Εθνική στρατηγική κατά της βίας ανηλίκων διαμορφώνει η κυβέρνηση και για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή Σοφών, την οποία συνέστησε πριν από έναν χρόνο ο πρωθυπουργός, ολοκλήρωσε τη σύνταξη πολυσέλιδου πορίσµατος, το οποίο προβλέπει δέσµη µέτρων ενάντια στις µορφές βίας που µπορεί να αντιµετωπίσει ένα παιδί (ενδοοικογενειακή, διαδικτυακή, κοινοτική βία, ενδοσχολικό εκφοβισµό). Μεταξύ των µέτρων που προτείνονται είναι η ενηµέρωση των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης των γονέων και των παιδιών, για την αναγνώριση και την αποφυγή διαδικτυακών κινδύνων, αλλά και η προσαρµογή των σχολικών βιβλίων, όπου αυτό απαιτείται.

Το πόρισµα περιλαµβάνει επίσης φορείς, όπως τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, που θα εφαρμόσουν τη νέα στρατηγική σταδιακά και σε συγκεκριµένα χρονικά διαστήµατα σε βάθος πενταετίας και ύστερα από συντονισµό τους, ώστε να µη χαθεί πολύτιµος χρόνος. Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής παρά τω Πρωθυπουργώ για την αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της επιτροπής, είναι η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βασιλική Αρτινοπούλου, η οποία ανέφερε στα «Π» ότι ολοκληρώθηκε η σύνταξη του πορίσματος, το οποίο θα παραδοθεί άμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν τις ενδεικτικές προτάσεις για τα βασικά σημεία δράσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στο πόρισμα το οποίο εκπόνησε η επιστημονική επιτροπή.

Βία ανηλίκων: H στρατηγική του υπουργείου Παιδείας


Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας:

  • Αναθεώρηση και σύνταξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σχολικού εκβοφισμού και την ταυτόχρονη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Στελέχωση των σχολικών μονάδων με σταθερό προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
  • Αναδιαμόρφωση της σχολικής τάξης, εκπαίδευση εκπαιδευτικών και διαχείριση καταστάσεων σχολικού εκφοβισμού.
  • Εισαγωγή θεσμού σχολικού συμβούλου.
  • Εμπλοκή των μαθητών στην αντιμετώπιση του προβλήματος με εκπαίδευση στη σχολική διαμεσολάβηση με τους συνομηλίκους τους σε περιπτώσεις βίας.
  • Συμφωνία του υπουργείου με παρόχους κινητής τηλεφωνίας για ασθενές σήμα στα σχολεία, μειωμένη ταχύτητα και αδυναμία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός και γύρω από κάθε σχολική μονάδα.
  • Διαμόρφωση φροντισμένου χώρου και διάταξη θρανίων για τις ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις όλων των μαθητών και παράλληλα δημιουργία χώρου για ατομικές συζητήσεις του θύτη με τον εκπαιδευτικό ή την υπεύθυνη διεπιστημονική ομάδα.
  • Eφημερίες σε μέρη που θεωρούνται λιγότερο ασφαλή, όπως οι τουαλέτες και οι διάδρομοι.
  • Τακτική επικοινωνία και συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενημέρωση, αλλά και την από κοινού αντιμετώπιση περιστατικών ή δυνητικών περιστατικών.
  • Εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του σχολείου με υλικό ενημέρωσης και δράσεις σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.
  • Κατανομή αρμοδιοτήτων συμβούλων, καθηγητών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
  • Προώθηση συμμετοχής γονέων στη σχολική ζωή και ψηφιακού αλφαβητισμού για την ενίσχυση της επίγνωσης κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον κυβερνοχώρο, όπως το cyber bullying.
  • Σύστημα παρακολούθησης της διαδικτυακής βίας.
  • Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών στη σωστή συλλογή και διασφάλιση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων βίας ανηλίκων.


Στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδίοικηση:

  • Ανάπτυξη προγραμμάτων ενδυνάμωσης της οικογένειας , όπως σχολές γονέων με ειδικούς επιστήμονες αλλά και φορείς της κοινότητας.
  • Ανάπτυξη τοπικών προγραμμάτων πρόληψης της βίας και ευαισθητοποίησης από τους δήμους, στέκια νέων κ.ά.
  • Επιμόρφωση γονέων και εκπαιδευτικών στις αντιλήψεις που προωθεί ο οπαδισμός, με εμπλοκή δημοφιλών προσώπων από τον χώρο του αθλητισμού και καμπάνιες κατά της βίας.
  • Ενημέρωση για τη διαδικτυακή βία με εμπλοκή υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης.
  • Προώθηση δεξιοτήτων στους νέους για αποφυγή κινδύνων στο Διαδίκτυο και δημιουργία ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία για την ασφαλή πλοήγηση. Εκπαίδευση γονέων για την αναγνώριση κινδύνων διαδικτυακής βίας και δυνατότητα ενημέρωσης για τις νομικές διαδικασίες και όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών θεραπευτικών προγραμμάτων για παιδιά που εκδηλώνουν βία ή επιβλαβή σεξουαλική συμπεριφορά ή εξάρτηση με το Διαδίκτυο.
  • Εφαρμογή αναμορφωτικών και θεραπευτικών μέτρων, όπως αυτό της κοινωφελούς εργασίας, της φοίτησης σε σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και παρακολούθησης κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων. 

Υποστήριξη γονέων - θυμάτων

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προβλέπεται δημιουργία ομάδων υποστήριξης για γονείς με στόχο τη διαχείριση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, ενίσχυση κέντρων φιλοξενίας για τα θύματα, καθώς και παροχή νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε θύματα. Εν τω μεταξύ, τα µέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αντιµετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισµού, όπως η απαγόρευση των κινητών και η επαναφορά των αποβολών, έχουν φέρει αποτελέσματα. Στην ειδική πλατφόρµα καταγγελιών του υπουργείου έχουν υποβληθεί εκατοντάδες αναφορές για ενδοσχολική βία και έχουν επιβληθεί πάνω από 16.000 αποβολές από τους καθηγητές, ενώ, στο πλαίσιο της πρόληψης, έχει διπλασιαστεί ο αριθµός των ψυχολόγων στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά