Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ουσιαστικά παραίτησης ολοκληρώθηκε χθες, με την οικειοθελή –όπως υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου– αποχώρηση του Χρήστου Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Στις αρχές Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση όρισε το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, που είχε δημιουργηθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Στη θέση του αναπληρωτή προέδρου, αρμόδιου για τον σιδηρόδρομο, τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδημητρίου, που είχε και μια καλή γνώση για το αντικείμενο, καθώς μεταξύ άλλων είχε διατελέσει στο πρόσφατο παρελθόν νομικός σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τότε και στο εξής και για όλη την έρευνα που διεξήγαγε σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν ήθελε να έχει την παραμικρή ενημέρωση, προκειμένου να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι παρεμβαίνει στο έργο του Οργανισμού ή ότι έχει προνομιακή πληροφόρηση. Ωστόσο, αυτή η αποστασιοποίηση δημιούργησε μια «παράπλευρη απώλεια» για την κυβέρνηση, ότι δεν γνώριζε δηλαδή τίποτα ουσιαστικά για το πώς δρα και λειτουργεί ο νεοσύστατος αυτός οργανισμός και τι μεθόδους χρησιμοποιεί.


Τέμπη: Η παραίτηση Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το χρονικό των παλινωδιών

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έγινε ευρύτερα γνωστός και μπήκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στις 27 Φεβρουαρίου, όταν παρουσίασε το πόρισμά του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ήταν ένα προϊόν πολύμηνης έρευνας και μελέτης τριών ειδικών: Πρόκειται για τον Bart Accou και τον Fabrizio Carpinelli (στελέχη στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τον Κώστα Καπετανίδη (προϊστάμενο μονάδας διερευνήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ), σε συνεργασία και με ξένα πανεπιστήμια. Έναν μήνα και κάτι αργότερα, όμως, τα πανεπιστήμια διέψευσαν κομμάτι του πορίσματος και συγκεκριμένα αυτό που κάνει λόγο για την προέλευση της περιβόητης πυρόσφαιρας. Το πανεπιστήμιο της Γάνδης και εν συνεχεία το πανεπιστήμιο της Πίζας διέψευσαν με επιστολές τα όσα είχαν λεχθεί και γραφτεί σχετικά, δημιουργώντας μια πρώτη μεγάλη πίεση στον κ. Παπαδημητρίου, που έριξε την ευθύνη αρχικά στον κ. Ακού και στη συνέχεια έμπλεξε σε έναν κύκλο αντιφατικών δηλώσεων.

Ο Γεώργιος Μαραγκός, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης και καθ' ύλην αρμόδιος ερευνητής στην υπόθεση των Τεμπών που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci, αποκάλυψε στα Ellinika Hoaxes ότι οι ισχυρισμοί δημοσιευμάτων εφημερίδων ήταν εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι. Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. «Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα», είπε τη Δευτέρα το πρωί (στον ΣΚΑΪ) ο Χρήστος Παπαδημητρίου. Μία μόλις ημέρα αργότερα, ωστόσο, το συμβούλιο του Οργανισμού σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως στηρίζει το πόρισμα και πως η εκτίμηση δεν είναι λανθασμένη και ότι «θα επανέλθει με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων»…

*Διαβάστε επίσης: Παπαδημητρίου μετά την παραίτηση από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ: "Με ενόχλησε που κατηγορήθηκα ότι παλινωδώ" - Επανέλαβε τα περί απειλών


Χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (στο Open), αναφέρθηκε στον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ λέγοντας ότι «πρώτον, φαίνεται ότι ακόμα και τις παλινωδίες ότι η κυβέρνηση δεν πήγε να κάνει συγκάλυψη και, δεύτερον, γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου». Ήδη εξάλλου από την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας ο κ. Μαρινάκης είχε πάρει προσεκτικές αποστάσεις από τον κ. Παπαδημητρίου, που είχε αρχίσει να δίνει δείγματα γραφής που προκάλεσαν προβληματισμό στους κόλπους της κυβέρνησης. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.