
Μήνυμα από Μητσοτάκη σε Βρυξέλλες και Γερμανία: Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας
Η "καυτή" ατζέντα
«Η αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες δεν μπορεί να αντιβαίνει τα στρατηγικά μας συμφέροντα» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφή αναφορά στην Τουρκία
Σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τα προβλήματα που προκαλούνται από ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα. Με δεδομένη βέβαια και την κάθετη αντίθεση της Γαλλίας στην προοπτική να πουλήσει η Τουρκία όπλα δικής της κατασκευής στην Ευρώπη. Η γαλλική πλευρά με τη δυνατή αμυντική βιομηχανία, σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να διεισδύσουν οι Τούρκοι στην ευρωπαϊκή αγορά. Αντίθετα, βέβαια, με τον γερμανικό παράγοντα ο οποίος, για τους δικούς του λόγους, φαίνεται σε αυτήν τη φάση να συντάσσεται με την Άγκυρα. «Η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
*Διαβάστε ακόμα: Συμφωνία Δένδια και Λεκορνί για τους πυραύλους Exocet - Αντίβαρο στην πώληση των Μeteor στην Τουρκία (Εικόνες)
Παράλληλα και μετά την έκφραση πρόθεσης της ελληνικής πλευράς να ανανεωθεί το 2026 η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της τέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Γάλλου υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας, εστιάζοντας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας που οι δυο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει μια στρατηγική εταιρική σχέση η οποία εμβαθύνεται διαρκώς Εν τω μεταξύ, στην ενημέρωση ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε δημοσίευμα που αναφερόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει κάποια πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας με τον κ. Λεκορνί συζητήθηκε και το θέμα του καλωδίου, απάντησε ότι είναι διαφορετική η ατζέντα των συζητήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, απασχολεί και τη γαλλική πλευρά που έχει επενδύσει στην ηλεκτρική διασύνδεση. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού, άλλωστε, αποκτά και αυτή τη διάσταση παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατά η ελληνική πλευρά για το θέμα. Πέραν από την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος «ReArm Europe».
Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού «μεγάλης σημασίας επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών-μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
*Διαβάστε ακόμα: Συμφωνία Δένδια και Λεκορνί για τους πυραύλους Exocet - Αντίβαρο στην πώληση των Μeteor στην Τουρκία (Εικόνες)
Συνάντηση Μητσοτάκη και Λεκορνύ: Η αμυντική συνεργασία, η ηλεκτρική διασύνδεση και η ευρωπαϊκή άμυνα
Παράλληλα και μετά την έκφραση πρόθεσης της ελληνικής πλευράς να ανανεωθεί το 2026 η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της τέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Γάλλου υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας, εστιάζοντας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας που οι δυο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει μια στρατηγική εταιρική σχέση η οποία εμβαθύνεται διαρκώς Εν τω μεταξύ, στην ενημέρωση ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε δημοσίευμα που αναφερόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει κάποια πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας με τον κ. Λεκορνί συζητήθηκε και το θέμα του καλωδίου, απάντησε ότι είναι διαφορετική η ατζέντα των συζητήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, απασχολεί και τη γαλλική πλευρά που έχει επενδύσει στην ηλεκτρική διασύνδεση. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού, άλλωστε, αποκτά και αυτή τη διάσταση παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατά η ελληνική πλευρά για το θέμα. Πέραν από την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος «ReArm Europe».Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού «μεγάλης σημασίας επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών-μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».