
Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Όποιος είναι παράνομα εδώ πρέπει να φύγει, αλλιώς θα υπάρξει αποστέρηση της ελευθερίας
"Οργανώσαμε γύρω στις 170 επιστροφές"
Ο Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να πάει η χώρα στις κάλπες με το δίλημμα "Μητσοτάκης ή χάος", απάντησε ότι "οι πολίτες θα αξιολογήσουν τα πεπραγμένα μας και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα"
«Όποιος είναι παράνομα εδώ υπάγεται στη διαδικασία της επιστροφής. Πρέπει να φύγει από τη χώρα. Σε άλλη περίπτωση θα υπάρχει αποστέρηση της ελευθερίας», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.
Αρχικά, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Αυτόν τον μήνα εκείνο που έχουμε κάνει είναι ότι ήδη οργανώσαμε γύρω στις 170 επιστροφές. Το δεύτερο είναι ότι εξεδόθη μια απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρωνόταν μια προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία έκρινε την Τουρκία ως ασφαλή χώρα. Αυτό στην πραγματικότητα δημιουργεί την εξής επίπτωση, ότι δεν μπορούμε για όσους έρχονται από την Τουρκία, εφόσον δεν θεωρείται η Τουρκία ασφαλής χώρα, να απορρίπτουμε επί της αρχής τα αιτήματα ασύλου, αλλά θα πρέπει να τα κρίνουμε εξατομικευμένα. Το ΣτΕ είχε απορρίψει την απόφαση αυτή ελλείψει αιτιολογίας. Εκείνο το οποίο έκανα είναι ότι τώρα από την ανακοίνωση του ΣτΕ εκδώσαμε εκ νέου την απόφαση, με την οποία ξαναχαρακτηρίζουμε την Τουρκία ασφαλή χώρα».
Βορίδης για τις οικειοθελείς επαναπροωθήσεις των παράνομων μεταναστών
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επιπλέον, για τις οικειοθελείς επαναπροωθήσεις των παράνομων μεταναστών τόνισε: «Πώς διαμορφώνεται η θέληση κάποιου να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του; Ο ένας τρόπος είναι να τον ρωτήσουμε ''μήπως θέλετε να γυρίσετε πίσω στην πατρίδα σας;'', πιθανολογώ ότι θα μας πει ''όχι''. Εάν όμως του πούμε ότι ''βρίσκεστε παράνομα εδώ και, εφόσον βρίσκεστε παράνομα, δεν μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα και επομένως θα βρίσκεστε καταρχήν σε διοικητικό περιορισμό. Και μπορεί να μην είναι μόνο διοικητικός ο περιορισμός, επειδή έχετε διαπράξει το αδίκημα της παρανόμου εισόδου και της παράνομης παραμονής, μπορεί να υπάρξει κι ένα ζήτημα ποινής.
Στην ερώτηση: «Φυλακές; Θα φτιάξετε φυλακές;», απάντησε: «Θα δούμε τι θα φτιάξουμε, άρα εκεί όμως αν γυρίσω ταυτόχρονα και του πω ''έχετε εισέλθει παράνομα και παραμείνει παράνομα και επομένως θα υπάρχει μια αποστέρηση της ελευθερίας σας, γιατί έχετε παραβιάσει όλους αυτούς τους νόμους, μήπως θέλετε τελικώς να το ξανασκεφτείτε και να πάρετε ένα εισιτήριο να πάτε στην πατρίδα σας;''. Νομίζω ότι θα δοκιμάσουμε αυτό να δούμε πώς πάει». Και πρόσθεσε: «Όποιος είναι παράνομα εδώ υπάγεται στη διαδικασία της επιστροφής. Πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Δεν είναι νόμιμα στην Ελλάδα, ας πάει όπου θέλει».
Για το αν πρέπει να πάει η χώρα στις κάλπες
Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να πάμε στις κάλπες, με το δίλημμα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ή αν πιστεύει ότι το εκλογικό σώμα θα θεωρήσει ότι εκβιάζεται με αυτόν τον τρόπο, είπε: «Εμείς θα πάμε στο εκλογικό σώμα ζητώντας του να κάνει αξιολόγηση των πεπραγμένων των κυβερνητικών. Άρα τι τους είπαμε, τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά, τι κάναμε, με αυτό θα μετρηθούμε». Μάλιστα, στην ερώτηση αν «Το δίλημμα ''Μητσοτάκης ή χάος'' είναι για εσάς ένα πρόταγμα που πρέπει να επαναληφθεί;», ο κ. Βορίδης είπε: «Όχι, το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα κρίνει η κάλπη είναι το πρόγραμμά μας από εκεί και πέρα».
Και στην επόμενη ερώτηση «Άρα είστε και εσείς υπέρ των μεταρρυθμίσεων, δεν είστε υπέρ ενός διλήμματος εκβιαστικού τύπου», απάντησε: «Το τρίτο το οποίο είτε το θέσουμε εμείς είτε δεν το θέσουμε εξ αντικειμένου υφίσταται, γιατί πας στην κάλπη και κάτι πρέπει να ψηφίσεις. Εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και θα πούμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και για τα πεπραγμένα μας και για το μέλλον, αλλά ο ψηφοφόρος θα πάει και θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Την απόφαση την παίρνει μέσα από υπαρκτές επιλογές, όχι από θεωρητικές. Εμείς θα παρουσιάσουμε αυτά που θα παρουσιάσουμε, αλλά από εκεί και πέρα προφανώς συγκρίσεις θα γίνουν και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο προγραμμάτων».