Μητσοτάκης: "Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια" - Η αναφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων
Το β' μέρος της συνέντευξης στο δίκτυο Breitbart
Ειδική αναφορά στα ενεργειακά - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο β' σκέλος της συνέντευξης στο Breitbart άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Γάζα

Αναδεικνύοντας τις ισχυρές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλα κράτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η «Ελλάδα είναι η κοντινότερη ηπειρωτική ευρωπαϊκή χώρα στη Μέση Ανατολή και θεωρούμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές για όλα τα κράτη της περιοχής». Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο Breitbart, αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, όχι μόνο ως χώρας δυνητικής παραγωγής φυσικού αερίου –με αναφορές στις έρευνες των ExxonMobil και Chevron νοτίως της Κρήτης– αλλά κυρίως ως παγκόσμιος ηγέτης στη ναυτιλία LNG. «Μπορεί να είμαστε καθαροί εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μη διερευνήσουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των δικών μας κοιτασμάτων μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, ελέγχουμε το 25% του παγκόσμιου στόλου LNG – άρα διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστική ενέργειας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης σε αμερικανικό δίκτυο για τους δασμούς Τραμπ: "Να υπάρξει εμπορική συμφωνία win-win ΗΠΑ-Ευρώπης"
Στον ρόλο-κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη διεύρυνση των Abraham Accords (Συμφωνίες του Αβραάμ) και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας μέσω του διαδρόμου IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) εστίασε ακόμη ο πρωθυπουργός στη δεύτερη και πιο γεωστρατηγική ενότητα της συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Matthew Boyle για το Breitbart.
Ο Matthew Boyle σχολιάζει ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη διεθνή δυναμική για νέες συμφωνίες» και ότι η επιστροφή Τραμπ «ενεργοποιεί μια παγκόσμια ώθηση για ειρήνη, διπλωματία και βαθύτερες οικονομικές σχέσεις».
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης, μια χώρα πρώτης γραμμής», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει τα εξής: «Ακολουθήσαμε μια σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική το 2020 ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ, οι ακραίοι. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα μπει στην Ελλάδα. Είμαι σκληρός όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και ανοιχτός όταν πρόκειται για τη νόμιμη μετανάστευση».
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης σε αμερικανικό δίκτυο για τους δασμούς Τραμπ: "Να υπάρξει εμπορική συμφωνία win-win ΗΠΑ-Ευρώπης"
Στον ρόλο-κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη διεύρυνση των Abraham Accords (Συμφωνίες του Αβραάμ) και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας μέσω του διαδρόμου IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) εστίασε ακόμη ο πρωθυπουργός στη δεύτερη και πιο γεωστρατηγική ενότητα της συνέντευξής του στον δημοσιογράφο Matthew Boyle για το Breitbart.
NEW: In second part of my interview this week with Greek Prime Minister @kmitsotakis , we discussed Greece's geopolitical strengths as it relates to helping President @realDonaldTrump expand the Abraham Accords in the Middle East as well as the IMEEC corridor
— Matthew Boyle (@mboyle1) April 10, 2025
MITSOTAKIS said… pic.twitter.com/OdCvOrMmJq
Μητσοτάκης για την εκεχειρία στη Γάζα
Ο κ. Μητσοτάκης στο β' σκέλος της συνέντευξης στο Breitbart άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Γάζα και τη διεύρυνση των Abraham Accords, με τη Σαουδική Αραβία να βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματικής κινητικότητας: «Αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.Ο Matthew Boyle σχολιάζει ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη διεθνή δυναμική για νέες συμφωνίες» και ότι η επιστροφή Τραμπ «ενεργοποιεί μια παγκόσμια ώθηση για ειρήνη, διπλωματία και βαθύτερες οικονομικές σχέσεις».
Μητσοτάκης: Αποσπάσματα από το πρώτο σκέλος της συνέντευξής του
«Η Ευρώπη θα έρθει σε μία εμπορική συμφωνία win-win με την Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ΕΕ», είχε δηλώσει στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του ο Έλληνας πρωθυπουργός, προτού η Ευρώπη παγώσει για 90 ημέρες τους δασμούς στις ΗΠΑ. «Νομίζω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μια λύση», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης, μια χώρα πρώτης γραμμής», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει τα εξής: «Ακολουθήσαμε μια σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πολιτική το 2020 ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ, οι ακραίοι. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων. Δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα μπει στην Ελλάδα. Είμαι σκληρός όταν πρόκειται για την προστασία των συνόρων και ανοιχτός όταν πρόκειται για τη νόμιμη μετανάστευση».