Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έθεσε στο επίκεντρο τον καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων στις δομές κοινωνικής προστασίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους προέδρους όλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις στελέχωσης και στην ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού που υποστηρίζει τις κοινωνικές δομές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Η κοινωνική προστασία βασίζεται στον άνθρωπο. Δεν μπορούμε να θωρακίσουμε τις δομές μας αν δεν επενδύσουμε στους εργαζόμενούς μας από την Κομοτηνή έως το Λασίθι και από τη Ζάκυνθο έως τη Ρόδο», τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πανελλαδική κάλυψη των αναγκών κοινωνικής προστασίας.

Συμμετέχοντες και θεματολογία της τηλεδιάσκεψης για τις δομές κοινωνικής προστασίας

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλαδή των δημόσιων δομών που φιλοξενούν και απασχολούν σε ολόκληρη τη χώρα ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, βρέφη και παιδιά. Επίσης, παρόντες ήταν οι Διοικητές του ΟΠΕΚΑ, του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καλύπτοντας έτσι το πλήρες φάσμα των δομών κοινωνικής προστασίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από το 2019 μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι «η μεταρρύθμιση της πρόνοιας είναι συνεχής και πολυεπίπεδη». Η Υπουργός υπογράμμισε τη λειτουργία δεκάδων δομών σε όλη τη χώρα που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Προκλήσεις στελέχωσης των δομών κοινωνικής προστασίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν διεξοδικά οι πραγματικές ανάγκες των δομών και κυρίως ο σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωσή τους. Η Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από το 2019, επισημαίνοντας:

«Έχουμε προκηρύξει από το 2021 περισσότερες από 500 μόνιμες θέσεις και δυστυχώς έχει προσέλθει στις δομές μας μόνο το 10%. Το βασικό μας μέλημα είναι η στελέχωση των δομών για την καλύτερη λειτουργία τους».

Το χαμηλό ποσοστό κάλυψης των θέσεων αναδεικνύει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού, παρά τις συστηματικές προσπάθειες του Υπουργείου.

Το όραμα της Δόμνας Μιχαηλίδου για το μέλλον των δομών κοινωνικής προστασίας

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε το όραμά της για τις δομές κοινωνικής προστασίας, τονίζοντας: «Θέλουμε δομές ζωντανές, ενταγμένες στην κοινότητα, με ανθρώπινο πρόσωπο και σύγχρονες υπηρεσίες. Και αυτό δεν είναι απλώς πολιτική κατεύθυνση. Είναι καθήκον μας».

Ολοκληρώνοντας την τηλεδιάσκεψη, η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τους εργαζόμενους στις δομές: «Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε κοινωνική πολιτική χωρίς να ακούμε εκείνους που την υπηρετούν καθημερινά. Η φροντίδα δεν είναι αφηρημένη έννοια. Έχει όνομα, πρόσωπο και ευθύνη».

Η τηλεδιάσκεψη αποτέλεσε μέρος της συνεχούς προσπάθειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναβάθμιση των δομών κοινωνικής προστασίας και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα.