Ακόµα µία στοχευµένη πολιτική για την αντιµετώπιση του στεγαστικού προβλήµατος, η οποία συνιστά µέρος ενός ολοκληρωµένου σχεδίου, προϋπολογισµού άνω των 6,5 δισ. ευρώ, υλοποιεί η κυβέρνηση. Παράλληλα µε το «Σπίτι µου ΙΙ», που βρίσκεται σήµερα σε εξέλιξη, και ακόµα 40 έργα που είναι ήδη σε φάση υλοποίησης για την αντιµετώπιση του στεγαστικού προβλήµατος, ξεκινά άµεσα και η «Κοινωνική Αντιπαροχή». Πρόκειται για µια νέα δράση, βασικός στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων, η οποία συνιστά κρίσιµο παράγοντα για την αποτελεσµατική επίλυση του στεγαστικού ζητήµατος.

Διαβάστε ακόμα: Αγορά ακινήτων 2025: Εκτόξευση τιμών και πτώση ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια

«Ολα τα έργα που έχουµε µέχρι στιγµής για να βοηθήσουµε το στεγαστικό ζήτηµα είναι προσανατολισµένα στη ζήτηση. Τι σηµαίνει αυτό; Είναι προσανατολισµένα στο να βοηθούν τον άνθρωπο, τον ωφελούµενο, τον πολίτη να έχει πιο άµεση, πιο εύκολη και πιο φτηνή πρόσβαση στη χρηµατοδότηση. Για πρώτη φορά ερχόµαστε µε το πρόγραµµα της κοινωνικής αντιπαροχής που θα δουλέψει µέσα στη χρονιά και αυξάνουµε την προσφορά», ανέφερε µιλώντας στα «Παραπολιτικά» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόµνα Μιχαηλίδου.

Κοινωνική Αντιπαροχή: Αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά ο αριθµός των διαθέσιµων κατοικιών

Με τη στρατηγική αυτή αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά ο αριθµός των διαθέσιµων κατοικιών, οι οποίες θα παραχωρηθούν µε κοινωνικά κριτήρια, εστιάζοντας κυρίως στις οικογένειες. Ενα από τα πιο σηµαντικά σηµεία του προγράµµατος είναι η αξιοποίηση δηµόσιας γης και ακινήτων, όπως είναι εγκαταλελειµµένα κτίρια ή βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, για την ανέγερση νέων κατοικιών. Ετσι, ακίνητα που µέχρι πρότινος παρέµεναν σε αχρησία θα αποκτήσουν και πάλι ζωή µέσω της δηµιουργίας νέων κατοικιών, µε χαµηλό ενοίκιο.

Με τις νέες διατάξεις ανοίγει ο δρόµος για να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το ∆ηµόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές, οι οποίοι µε τη σειρά τους θα ανεγείρουν σύγχρονες οικοδοµές, θα κρατήσουν έως και το 70% της επιφάνειας για ίδιον όφελος και θα διαθέσουν το υπόλοιπο 30% στο κράτος. Αυτό µε τη σειρά του θα το χρησιµοποιήσει για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών ευάλωτων οµάδων και οικογενειών.

Ειδικότερα, ο σχεδιασµός περιλαµβάνει τη χρήση δηµόσιας γης και ακινήτων, όπως εγκαταλελειµµένα κτίρια ή βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, µεταξύ των οποίων το εργοστάσιο «Ανατόλια» στη Νέα Ιωνία και η ΧΡΩ.ΠΕΙ. Ειδικά για τη ΧΡΩ.ΠΕΙ., περιλαµβάνει τη δηµιουργία 300 διαµερισµάτων µε την αναβάθµιση του κοινόχρηστου χώρου προς όφελος όλων των πολιτών και όχι µόνο αυτών που θα διαµένουν στα νέα διαµερίσµατα. Επιπλέον, θα υπάρξει αρχιτεκτονικός διαγωνισµός, µε σκοπό να εξασφαλιστεί ότι τα νέα κτίρια θα αποτελέσουν «αρχιτεκτονικά πρότυπα» για την περιοχή, ενώ παράλληλα θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.

Ολα τα έργα είναι προσανατολισµένα στο να βοηθούν τον πολίτη να έχει άµεση, εύκολη και φτηνή πρόσβαση στη χρηµατοδότηση
Συνολικά, το πρόγραµµα «Κοινωνική Αντιπαροχή» προβλέπει τη δηµιουργία 3.000 νέων κατοικιών σε δηµόσια οικόπεδα, καθώς και την αξιοποίηση άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών και οικογενειών. Στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» θα εξασφαλιστεί ότι ένα ποσοστό από τα νέα διαµερίσµατα θα παραχωρηθεί σε κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, µε σηµαντικά µειωµένα ενοίκια και µε την εγγύηση του κράτους. Παράλληλα, θα προσφέρονται ευκαιρίες µέσω του µοντέλου «rent to own» (ενοικίαση µε δυνατότητα αγοράς). Ο στόχος του προγράµµατος είναι να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες νέων ζευγαριών και οικογενειών, προσφέροντας διαµερίσµατα προς ενοικίαση ή αγορά. Επιπλέον, θα διασφαλιστεί η αποφυγή δηµιουργίας «γκέτο» ή αποµονωµένων περιοχών, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζοντας ίση πρόσβαση στη στέγαση για όλους.Η επιλογή των δικαιούχων που θα στεγαστούν στα πρώτα ακίνητα της συγκεκριµένης δράσης της κοινωνικής κατοικίας του ∆ηµοσίου θα γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ µε εισοδηµατικά και κοινωνικά κριτήρια και µε έµφαση στην ενίσχυση νέων ζευγαριών, χαµηλόµισθων και µονογονεϊκών οικογενειών.

Ενίσχυση 

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι το πρόγραµµα αυτό αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα για την επίλυση του στεγαστικού προβλήµατος, µε στόχο την ενίσχυση της διαθεσιµότητας στέγης κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες, µέσω κοινωνικών ενοικίων, που εγγυάται το κράτος. Οπως σηµείωσε: «Η “Κοινωνική Αντιπαροχή” επιδιώκει την επίτευξη τριών βασικών στόχων: την αύξηση των διαθέσιµων ακινήτων στην αγορά, την παροχή κοινωνικού ενοικίου µε την εγγύηση του κράτους και την αξιοποίηση της ανεκµετάλλευτης δηµόσιας περιουσίας, που παραµένει αδρανής για χρόνια». Η ενίσχυση του θεσµού της κοινωνικής αντιπαροχής, µε τον οποίο αξιοποιούνται ακίνητα που βρίσκονται σε αχρησία ή έχουν απαξιωθεί για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, προωθείται µε νοµοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο νοµοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας, πριν τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση, για να πάρει µετά τον δρόµο προς τη Βουλή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά