Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής
Τασούλας: Η έξοδος του Μεσολογγίου εμπνέει την εθνική κυριαρχία - Αν κινδυνεύσουν ο οίκος μας και η τιμή μας, θα τα προστατεύσουμε ανυποχώρητα (Εικόνες)
Η συμβολική της σημασία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τίμησε την 199η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, αναφερόμενος στη σημασία της για την Εθνική Κυριαρχία και την ελευθερία
Ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνος Τασούλας παρέστη στις επίσημες εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, αποτίοντας φόρο τιμής στους ελεύθερους πολιορκημένους που θυσιάστηκαν για την Εθνική Κυριαρχία. Στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία της θυσίας που αποτέλεσε καταλύτη για την ελληνική επανάσταση και την αναγνώριση του ελληνικού κράτους.
Τασούλας: Το Μεσολόγγι ως πηγή έμπνευσης για την Εθνική Κυριαρχία
«Το Μεσολόγγι ήταν μία ορμή και μία πνοή για την επανάσταση. Είναι όμως και μία έμπνευση για όλους εμάς», τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, επικαλούμενος τον Παλαμά που αποκαλεί το Μεσολόγγι «χαρά της ιστορίας» και «άχρονη θύμηση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «μπαίνοντας στο πάρκο των ηρώων, καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος εξαφανίζεται και ό,τι συνέβη πριν 199 χρόνια είναι σαν να συνέβη χθες».
Η Έξοδος του Μεσολογγίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και αυτοθυσίας για την ελευθερία. «Χρωστάμε στους ελεύθερους πολιορκημένους την ελευθερία, την προκοπή, τις επιδιώξεις μας και τις φιλοδοξίες μας», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί, όπως και εκείνοι, αν κινδυνεύσουν ο οίκος μας και η τιμή μας θα τα προστατεύσουμε ανυποχώρητα».
Η συμβολική σημασία της Εξόδου του Μεσολογγίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ανυποχώρητη απόφαση προστασίας της εθνικής τιμής και κυριαρχίας «συμβολίστηκε σήμερα εδώ από την παρουσία όχι μόνο του λαού του Μεσολογγίου, αλλά λαού από όλη την Ελλάδα». Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε την υπέρτατη τιμή που είχε να καταθέσει στεφάνι εν ονόματι του ελληνικού λαού στη μνήμη των ελεύθερων πολιορκημένων.
«Σήμερα, εδώ, στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου, λαός και αρχές με σεμνότητα και αποφασιστικότητα, τιμήσαμε την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Τιμήσαμε αφάνταστη αυτοθυσία και αφάνταστη αυταπάρνηση ενός λαού, ο οποίος συμπύκνωσε με τη συμπεριφορά του τη νύχτα προς την Κυριακή των Βαΐων του 1826, το "ελευθερία ή θάνατος", προτιμώντας το ελευθερία δια του θανάτου».
Η επίδραση της Εξόδου στην Ελληνική Επανάσταση
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες πριν την Έξοδο του Μεσολογγίου, επικαλούμενος το γνωστό «Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει». Επισήμανε ότι οι τρεις πύλες της εξόδου «δεν οδήγησαν τους ελεύθερους πολιορκημένους στη νίκη. Τους οδήγησαν σε κάτι σπουδαιότερο, τους οδήγησαν στη δόξα».
Η θυσία των Μεσολογγιτών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδωσε νέα πνοή στην επανάσταση που είχε αρχίσει να κάμπτεται λόγω των εμφυλίων πολέμων. Επιπλέον, αναζωπύρωσε τον φιλελληνισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι μεγάλες δυνάμεις να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την ελληνική επανάσταση ως κάτι που έπρεπε να αναγνωρίσουν.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε τα σημαντικά ορόσημα που ακολούθησαν:
Το πρωτόκολλο της Πετρούπολης το 1826
Το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1827
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου που κατέστρεψε τον οθωμανικό στόλο
Η άφιξη του Καποδίστρια
Η κατάληψη της Στερεάς Ελλάδας
Η επίσημη διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας στις αρχές του 1830
«Και αυτές τις εκβολές του Σπερχειού και του Αχελώου τις χρησιμοποιήσαμε ως εφαλτήριο για να σηκώσουμε κεφάλι τα επόμενα χρόνια και να φτάσουμε ως εδώ», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία της Εξόδου του Μεσολογγίου για την Εθνική Κυριαρχία και την πορεία του ελληνικού έθνους.