Οι αντιφάσεις, οι κυβιστήσεις και οι αυτοαναιρέσεις συνέθεσαν το αμφίρροπο σκηνικό πίσω από την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με την οποία έκανε γνωστή την οικιοθελή του αποχώρηση. Η συνεχής αλλάγή της θέσης του κ.Παπαδημητρίου πυροδότησε την αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών που μίλησαν για μία στάση η οποία δημιουργεί πρόβλημα και δεν είναι συνεκτική. Με το αλαλούμ που ποροκλήθηκε, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της πυρόσφαιρας, μέσα στην επιστολή του, ενώ στις πρώτες δηλώσεις μετά την παραίτηση τόνισε πως προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια για οικογενειακούς λόγους και για λόγους ευθιξίας, ενώ επανέλαβε τα περί εκβιασμών λέγοντας ότι στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο απειλητικά σημειώματα. Το κλίμα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, πριν από λίγα 24ωρα, όταν ο κ.Παπαδημητρίου ενώ αρχικά είχε αναφερθεί στις αντιδράσεις των πανεπιστημίων Γάνδης και Πίζας για το πόρισμα, διαφωνώντας για την αιτία της έκρηξης, στη συνέχεια είπε ότι η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και η συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε νόμιμα.

«Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος» είχε γράψει στην επιστολή ο κ.Παπαδημητρίου. Η εξέλιξη αυτή της παραίτησης, που επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της στήλης Big Mouth, ήρθε μία μέρά αφότου ο κ.Παπαδημητρίου είχε εκφράσει, σε ζωντανές εμφανίσεις σε εκπομπές, σοβαρές ενστάσεις προς τον Βέλγο Μπαρτ Άκου, έναν εκ των τριών μελών της επιτροπής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) που συνέταξαν το πόρισμα, σχετικά με την αξιοπιστία των συμπερασμάτων για την πρόκληση της πυρόσφαιρας από άγνωστο καύσιμο, εμβέλειας περίπου 2,5 τόνων. Ωστόσο, στη συνέχεια, προέβη σε αναδίπλωση των δηλώσεών του.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την παραίτησή του και σχολιάζοντας τη στάση των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας, ο κ.Παπαδημητρίου δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «αυτό που με ενόχλησε είναι ότι κατηγορήθηκα εγώ ότι παλινωδώ, όταν δύο κορυφαία πανεπιστήμια τα οποία επικαλέστηκε η ομάδα διερεύνησης και οι ειδικοί του ERA που έγραψαν το πόρισμα, ανακάλεσαν τη στήριξη τους σε εισαγωγικά στο πόρισμα την Παρασκευή και την Κυριακή. Άρα, παλινωδώ εγώ που είμαι υποχρεωμένος νομικά να σεβαστώ το αίτημα τους να φύγουν από το πόρισμα και δεν παλινωδούν αυτοί που έγραψαν το πόρισμα που είχε αυτές τις αναφορές».

Ερωτηθείς για τις απειλές εις βάρος του, ανέφερε στην κάμερα του Alpha: «βρήκα την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο συνεχόμενες ημέρες δύο σημειώματα πάνω στο αυτοκίνητό μου. Έκανα ότι μπορούσα για να εξασφαλίσω την αλήθεια». Νωρίτερα, στην επιστολή παραίτησης προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο όρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος».

Παπαδημητρίου: H επιστολή παραίτησης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο πόρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.

Με ενσυνείδηση και ευθύνη σάς υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών

«Θεωρώ ότι έχει περιπέσει σε παλινωδίες», είχε πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστο Παπαδημητρίου. Συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με πολύ λίγα λόγια: υπήρξε ένα πόρισμα από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με εξαίρεση το κομμάτι για την πυρόσφαιρα, είναι ένα σοβαρό πόρισμα και είναι στην κατεύθυνση των προτάσεων/ή υποδείξεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για να έχουμε σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο θέμα της πυρόσφαιρας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ τοποθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες με έναν τρόπο που δεν μπορείς να τον πεις συνεκτικό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα».

«Δεν είναι δουλειά των υπουργών να παρεμβαίνουν, ούτε στη Δικαιοσύνη, ούτε στους ανεξάρτητους οργανισμούς. Για μένα τα συμπεράσματα είναι δύο: το συμπέρασμα το πρώτο είναι ότι φαίνεται από κάθε πτυχή της υπόθεσης, ακόμα και από τις παλινωδίες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ότι η κυβέρνηση δεν επενέβη σε κανένα σημείο, δεν πήγε να συγκαλύψει τίποτα, γιατί δεν είχε να συγκαλύψει τίποτα. Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο βγαίνει είναι ότι όντως γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα, κυρίως για τη συμπεριφορά του κυρίου Παπαδημητρίου, για τις δηλώσεις του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή το αλαλούμ που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Χρήστου Παπαδημητρίου.

Λίγο νωρίτερα, υπέρ της παραίτησης του κ. Παπαδημητρίου τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης σοβαρότητα. Αυτή τη στιγμή είναι ένας αναπληρωτής πρόεδρος, ο οποίος είχε ένα ιδιαίτερο στυλ, ήταν και λίγο υπερφίαλος πολλές φορές, δηλαδή να θέλει να βγαίνει σε όλα τα κανάλια. Αυτό το θεώρησα πάρα πολύ λογικό στην αρχή. Όταν ξαφνικά προκύπτει ένα θέμα, όλη η κοινή γνώμη και η κυβέρνηση περίμεναν το πόρισμα από έναν ανεξάρτητο φορέα που έχει δημιουργηθεί γι' αυτόν ακριβώς τον στόχο και να βγάλουμε κάποια σημαντικά συμπεράσματα. Δεν υποτιμούμε το πόρισμα, δηλαδή το πόρισμα βάζει μέσα τα συστημικά προβλήματα. Έρχεται λοιπόν ένα κρίσιμο σημείο, γιατί όλα τα άλλα λίγο-πολύ τα έχουμε προσδιορίσει ως προς τις συστημικές ατέλειες, είχαμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, ότι επειδή γίναν παρεμβάσεις στο πεδίο, που η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι γίναν και μένει να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη αν αυτές ήταν νόμιμες. Υπήρχε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, φοβερή απαξία και βάρος για την κυβέρνηση αν οι τυχόν παρεμβάσεις έχουνε γίνει από αστοχία ή έχουν γίνει γιατί τυχόν μπορεί να κρύβεται μια δεύτερη σκέψη», τόνισε ο κ. Πλεύρης για τον κ. Παπαδημητρίου.

Την παραίτηση του κ.Παπαδημητρίου σχολίασε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας και θείος τριών θυμάτων που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη. Στην ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, έγραψε ειδικότερα: «Παραιτήθηκε ο Κύριος Παπαδημητριου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με επιστολή στον Κυρανάκη. Ανοίγει ο δρόμος της αλήθειας». Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο Χρήστος Παπαδημητρίου παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Μετά την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου και αφότου κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν ότι ουδεμία ανάμιξη είχαν στο πόρισμα, η αντιπολίτευση επέμεινε στα περί μπαζώματος και συγκάλυψης.

Για απόπειρα απαξίωσης του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αλλεπάλληλες αντιφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ NEWS. Όπως τόνισε, το ίδιο πόρισμα που πριν από έναν μήνα χαρακτηριζόταν από την κυβέρνηση «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» επιχειρείται τώρα να παρουσιαστεί ως προβληματικό, γεγονός που συνιστά ένα επικοινωνιακό φιάσκο. «Η κυβέρνηση αλλάζει το αφήγημα μέρα με τη μέρα, εργαλειοποιεί και απαξιώνει το πόρισμα, προσπαθώντας να θολώσει την εικόνα και να δημιουργήσει σύγχυση», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αυτή η στροφή συνέπεσε με τη συζήτηση για την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στην προανακριτική επιτροπή, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Παράλληλα, ζήτησε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, κ. Παπαδημητρίου, περί απειλών για τη ζωή του. «Πρέπει να μάθουμε ποιοι τον απείλησαν, γιατί τον απείλησαν και σε ποια κατεύθυνση ήθελαν να παρέμβουν», δήλωσε.

Η Μιλένα Αποστολάκη, από την πλευρά της, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «υπόλογος» για την τοποθέτηση του κ. Παπαδημητρίου στον Οργανισμό. «Ο πρωθυπουργός είναι υπόλογος για έναν ανεπαρκή κυβερνητικό αξιωματούχο, που επέλεξε ο ίδιος προσωπικά με κριτήριο την προσωπική και οικογενειακή σχέση», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στην παραίτηση Παπαδημητρίου, διερωτήθηκε: «Τον πιέσατε να παραιτηθεί; Ποιος το έκανε;», διερωτήθηκε, με τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη να ακούγεται εκτός μικροφώνου να φωνάζει «ο Μαρινάκης».

«Είμαστε στο σημείο μηδέν» δήλωσε ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αλαλούμ. «Υπάρχουν ιατροδικαστικές εκθέσεις ότι κάηκαν άνθρωποι. Έγινε το μπάζωμα» επέμεινε, πάντως, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης επικαλούμενος τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.