Μέσω του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος η κυβέρνηση τρέχει να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στην αμυντική θωράκιση η 10ετία των μνημονίων και των μεγάλων περικοπών, προχωρώντας με γοργούς ρυθμούς στην απόκτηση νέων, εξελιγμένων μέσων που θα καλύπτουν τις σύνθετες επιχειρησιακές ανάγκες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Κοινός παρονομαστής στους σχεδιασμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι η ανάγκη για άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ακόμα και με… «γηρασμένα» μέσα. Ο 12ετής Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει κονδύλι για ένα ολικό «λίφτινγκ» του στόλου, αυξάνοντας κατακόρυφα τη δυνατότητα να επιχειρεί στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής προβάλλοντας την απαραίτητη ισχύ.

Το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η προμήθεια δύο φρεγατών τύπου FREMM, νέων υποβρυχίων και πυραυλακάτων ενώ δεν εγκαταλείπεται και το σχέδιο εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μέσων (φρεγατών, υποβρυχίων και ταχέων περιπολικών). Θα διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα που θα δημιουργούν μια αποτελεσματική ομπρέλα προστασίας μεγάλης εμβέλειας, καθώς και δυνατότητα βολής πυραύλων τύπου κρούζ (scalp naval), για να πλήττουν στρατηγικούς στόχους σε βάθος. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι θα αντιμετωπίζουν τις απειλές στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα πλέον σύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, σε συνδυασμό με τα ελικόπτερα MH-60 ROMEO, θα έχουν την δυνατότητα να εμπλέκουν οιονδήποτε υποβρύχιο στόχο.

*Διαβάστε επίσης: "Ασπίδα του Αχιλλέα": Τι περιλαμβάνει το νέο δόγμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων - Προστασία της χώρας σε πέντε επίπεδα

Θυμίζουμε πως η αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού «δουλεύεται» εδώ και καιρό από την στρατιωτική πολιτική ηγεσίας, με την απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra, αλλά και με τα τέσσερα αμερικανικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS. Παράλληλα, η χώρα μας έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα των φρεγατών τύπου Constellation ενώ εκτιμάται πως έως το 2030 θα έχουμε προχωρήσει και στην παραγγελία άλλων δύο υποβρυχίων τύπου 214.

9 εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα

Η αμυντική θωράκιση της χώρας, εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και διεθνώς, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβέρνησης. Μετά το γενικό περίγραμμα του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλειας της Βουλή στις αρχές του μήνα, τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξοπλιστικών. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ως είθισται κεκλεισμένων των θυρών, ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας, ανέπτυξε πιο αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει 9 εμβληματικά προγράμματα:
  • Την «Ασπίδα του Αχιλλέα» που αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση αποτελεσματικής αντιμετώπισης εχθρικών εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων απειλών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από έναν πολυεπίπεδο θόλο 5 επιπέδων: αντιαεροπορικής, αντιβαλλιστικής, anti-drone, αντιπλοϊκής και ανθυποβρυχιακής προστασίας.
  • Αγορά 20 μαχητικών F-35 με option για άλλα 20
  • Προσκτήσεις-αναβαθμίσεις φρεγατών και παράκτιων περιπολικών, αλλά και εκσυγχρονισμός υποβρυχίων και πυραυλακάτων.
  • Αγορά 35 Ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk
  • Μετατροπή των F-16 Block 50 σε F-16 Viper: Ενισχύοντας παραπέρα των στόλο των μαχητικών.
  • Συστήματα ηλεκτρονικού και κυβερνοπολέμου, δορυφορικά συστήματα, συστήματα διοίκησης και επικοινωνιών, αλλά και μη επανδρωμένες πλατφόρμες (UxV).
  • Απόκτηση όπλων και πυρομαχικών καθώς και βλημάτων με δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος σε βάθος, από όπλα όλων των κλάδων.
  • Εξοπλισμός και εκπαίδευση «Σύγχρονου Μαχητή»
  • Προγράμματα εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) και συντήρησης οπλικών συστημάτων.