«Η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό συγγραφέα Robert D. Kaplan στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ως προς το ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ ως προς το ζήτημα των δασμών.  

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «για να μιλήσω στη γλώσσα του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει το "deal" να είναι αμοιβαία επωφελές και για τις δύο πλευρές».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ - Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ

«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του με τον Robert D. Kaplan, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος, που είναι προϋπόθεση της ευημερίας. 

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

«Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού
», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.

Μητσοτάκης: Όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας

«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι ορατός, και προσέθεσε:

«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την οποία πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Robert D. Kaplan στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών



Για τα social media: Απαιτείται ισορροπία ελευθερίας του λόγου και διακίνησης ψεμάτων

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον κόσμο, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με τις βασικές μας αρχές. Η νέα γενιά επικοινωνεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο και πρέπει εμείς οι πολιτικοί να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας.

Έχουν υπάρξει συζητήσεις για τα όρια της ελευθερίας του λόγου, εδώ και αιώνες. Είναι πρόκληση το πώς αντιμετωπίζει κανείς το νέο αυτό τοπίο, είναι υποχρέωσή μας αυτή η προσαρμογή. Απαιτείται ισορροπία ελευθερίας του λόγου και διακίνησης ψεμάτων».

"Είμαι αισιόδοξος ως προς τη σχέση μας με την Τουρκία"

Στη συνέχεια, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, είπε: «Είναι η μοίρα μας να είμαστε γείτονες. Στόχος μας να ζούμε ειρηνικά, να επιλύσουμε τη διαφορά μας, που είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν το έχουμε λύσει για 40 χρόνια, δεν θεωρώ ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε.

Μπορούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η βίζα εξπρές σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δίνοντας οικονομική ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Η Ελλάδα έχει πάντα αποτρεπτική δύναμη ενάντια στην Τουρκία, για αυτό ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ανέκαθεν ήταν περίπλοκη η σχέση. Έχω συναντηθεί νομίζω 8 φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν, νομίζω ότι αυτές οι συναντήσεις είναι σημαντικές για να κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Είμαι αισιόδοξος ως προς τη σχέση μας με την Τουρκία»
.

«Δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική με γνώμονα την Τουρκία. Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε ενεργειακούς πόρους και θεωρούμε ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είμαστε μια χώρα που μπορεί να συνομιλεί με όλους και μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αποκλιμάκωση εντάσεων», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


mitsotakis__1_
mitsotakis__3_
mitsotakis__4_
mitsotakis__5_
mitsotakis__6_


Μητσοτάκης για Τραμπ: Θέλω να συνεργαστώ μαζί του όσο καλύτερα μπορώ

«Νομίζω ότι είμαι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που έχει συνεργαστεί ήδη με πρόεδρο Τραμπ από την πρώτη θητεία. Έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται, αλλά είναι δική μας υποχρέωση να σεβόμαστε τη βούληση των Αμερικανών πολιτών. Θέλω να συνεργαστώ μαζί του όσο καλύτερα μπορώ, θα προσπαθήσω να χτίσω πάνω σε μια σχέση που έχει στρατηγικό βάθος, κάτι που ξεπερνά τις θητείες και των δύο. Είχα την τύχη να μιλήσω στο Κογκρέσο για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ από πλευράς οικονομικής, ενεργειακής και για το μεταναστευτικό. Ο καθένας πρέπει να επιμείνει στα δυνατά του σημεία», είπε, κλείνοντας τη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.