Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στην οικοδόμηση αμυντικών ικανοτήτων, επαναδημιουργώντας την αμυντική βιομηχανική της βάση και προχωρώντας σε νέους τεχνολογικούς τομείς.

Η τοποθέτηση έγινε κατά τη συμμετοχή του σε δημόσια συζήτηση στο Κολλέγιο της Ευρώπης με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στα Νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και η συνεισφορά της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μπρυζ του Βελγίου.

Η υστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επισημαίνοντας: «Η Ρωσία παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Το Ιράν παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα.

Η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τη γνώση, αλλά δεν διαθέτει την ικανότητα.» Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας, που θα προσφέρει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός στρατός.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι το μέλλον των αεροπορικών επιχειρήσεων δεν θα περιλαμβάνει μόνο μαχητικά αεροσκάφη, αλλά πλατφόρμες όπως το F-35 που θα συνεργάζονται με σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Ο πιλότος θα είναι αυτός που θα χειρίζεται το αεροσκάφος, αλλά δεν θα πολεμάει με το αεροσκάφος του - θα πολεμάει με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιεί», εξήγησε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από χρήματα. Είναι επίσης θέμα κουλτούρας».

Νίκος Δένδιας: Η συμπληρωματικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας με το ΝΑΤΟ

Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία «δεν σημαίνει ότι δεν είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν».

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει «περίπου δέκα χρόνια» από την επίτευξη πραγματικής αμυντικής αυτονομίας, εξηγώντας ότι «αν αρχίσουμε να παραγγέλνουμε πλοία αύριο, δεν πρόκειται να έχουμε κανένα νωρίτερα από επτά ή οκτώ χρόνια. Και αν παραγγείλουμε ένα υποβρύχιο αύριο, δεν θα το έχουμε νωρίτερα από 12 χρόνια από σήμερα».

Σχετικά με το οικονομικό κόστος της αμυντικής αυτονομίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι απαιτούνται «πολλά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια» και συμπλήρωσε: «Ακόμη και αν διαθέτουμε τα χρήματα, δεν υπάρχουν οι δομές που θα μπορούσαν να παράγουν αυτό που χρειαζόμαστε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Άρα, πρέπει να εργαστούμε πολύ αποτελεσματικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτήν την αυτονομία σε δέκα χρόνια ή κάπου τόσο».


Ο ρόλος των ΗΠΑ στο μελλοντικό σύστημα ασφαλείας

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυτή η αυτονομία δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανεξάρτητα από τις σημερινές επιλογές της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια λειτουργική δημοκρατία, είναι μια χώρα που έχει σώσει την Ευρώπη δύο φορές, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το ΝΑΤΟ δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην Ουκρανία», αναφέροντας ότι έχει «ξεκάθαρα στο μυαλό του τους αριθμούς για το τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρώπη».

Η συνεισφορά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι είναι «μια μεσαίου-μικρού μεγέθους οικονομία, ακόμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαθέτει «σχετικά μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, γιατί αντιμετωπίζει απειλή από τα ανατολικά».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ένα εντυπωσιακό στοιχείο: «Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα βαρέα άρματα μάχης από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και το Λουξεμβούργο, μαζί». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση επίτευξης ειρήνης στην Ουκρανία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά: «Η Ελλάδα είναι πολύ καλή στην ανίχνευση ναρκών, οπότε θα μπορούσαμε να συνδράμουμε σε αυτό».

Κλείνοντας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε την αρχή που διέπει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εισβολή, ανεξάρτητα από τους λόγους, σαν νόμιμο τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών».

Η ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Άμυνας

«Ό,τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, όπως είπα και πριν, χρειάζεται χρόνο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι η Ουκρανία έχει αλλάξει εντελώς τον σύγχρονο πόλεμο, απαιτώντας ολική μεταρρύθμιση στον τρόπο διεξαγωγής της μάχης και στο είδος του εξοπλισμού που χρειάζεται.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην άμυνα: «Ο πολίτης υπηρετεί στο στρατό μιας Δημοκρατίας. Ο πολίτης. Όχι ο επαγγελματίας. Είναι αναγκαία η επαγγελματική ραχοκοκαλιά. Αυτό είναι βέβαιο. Αλλά οι πολίτες πρέπει και οφείλουν να υπηρετούν. Και οι πολίτες πρέπει να προστατεύουν τις χώρες και τις αξίες των χωρών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι ναυτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αναφερόμενος στις τρέχουσες ναυτικές επιχειρήσεις, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει δύο σημαντικές επιχειρήσεις με ελληνικά ονόματα:

  • Η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, που πραγματοποιείται βόρεια της Λιβύης
  • Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, που λαμβάνει χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα

Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικά παραδείγματα της προσπάθειας της ΕΕ να ενισχύσει την παρουσία της σε περιοχές στρατηγικής σημασίας.

Η ετοιμότητα της Ευρώπης απέναντι στις υβριδικές απειλές

Ερωτηθείς για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές, ο Νίκος Δένδιας ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Και έχοντας χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit, άλλη μια αδιανόητη ιστορία που δεν είχα προβλέψει ότι θα δω στη ζωή μου, δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι».

Ωστόσο, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας και προετοιμασίας: «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να προετοιμαζόμαστε. Ξαναλέω, θα πάρει αρκετά χρόνια». Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό.

«Έχουμε την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και τώρα, υπάρχει και υβριδικός πόλεμος κάπου εκεί ανάμεσα. Άρα, πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας και για αυτό το πεδίο διεξαγωγής πολέμου επίσης», ανέλυσε ο κ. Δένδιας.

Πριν τη δημόσια συζήτηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την πρύτανη και πρώην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Φίλη.