«Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. «Ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα τρία μεγάλα ζητούμενα του πολιτικού ρεπορτάζ, πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, πότε θα γίνει ανασχηματισμός και πότε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ασφαλώς δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Θα γίνουν το 2027 με τον ίδιο εκλογικό νόμο που γίνανε το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος. Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο κ. Λιβάνιος απάντησε «τέτοια εποχή περίπου το 2027. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν πριν αρχίσει η ελληνική προεδρία της 1ης Ιουλίου το 2027», ενώ σημείωσε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι άπιαστο όνειρο.

*Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την αναστολή δασμών - Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρόνο για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν θα υπάρξει επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, απάντησε: «Αυτό χρειάζεται μια πλειοψηφία 200 ψήφων, όταν θα ξεκινήσει κάποια στιγμή διάλογος με τα κόμματα -φαντάζομαι εντός του 2025 είναι ένα σωστό timing- προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιο άλλο κόμμα θέλει να συνεισφέρει να έρθει για τις εθνικές εκλογές».

Όπως ξεκαθάρισε, πάντως, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να ισχύσει και για τους Έλληνες του εσωτερικού αυτό «για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να μην καταλήξουν οι εκλογές να συζητιούνται στο εκλογοδικείο πιστεύω ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα ολοκληρωθεί μετά την επόμενη Βουλή και να δούμε, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Θα αφορά όσους εκλογείς βρίσκονται εκτός επικρατείας».

Για το αν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως το να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο δήμαρχος που παίρνει 40-42%, επισήμανε: «Είναι και αυτό στο πλαίσιο του κώδικα για τους λόγους οι οποίοι είναι ξεκάθαροι και έχουν να κάνουν αφενός με την μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κι με την μεγάλη διαφοροποίηση της συμμετοχής αν εκείνη την ημέρα έχουμε και περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο δεύτερο γύρο ή όχι, κρίνεται και είναι πολύ πιο λειτουργικό και είναι αυτό που ισχύει σε πάρα πολλές χώρες η εκλογή να γίνεται σε ένα γύρο. Έχει προταθεί ένα συγκεκριμένο σύστημα πάνω σε αυτό βαδίζουμε και αυτό θα είναι ένα κομμάτι του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης. Το σύστημα είναι η δυνατότητα της μιας εναλλακτικής ψήφου η οποία θα λαμβάνεται υπόψη αν ο πρώτος συνδυασμός δεν έχει ξεπεράσει το όριο το οποίο θα τεθεί στο νόμο. Τώρα είναι 43% θα δούμε μήπως υποχωρήσει στο 40% μήπως παραμείνει στο 43% πάντως είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε σε συνεργασία και σε συνεχή διάλογο. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι να ψηφιστεί ο νέος κώδικας αυτοδιοίκησης».

Ερωτηθείς πώς θα σχολίαζε το ενδεχόμενο η Ζωή Κωνσταντοπούλου να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, απάντησε: «Τους πρωθυπουργούς τους ανακηρύσσει και τους αναδεικνύει ο ελληνικός λαός στις εκλογές και όχι οι δημοσκοπήσεις ούτε ενδιάμεσα άρα όταν θα έρθει η περίοδος των εκλογών ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει τα προγράμματα, τις προτάσεις που θα έχει κάνει κάθε κόμμα για την επόμενη τετραετία και τέτοια εποχή το 2027 θα μπορέσει να κρίνει, να συγκρίνει και εντέλει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τον κ. Κυρανάκη που πιστεύει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου εκφράζει μόνο μίσος, απάντησε: «Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Κάθε πολιτικός αρχηγός επιλέγει τη στάση του, την αντιπολιτευτική του τακτική και κρίνεται και από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και από τον ελληνικό λαό. Πάντως πολύ σημαντικό είναι οι όποιες αντιπαραθέσεις να είναι πάνω σε προτάσεις, σε προγραμματικό επίπεδο, σε συγκεκριμένα προβλήματα».

Θα μπορούσε η ΝΔ να συγκυβερνήσει με την κ. Κωνσταντοπούλου στην περίπτωση που δεν έχει την αυτοδυναμία; «Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές με το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι εκλογές είναι σε δύο χρόνια και σε δύο χρόνια θα δούμε το πολιτικό σκηνικό πως θα είναι τότε», εξήγησε ο κ. Λιβάνιος.

«Η ΝΔ δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την πολυτέλεια να διαλέξει αντίπαλο, τον αντίπαλο τον αναδεικνύει πάντα η κάλπη. Ο αντίπαλος είναι τα προβλήματα της χώρας, αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που χρειάζεται η χώρα προκειμένου σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς σε κάθε επίπεδο να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της και να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Άρα δεν είναι θέμα ποιος θα είναι ο αντίπαλος, αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που έχουν οι πολίτες τις οποίες πρέπει να τις κάνουμε πραγματικότητα», συνέχισε.


Θοδωρής Λιβάνιος: Δεν θα μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Αναφερόμενος στο σενάριο να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι έχει κάποιο σημαντικό αποτύπωμα το συγκεκριμένο, είναι μια κουβέντα η οποία γίνεται διαχρονικά αυτή τη στιγμή βέβαια ο ΕΝΦΙΑ υπολείπεται των κεντρικών αυτοτελών πόρων που λαμβάνει η αυτοδιοίκηση οπότε αυτό αυτομάτως θα οδηγούσε είτε σε μια υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης είτε σε μια μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης άρα το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Οι διαδοχικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ έχουν μειώσει την είσπραξή του το οποίο υπολείπεται τους κεντρικούς αυτοτελούς πόρους».

Τέλος, αναφορικά με την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου, εξήγησε: «Θα πάω στη μεγάλη εικόνα που είναι ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει όλα τα εργαλεία, όλα τα δεδομένα, όλα τα στοιχεία να τα αξιολογήσει και να καταλήξει στην κατανομή των ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα η ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα ήταν μια σημαντική τομή, εγώ θεωρώ ότι δεν έχει να συνεισφέρει κάτι ούτε η διαρκής απαξίωση ενός φορέα ούτε οι αστοχίες από κάποια μέλη τα οποία ορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης σε αυτό το φορέα, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά να φτιάξουμε τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, να αποκτήσουν το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και από εκεί και πέρα να προχωρήσει και η Δικαιοσύνη στην απονομή».