«Θα σας πω αυτό το οποίο είδα στη σημερινή έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε και στον πρωινό τύπο ότι σε βάθος πενταετίας η εγκατάσταση και λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα σωρευτικά αναμένεται να οδηγήσει σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισεκατομμύρια εισροές σε κρατικά έσοδα και περίπου 73.500 θέσεις εργασίας. Για να γνωρίζουμε, επειδή επίκειται και η συνταγματική αναθεώρηση, η αναθεώρηση του άρθρου 16, τι έχουν στερήσει από την Ελλάδα τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αρχικά, ο Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη είναι απολύτως σεβαστές. Σε μια δημοκρατία ούτε προδικάζουμε ούτε παίρνουμε θέση, περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Έχουμε τοποθετηθεί ως προς την σπουδαιότητα αυτού του νομοθετήματος. Είναι ένα νομοθέτημα- τομή για τη χώρα. Όταν υπάρχουν προσφυγές, δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά, αυτές εκδικάζονται από τη Δικαιοσύνη και περιμένουμε χωρίς να παρεμβαίνουμε και χωρίς να σχολιάζουμε τα πορίσματά της. Ως προς την ουσία αυτού που νομοθετήθηκε θεωρώ ότι είναι κάτι σπουδαίο για τη χώρα, περιμένοντας πάντοτε και τη δικαιοσύνη να εξετάσει τις προσφυγές. Κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Κάτι το οποίο συνολικά ως συζήτηση γιατί ξεκινά από αυτό το νόμο και κορυφώνεται στην αναθεώρηση του άρθρου 16, δείχνει πόσο πίσω έχουν κρατήσει τη χώρα οι ιδεοληψίες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς».

Μαρινάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: "Είναι δικαίωμα ενός παιδιού να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του"

«Μας δείχνει το δρόμο για το τι δεν πρέπει να κάνουμε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση όταν καθίσουμε και θυμηθούμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2005 και το 2006 με εκείνη την ιστορική αναδίπλωση που κράτησε τη χώρα μας πίσω για ακόμα 20 χρόνια. Και έφερε χρήματα σε άλλες χώρες και η Κύπρος μας «έβαλε τα γυαλιά» στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα πω πάρα πολλά, δεν θα πω για τα πανεπιστήμια που έχουν έρθει και έχουν κάνει αίτηση και θα αξιολογηθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, τέσσερα εκ των οποίων είναι σε κατάταξη μεγαλύτερη από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα είναι στο μέσο όρο των ελληνικών πανεπιστημίων. Δεν θα πω για το προφανές ότι είναι δικαίωμα ενός παιδιού αν θέλει να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του, ότι είναι και ζήτημα δηλαδή δικαιωμάτων που κάποιοι τα στερούσαν σε νέα παιδιά ενώ μπορούσε να το κάνει στο εξωτερικό. Δεν θα πω το αυτονόητο ότι κοινωνικά ευαίσθητος δεν είναι αυτός που απαγορεύει σε κάποιον να κάνει κάτι αλλά είναι αυτός που το επιτρέπει, γιατί ένα παιδί το οποίο δεν έχει λεφτά και για μετακίνηση και για διαμονή στο εξωτερικό, τώρα θα μπορεί να πάει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο αν το επιθυμεί με λιγότερα λεφτά όπως αντιλαμβάνεστε γιατί δεν θα πληρώνει και την διαμονή στο εξωτερικό και τη μετακίνηση, θα μπορεί να το κάνει στη χώρα του. Θα σας πω αυτό το οποίο είδα στη σημερινή έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε και στον πρωινό τύπο ότι σε βάθος πενταετίας η εγκατάσταση και λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα σωρευτικά αναμένεται να οδηγήσει σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισεκατομμύρια εισροές σε κρατικά έσοδα και περίπου 73.500 θέσεις εργασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε:  

«Για να γνωρίζουμε, επειδή επίκειται και η συνταγματική αναθεώρηση, η αναθεώρηση του άρθρου 16, τι έχουν στερήσει από την Ελλάδα τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς όλα αυτά τα χρόνια. Ποιοι είναι οι προοδευτικοί, ποιοι είναι οι πραγματικά προοδευτικοί, ποιοι είναι οι δήθεν προοδευτικοί και ποιοι είναι οι οπισθοδρομικοί. Και αυτή η οπισθοδρόμηση κόστισε σε μία σειρά από γενιές στις επιλογές που είχαν. Αυτή τη στιγμή 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, κάποιοι μπορεί να το ήθελαν ούτως ή άλλως. Κάποιοι αναγκάστηκαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και μπορώ να σας πω και άλλα στοιχεία, αξίζει να τη δείτε την έρευνα αυτή. Λέει ότι σε βάθος 5ετίας εκτιμήθηκε ότι θα λειτουργήσουν 18 παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων, ήδη έχουν γίνει 12 αιτήσεις, δεν ξέρουμε αν θα γίνουν όλες δεκτές, με τον αριθμό των φοιτητών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 58.000 περίπου εκ των οποίων οι 16.400 θα προέρχονται από το εξωτερικό. Θα έρθουν δηλαδή, είναι το 28% του φοιτητικού πληθυσμού στη βάση και παραδειγμάτων του εξωτερικού. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους διεθνείς φοιτητές, μόνο η εγγύς αγορά χωρών προέλευσης διεθνών φοιτητών εντός μίας ακτίνας πτήσης τριών ωρών από την Ελλάδα, αριθμεί περίπου 700.000 φοιτητές. Ας δούμε τα νούμερα, ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα και ας καταλάβουμε πόσα χρόνια έμεινε η Ελλάδα πίσω επειδή ηχηρές μειοψηφίες επέλεξαν να την κρατήσουν στο περιθώριο».

*H αναφορά του Παύλου Μαρινάκη στα μη κρατικά πανεπιστήμια στο 49.55'