ταφής, Δούκας και Χαρδαλιάς διασταυρώνουν τα ξίφη τους τώρα για τον τουρισμό

Νέα σελίδα άνοιξε στο κεφάλαιο της κόντρας του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Αυτή τη φορά κι ενόψει του επερχόμενου καλοκαιριού, πεδίο δόξης λαμπρό αποτελεί ο τουρισμός. Οι νέες γραμμές στο σενάριο του σίριαλ της κόντρας των δύο ανδρών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γράφτηκε πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον Μηχανισμό Στρατηγικής Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού DMMO (Destination Management & Marketing Organization) της Περιφέρειας.
Διαβάστε: ∆ύο ξένοι, Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς και στη μέση ο Δούκας και ο Νέζης
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την υπερηφάνειά του για το project, διότι «η Μητροπολιτική Περιφέρειά μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που αποκτά ανάλογο οργανισμό». Ο DMMO, με τον τίτλο «The Greater Athens Region», λειτουργεί ως πλατφόρμα σύνδεσης των εμπλεκόμενων φορέων και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συνοχή και ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Εστιάζει σε στρατηγικές δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτών, καθώς και τη διείσδυση σε νέα, δυναμικά τμήματα της τουριστικής αγοράς. Ο κύριος στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι η κατανομή της τουριστικής κίνησης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλες τις περιοχές της Αττικής.
Ωστόσο, ο DMMO του Νίκου Χαρδαλιά φαίνεται πως «πυροδότησε» την ήδη υπάρχουσα κόντρα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος τον Ιούνιο του 2024 είχε επισημάνει ότι ο υπερτουρισμός για την Αθήνα είναι μία «πραγματική απειλή». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την ίδια κιόλας ημέρα της εκδήλωσης, ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ανέχεται “κηδεμόνες” στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας του». Παράλληλα, εκδήλωσε την «έκπληξη και τον προβληματισμό» του, αφού ήδη διαθέτει μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. έναν πλήρη μηχανισμό για τη διαχείριση και προώθηση του τουρισμού της πόλης, ενώ επισήμανε ότι η δημιουργία ενός υπερκείμενου φορέα εγείρει ερωτήματα, όπως το γιατί παρακάμπτεται ο υπάρχων φορέας του Δήμου και αν η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε έναν κεντρικό φορέα αποτελεί πρόοδο ή οπισθοδρόμηση. Ο Δήμος τονίζει, επίσης, στην ανακοίνωσή του, ότι η τουριστική στρατηγική και η διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας είναι αποκλειστική του ευθύνη και δεν χρειάζεται εξωτερικές παρεμβάσεις και «κηδεμονίες».
Χάρης Δούκας και Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις και τακτικές όσον αφορά τον τουρισμό στην χώρα μας. Ο πρώτος, το καλοκαίρι του 2024, σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», αναφέρθηκε στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται η Αθήνα από τον τουρισμό, σημειώνοντας πως η πόλη έχει καθιερωθεί ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, υποδεχόμενη για πρώτη φορά πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. «Ο υπερτουρισμός αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολύ περισσότερο για την Αθήνα, που έχει μια μοναδικότητα», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2024, η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας του προορισμού της Αθήνας, την οποία διενήργησε ο Δήμος Αθηναίων μέσω της «Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.» σε συνεργασία με το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Τεχνικό Γραφείο «Γκοιμίσης και Συνεργάτες», έμελλε να τον διαψεύσει.
Ειδικότερα, από τη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από έναν χρόνο, προέκυψε ότι η Αθήνα δεν χαρακτηρίζεται ως πόλη με υπερτουρισμό, ωστόσο, παρουσιάζει μια «τουριστική ευθραυστότητα» και μια ευαισθησία στην πίεση των υποδομών της από την άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη εντόπισε περιοχές με υπερσυγκέντρωση τουριστών, κυρίως στο κέντρο της πόλης (Εμπορικό Κέντρο, Μοναστηράκι, Πλάκα), που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στις υποδομές τους (νερό, ενέργεια, απορρίμματα). Επίσης, εντοπίστηκαν τάσεις τουριστικοποίησης σε περιφερειακές συνοικίες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση των απορριμμάτων και των καταναλώσεων λόγω του τουρισμού, ειδικά στο κέντρο της πόλης, ενώ η επιβάρυνση δεν αυξάνεται κατά τη διάρκεια των υψηλών τουριστικών περιόδων, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Η έρευνα καταδεικνύει τη διαρκή επιβάρυνση της Αθήνας από τον τουρισμό, με αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση των ενοικίων και η ηχορύπανση. Τέλος, η μελέτη προτείνει στρατηγικές για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εστιάζοντας σε 7 βασικούς πυλώνες, όπως η ρύθμιση της τουριστικής ανάπτυξης και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η προώθηση υπεύθυνου τουρισμού και η προστασία των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον, προτάθηκε η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού για την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την παρακολούθηση της βιωσιμότητας της τουριστικής ανάπτυξης. Το επόμενο «βήμα» περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών με τη συνεργασία των φορέων και την ενεργοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να διαχειριστεί καλύτερα τον τουριστικό της φόρτο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Επί του θέματος του DMMO της Περιφέρειας Αττικής, το parapolitika.gr ήρθε σε επαφή με την πλευρά Δούκα, η οποία δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση.
Πάντως, η κόντρα του περιφερειάρχη Αττικής και του Δημάρχου Αθηναίων δεν ξεκινάει από το πεδίο του τουρισμού, καθώς οι δυό τους έχουν βρεθεί «αντιμέτωποι» ξανά. Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά, είχαμε δύο ρεβεγιόν αλλαγής χρόνου στην Αθήνα. Ο Χάρης Δούκας υποδέχτηκε το 2025 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς στο Πεδίο του Άρεως, όπου είχε στήσει το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό». Τότε, από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, συνεργάτες του κ. Δούκα είχαν δηλώσει ότι «ο κ. Δούκας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Χαρδαλιά και του πρότεινε να έρθει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα για να ευχηθούν μαζί «καλή χρονιά» ή να μεταθέσει η Περιφέρεια σε άλλη ημερομηνία την εκδήλωσή της. Όμως ο κ. Χαρδαλιάς αρνήθηκε».
Μάλιστα, δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού του δήμου Αθηναίων, 9.84, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «γέλιο και θυμηδία προκαλεί στους κατοίκους της Αθήνας η νέα πρόκληση της κυβέρνησης απέναντι στην Δημοτική Αρχή καθώς η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει και αυτή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στο Πεδίον του Άρεως όταν όλοι γνωρίζουν ότι η αλλαγή του χρόνου στην Αθήνα γίνεται εθιμοτυπικά μόνο από τον εκάστοτε δήμαρχο στην πλατεία Συντάγματος. Από τη νέα αυτή πρόκληση η κυβέρνηση δείχνει να αναζητά ευκαιρίες προκειμένου να προκαλεί προβλήματα στο δήμαρχο Αθηναίων αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να έχει και το διχασμό του κόσμου που προκαλεί εξαιτίας της εμμονής της απέναντι στο Χάρη Δούκα».
Άμεση ήταν όμως η απάντηση από τους κύκλους της περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον εν λόγω ισχυρισμό αναληθή και κατασκευασμένο. «Απολύτως αναληθής και κατασκευασμένος ο ισχυρισμός ότι από τον δήμο Αθηναίων ζητήθηκε η αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Περιφέρειας Αττικής για την αλλαγή του χρόνου στο Πεδίον του Άρεως. Αντιθέτως, ο ίδιος ο περιφερειάρχης προσκάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων να επισκεφτούν μαζί το χριστουγεννιάτικο χωριό της Περιφέρειας, με τον κ. Δούκα να εμφανίζεται εξαρχής θετικός». Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του στο «MEGA» ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. «Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο που αφορά συνολικά την Αθήνα και την Αττική. Τρέξαμε συνολικά καμπάνια διαφήμισης που αφορά στην ανάγκη να έρθει τουρισμός τα Χριστούγεννα στην ευρύτερη περιοχή. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά, εμείς θέλουμε να εκτονωθεί ο κόσμος, να βγει έξω. Μαζί με τον δήμο Αθηναίων έχουμε συνέργειες, έχουμε εξαιρετική σχέση», σημείωσε.
Αντιπαράθεση μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, και του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, είχε ξεσπάσει πρόσφατα πάντως και σχετικά με τα τέλη ταφής απορριμμάτων. Ο Χάρης Δούκας είχε αρχικά αποστείλει επιστολή, με θέμα «Οικονομική Ασφυξία των ΟΤΑ με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής», προς προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) υποστηρίζοντας ότι τα τέλη ταφής απορριμμάτων αυξάνονται κατά 50%, με συνέπεια ο Δήμος Αθηναίων να κληθεί να πληρώσει επιπλέον 12 εκατ. ευρώ το 2025. Η Περιφέρεια Αττικής απάντησε έντονα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες και κάνοντας λόγο για «ψέματα, παραπληροφόρηση, άγνοια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Χαράλαμπος Σιάτρας, σε επιστολή του, κατηγόρησε τον Δήμαρχο Αθηναίων ότι παραβλέπει το γεγονός ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε με το Ν. 4819/2021 και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 για όλους τους Δήμους της χώρας, και όχι με απόφαση της Περιφέρειας. Ο κ. Σιάτρας απέρριψε ως «απολύτως αναληθές ότι υπήρξε αύξηση στα τέλη ταφής με πρωτοβουλία του ΕΔΣΝΑ και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος», τονίζοντας ότι το κόστος είναι κλιμακωτό και προκύπτει από την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Εξέφρασε, δε, «θλίψη και απορία» για την επιστολή του Δούκα, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί αν αυτή οφείλεται σε άγνοια ή σε σκοπιμότητα, και υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, ισχύουν και τα δύο. Στην επιστολή κατέληξε τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων υπήρξε για άλλη μια φορά «έκθετος», καθώς η αλήθεια καταρρίπτει τις λανθασμένες πληροφορίες και ότι το πρόβλημα της καθαριότητας στην Αθήνα δεν λύνεται με φτηνές εντυπώσεις. Άμεσα, με νέα ανακοίνωση, ο κ. Δούκας παρέπεμψε στα ποσά που καλούνταν να καταβάλουν οι δήμοι επαναλαμβάνοντας όσα είχε αναφέρει σε επιστολή του προς την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ, ότι αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων κατά 50% με αποτέλεσμα ο δήμος Αθηναίων να καλείται να πληρώσει επιπλέον 12 εκατ. ευρώ το 2025. Στη συνέχεια, ο Χάρης Δούκας έθεσε τρία ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη, κ. Σιάτρα, κατηγορώντας τον για την ευθύνη των ποσών που καλούνταν να πληρώσουν οι δήμοι.
«Είναι απαράδεκτο ο Αντιπεριφερειάρχης (ο οποίος, μαζί με τον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Μπακογιάννη, υπογράφει την απόφαση) να επικαλείται ανεπάρκεια ή αδυναμία στην ορθή λειτουργία και διαχείριση του Συνδέσμου που διοικεί, προκειμένου να δικαιολογήσει τις υπερβολικές επιβαρύνσεις στους Δήμους» ανέφερε ο κ. Δούκας, και κατέληξε: «Είναι εξίσου απαράδεκτο να απαιτεί από τους Δήμους της Αττικής να πληρώσουν τα σπασμένα της δικής τους κακοδιαχείρισης στον ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα το επιτρέψουμε».
Διαβάστε: ∆ύο ξένοι, Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς και στη μέση ο Δούκας και ο Νέζης
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την υπερηφάνειά του για το project, διότι «η Μητροπολιτική Περιφέρειά μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που αποκτά ανάλογο οργανισμό». Ο DMMO, με τον τίτλο «The Greater Athens Region», λειτουργεί ως πλατφόρμα σύνδεσης των εμπλεκόμενων φορέων και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συνοχή και ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Εστιάζει σε στρατηγικές δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση υψηλού επιπέδου ταξιδιωτών, καθώς και τη διείσδυση σε νέα, δυναμικά τμήματα της τουριστικής αγοράς. Ο κύριος στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι η κατανομή της τουριστικής κίνησης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλες τις περιοχές της Αττικής.
Ωστόσο, ο DMMO του Νίκου Χαρδαλιά φαίνεται πως «πυροδότησε» την ήδη υπάρχουσα κόντρα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος τον Ιούνιο του 2024 είχε επισημάνει ότι ο υπερτουρισμός για την Αθήνα είναι μία «πραγματική απειλή». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την ίδια κιόλας ημέρα της εκδήλωσης, ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ανέχεται “κηδεμόνες” στη διαχείριση της τουριστικής εικόνας του». Παράλληλα, εκδήλωσε την «έκπληξη και τον προβληματισμό» του, αφού ήδη διαθέτει μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. έναν πλήρη μηχανισμό για τη διαχείριση και προώθηση του τουρισμού της πόλης, ενώ επισήμανε ότι η δημιουργία ενός υπερκείμενου φορέα εγείρει ερωτήματα, όπως το γιατί παρακάμπτεται ο υπάρχων φορέας του Δήμου και αν η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε έναν κεντρικό φορέα αποτελεί πρόοδο ή οπισθοδρόμηση. Ο Δήμος τονίζει, επίσης, στην ανακοίνωσή του, ότι η τουριστική στρατηγική και η διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας είναι αποκλειστική του ευθύνη και δεν χρειάζεται εξωτερικές παρεμβάσεις και «κηδεμονίες».
Χάρης Δούκας και Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις και τακτικές όσον αφορά τον τουρισμό στην χώρα μας. Ο πρώτος, το καλοκαίρι του 2024, σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», αναφέρθηκε στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται η Αθήνα από τον τουρισμό, σημειώνοντας πως η πόλη έχει καθιερωθεί ως σημαντικός τουριστικός προορισμός, υποδεχόμενη για πρώτη φορά πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. «Ο υπερτουρισμός αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολύ περισσότερο για την Αθήνα, που έχει μια μοναδικότητα», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2024, η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας του προορισμού της Αθήνας, την οποία διενήργησε ο Δήμος Αθηναίων μέσω της «Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.» σε συνεργασία με το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Τεχνικό Γραφείο «Γκοιμίσης και Συνεργάτες», έμελλε να τον διαψεύσει.
Ειδικότερα, από τη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από έναν χρόνο, προέκυψε ότι η Αθήνα δεν χαρακτηρίζεται ως πόλη με υπερτουρισμό, ωστόσο, παρουσιάζει μια «τουριστική ευθραυστότητα» και μια ευαισθησία στην πίεση των υποδομών της από την άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη εντόπισε περιοχές με υπερσυγκέντρωση τουριστών, κυρίως στο κέντρο της πόλης (Εμπορικό Κέντρο, Μοναστηράκι, Πλάκα), που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις στις υποδομές τους (νερό, ενέργεια, απορρίμματα). Επίσης, εντοπίστηκαν τάσεις τουριστικοποίησης σε περιφερειακές συνοικίες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση των απορριμμάτων και των καταναλώσεων λόγω του τουρισμού, ειδικά στο κέντρο της πόλης, ενώ η επιβάρυνση δεν αυξάνεται κατά τη διάρκεια των υψηλών τουριστικών περιόδων, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Η έρευνα καταδεικνύει τη διαρκή επιβάρυνση της Αθήνας από τον τουρισμό, με αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση των ενοικίων και η ηχορύπανση. Τέλος, η μελέτη προτείνει στρατηγικές για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εστιάζοντας σε 7 βασικούς πυλώνες, όπως η ρύθμιση της τουριστικής ανάπτυξης και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η προώθηση υπεύθυνου τουρισμού και η προστασία των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον, προτάθηκε η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού για την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την παρακολούθηση της βιωσιμότητας της τουριστικής ανάπτυξης. Το επόμενο «βήμα» περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών με τη συνεργασία των φορέων και την ενεργοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να διαχειριστεί καλύτερα τον τουριστικό της φόρτο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Επί του θέματος του DMMO της Περιφέρειας Αττικής, το parapolitika.gr ήρθε σε επαφή με την πλευρά Δούκα, η οποία δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση.
Χαρδαλιάς - Δούκας, μια κόντρα που καλά κρατεί…
Πάντως, η κόντρα του περιφερειάρχη Αττικής και του Δημάρχου Αθηναίων δεν ξεκινάει από το πεδίο του τουρισμού, καθώς οι δυό τους έχουν βρεθεί «αντιμέτωποι» ξανά. Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά, είχαμε δύο ρεβεγιόν αλλαγής χρόνου στην Αθήνα. Ο Χάρης Δούκας υποδέχτηκε το 2025 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς στο Πεδίο του Άρεως, όπου είχε στήσει το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό». Τότε, από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, συνεργάτες του κ. Δούκα είχαν δηλώσει ότι «ο κ. Δούκας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Χαρδαλιά και του πρότεινε να έρθει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα για να ευχηθούν μαζί «καλή χρονιά» ή να μεταθέσει η Περιφέρεια σε άλλη ημερομηνία την εκδήλωσή της. Όμως ο κ. Χαρδαλιάς αρνήθηκε».
Μάλιστα, δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού του δήμου Αθηναίων, 9.84, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «γέλιο και θυμηδία προκαλεί στους κατοίκους της Αθήνας η νέα πρόκληση της κυβέρνησης απέναντι στην Δημοτική Αρχή καθώς η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει και αυτή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στο Πεδίον του Άρεως όταν όλοι γνωρίζουν ότι η αλλαγή του χρόνου στην Αθήνα γίνεται εθιμοτυπικά μόνο από τον εκάστοτε δήμαρχο στην πλατεία Συντάγματος. Από τη νέα αυτή πρόκληση η κυβέρνηση δείχνει να αναζητά ευκαιρίες προκειμένου να προκαλεί προβλήματα στο δήμαρχο Αθηναίων αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να έχει και το διχασμό του κόσμου που προκαλεί εξαιτίας της εμμονής της απέναντι στο Χάρη Δούκα».
Άμεση ήταν όμως η απάντηση από τους κύκλους της περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον εν λόγω ισχυρισμό αναληθή και κατασκευασμένο. «Απολύτως αναληθής και κατασκευασμένος ο ισχυρισμός ότι από τον δήμο Αθηναίων ζητήθηκε η αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Περιφέρειας Αττικής για την αλλαγή του χρόνου στο Πεδίον του Άρεως. Αντιθέτως, ο ίδιος ο περιφερειάρχης προσκάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων να επισκεφτούν μαζί το χριστουγεννιάτικο χωριό της Περιφέρειας, με τον κ. Δούκα να εμφανίζεται εξαρχής θετικός». Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του στο «MEGA» ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. «Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο που αφορά συνολικά την Αθήνα και την Αττική. Τρέξαμε συνολικά καμπάνια διαφήμισης που αφορά στην ανάγκη να έρθει τουρισμός τα Χριστούγεννα στην ευρύτερη περιοχή. Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά, εμείς θέλουμε να εκτονωθεί ο κόσμος, να βγει έξω. Μαζί με τον δήμο Αθηναίων έχουμε συνέργειες, έχουμε εξαιρετική σχέση», σημείωσε.
Αντιπαράθεση μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, και του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, είχε ξεσπάσει πρόσφατα πάντως και σχετικά με τα τέλη ταφής απορριμμάτων. Ο Χάρης Δούκας είχε αρχικά αποστείλει επιστολή, με θέμα «Οικονομική Ασφυξία των ΟΤΑ με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής», προς προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) υποστηρίζοντας ότι τα τέλη ταφής απορριμμάτων αυξάνονται κατά 50%, με συνέπεια ο Δήμος Αθηναίων να κληθεί να πληρώσει επιπλέον 12 εκατ. ευρώ το 2025. Η Περιφέρεια Αττικής απάντησε έντονα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες και κάνοντας λόγο για «ψέματα, παραπληροφόρηση, άγνοια και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Χαράλαμπος Σιάτρας, σε επιστολή του, κατηγόρησε τον Δήμαρχο Αθηναίων ότι παραβλέπει το γεγονός ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε με το Ν. 4819/2021 και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 για όλους τους Δήμους της χώρας, και όχι με απόφαση της Περιφέρειας. Ο κ. Σιάτρας απέρριψε ως «απολύτως αναληθές ότι υπήρξε αύξηση στα τέλη ταφής με πρωτοβουλία του ΕΔΣΝΑ και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος», τονίζοντας ότι το κόστος είναι κλιμακωτό και προκύπτει από την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Εξέφρασε, δε, «θλίψη και απορία» για την επιστολή του Δούκα, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να κατανοηθεί αν αυτή οφείλεται σε άγνοια ή σε σκοπιμότητα, και υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, ισχύουν και τα δύο. Στην επιστολή κατέληξε τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων υπήρξε για άλλη μια φορά «έκθετος», καθώς η αλήθεια καταρρίπτει τις λανθασμένες πληροφορίες και ότι το πρόβλημα της καθαριότητας στην Αθήνα δεν λύνεται με φτηνές εντυπώσεις. Άμεσα, με νέα ανακοίνωση, ο κ. Δούκας παρέπεμψε στα ποσά που καλούνταν να καταβάλουν οι δήμοι επαναλαμβάνοντας όσα είχε αναφέρει σε επιστολή του προς την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ, ότι αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων κατά 50% με αποτέλεσμα ο δήμος Αθηναίων να καλείται να πληρώσει επιπλέον 12 εκατ. ευρώ το 2025. Στη συνέχεια, ο Χάρης Δούκας έθεσε τρία ερωτήματα προς τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη, κ. Σιάτρα, κατηγορώντας τον για την ευθύνη των ποσών που καλούνταν να πληρώσουν οι δήμοι.
«Είναι απαράδεκτο ο Αντιπεριφερειάρχης (ο οποίος, μαζί με τον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Μπακογιάννη, υπογράφει την απόφαση) να επικαλείται ανεπάρκεια ή αδυναμία στην ορθή λειτουργία και διαχείριση του Συνδέσμου που διοικεί, προκειμένου να δικαιολογήσει τις υπερβολικές επιβαρύνσεις στους Δήμους» ανέφερε ο κ. Δούκας, και κατέληξε: «Είναι εξίσου απαράδεκτο να απαιτεί από τους Δήμους της Αττικής να πληρώσουν τα σπασμένα της δικής τους κακοδιαχείρισης στον ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα το επιτρέψουμε».