Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ήταν υποψιασμένη για τις μεγάλες ανατροπές που θα έφερνε σε πολλαπλά επίπεδα η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να ξαναγράψει τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας, του διεθνούς εμπορίου, των διεθνών σχέσεων, της αμυντικής πολιτικής και του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας. Σε αυτό το υπό διαμόρφωση πεδίο, η δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1 προσπαθεί να αποτυπώσει τις σκέψεις της ελληνικής κοινής γνώμης για τον ρόλο της χώρας στο νέο διεθνές περιβάλλον, να αναδείξει κινδύνους και ευκαιρίες στο γεωπολιτικό πλαίσιο, να αξιολογήσει την εξωτερική μας πολιτική και να αποκρυπτογραφήσει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών.

*Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά 90,1: "Όχι" σε επιστροφή Τσίπρα από το 54,5%, υπονομευτική η στάση Καραμανλή και Σαμαρά



Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά 90,1: Ικανοποίηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης για την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό

Το 44% του δείγματος κρίνει θετικά την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, έναντι του 54,8% που εκφράζει αρνητική άποψη. Και μπορεί μεν η πλειοψηφία να τοποθετείται αρνητικά, το ποσοστό των θετικών απαντήσεων, ωστόσο, είναι η καλύτερη επίδοση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους η κυβερνητική πολιτική δοκιμάζεται και αμφισβητείται έντονα.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi1_exoteriki_pilitiki_kuvernisis


Συγκριτικά με το σημείο εκκίνησης της σημερινής κυβέρνησης έξι χρόνια πριν, οι πολίτες σε ποσοστό 35,6% θεωρούν ότι η θέση της χώρας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί, έναντι 35,8% που πιστεύουν ότι έχει επιδεινωθεί και 27,6% που θεωρούν ότι η κατάσταση παραμένει ίδια και δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi2_thesi_xoras_exoteriko


Είναι προφανές ότι οι απαντήσεις επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κομματική τοποθέτηση των ερωτώμενων, με τα ποσοστά των ψηφοφόρων της ΝΔ να υποστηρίζουν συντριπτικά τη βελτίωση της θέσης της χώρας στο εξωτερικό, ενώ αντίθετη εικόνα εκφράζουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν αμφισβητεί την υπεροχή του σημερινού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως του καταλληλότερου προσώπου, που θα ήθελαν οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 34,8% να εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Παρά τη σχετική φθορά που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα η πρωθυπουργική εικόνα του Κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό, το διεθνές προφίλ του παραμένει ισχυρό και σε μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
dimoskopisi_parapolitika_erotisi3_exoteriki_pilitiki_politikoi_arxigoi



Έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη βλέπει το 86% - Το 66,2% δεν επιθυμεί ηγέτη σαν τον Τραμπ

Έλλειμμα ηγεσίας στις ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζει το 86% της κοινής γνώμης, με το 66,2%, ωστόσο, να μην επιθυμεί την παρουσία ενός ηγέτη όπως ο κ. Τραμπ στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, το 32,1%, που θα ήθελε μια ηγεσία σαν αυτή του Αμερικανού προέδρου, προέρχεται κυρίως από τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ εντύπωση προκαλεί η ηλικιακή ανάλυση των απαντήσεων, με το ποσοστό στήριξης προς το πρόσωπο του Ντ. Τραμπ να αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία, φτάνοντας στο 57% μεταξύ των ατόμων 17-24 ετών.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi4_exoteriki_pilitiki_hgesia_europisjpg


Όσον αφορά τους ηγέτες, πιο δημοφιλής αναδεικνύεται ο Γάλλος πρόεδρος, Μακρόν με 45%, και ακολουθούν ο Βλ. Πούτιν με 35,4%, ο Ντ. Τραμπ με 34,5% και η Τζ. Μελόνι με 29,9%. Αρνητική είναι η εικόνα για τον Ισραηλινό πρόεδρο, Νετανιάχου, και τη Μ. Λεπέν, ενώ οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν ιδιαιτέρως αρνητικά τόσο τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, όσο και τον πρόεδρο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το κακό επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τις ηγεσίες των γειτονικών χωρών στην παρούσα συγκυρία.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi14_hgetes


Απειλή για την Ελλάδα η Τουρκία για το 81,3%

Στο ερώτημα αν η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, οι ερωτηθέντες πολίτες φάνηκαν διχασμένοι, με το 58,3% να πιστεύει πως η γείτονα όντως αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, σε αντίθεση με το 40,8%. Στην ίδια ερώτηση, αλλά αναφορικά με την Ελλάδα, το 81,3% εκτιμά ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή και μόνο το 18,4% έχει αντίθετη γνώμη.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi16_exoteriki_pilitiki_tourkia_apeili

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων για την Τουρκία και στη σκιά τη φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου από την κυβέρνηση Ερντογάν, οι ερωτηθέντες πολίτες εξέφρασαν την άποψη κατά 95,2% ότι η Τουρκία δεν αποτελεί δημοκρατική χώρα.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi15_exoteriki_pilitiki_tourkia_dimokratia




Διχασμένοι οι πολίτες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό 72,9% θεωρούν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. στη Ρωσία έπληξαν τελικά περισσότερο την ίδια την Ευρώπη, ενώ το 69,7% δεν θεωρεί τη Ρωσία απειλή για τα ελληνικά συμφέροντα
dimoskopisi_parapolitika_erotisi6_exoteriki_pilitiki_rosikes_kuroseis



Ως μεγαλύτερη απειλή αναγνωρίζεται η Ρωσία για την Ευρώπη σε ποσοστό 44%, ενώ η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αφού το 44,4% τάσσεται υπέρ και το 49,1% κατά.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi7_exoteriki_pilitiki_rosia_apeili
dimoskopisi_parapolitika_erotisi8_exoteriki_pilitiki_oukrania_ee



Υπέρ της δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού το 62,5% 

Ως πολύ καλό και καλό αξιολογούν οι πολίτες σε ποσοστό 51,6% το επίπεδο του εξοπλισμού και την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, 31,7% το θεωρεί μέτριο και μόλις 12,1% το βαθμολογεί χαμηλά, χαρακτηρίζοντάς το κακό και πολύ κακό.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi9_exoteriki_pilitiki_enoples_dunameis


Διχογνωμία, ωστόσο, καταγράφεται στην ερώτηση για ενδεχόμενη αύξηση των κρατικών δαπανών για την άμυνα και τους εξοπλισμούς, με το 51,4% να τάσσεται υπέρ και το 46,2% κατά. Το παράδοξο σε αυτή την ερώτηση είναι ότι όσοι αξιολογούν πιο θετικά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπέρ και της αύξησης των αμυντικών δαπανών, ενώ αυτοί που βαθμολογούν χαμηλά την επιχειρησιακή δυνατότητα αντιδρούν στην αύξηση των δαπανών.


dimoskopisi_parapolitika_erotisi10_exoteriki_pilitiki_amuntikes_dapanes

Το 62,5% του δείγματος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού, την ίδια στιγμή που το 49,9% αξιολογεί θετικά την κινητοποίηση 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το 45% αρνητικά
dimoskopisi_parapolitika_erotisi11_exoteriki_pilitiki_europaikos_stratos
dimoskopisi_parapolitika_erotisi12_exoteriki_pilitiki_xrimatodotisi_ee_amuna

Είναι σαφές ότι η υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου που σχετίζεται με την Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από τη συμβολή σημαντικών οικονομικών κονδυλίων που θα κληθούν να καταβάλουν οι εθνικές οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών, θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρξει μια λεπτομερής και διεξοδική ενημέρωση από την πλευρά των ηγεσιών προς τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το μέγεθος της χρηματοδότησης, τους σκοπούς και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Δίνεται η ευκαιρία στις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες το όραμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας να προχωρήσει, από τη στιγμή μάλιστα που, για τους Έλληνες τουλάχιστον, η Ε.Ε. είναι η πιο σταθεροποιητική δύναμη σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

dimoskopisi_parapolitika_erotisi13_exoteriki_pilitiki_politikes_xoron_ee



Η ταυτότητα της έρευνας


tautotita_dimoskopisis