Μανιάτης: Η ελληνική κομπόστα στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών - Επείγουσα δράση από την Κομισιόν ζητά ο ευρωβουλευτής
Τι αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
''Η ελληνική κομπόστα δεν είναι απλώς ένας κλάδος – είναι πηγή ζωής για χιλιάδες οικογένειες'', σημειώνει ο Γιάννης Μανιάτης

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γιάννης Μανιάτης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού, ενόψει των νέων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης φρούτων, με κύριο προϊόν την κομπόστα ροδάκινου, συγκαταλέγεται στους πλέον εξωστρεφείς τομείς του πρωτογενούς τομέα, καθώς σχεδόν το 98% της παραγωγής εξάγεται. Οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις πιο κρίσιμες αγορές, απορροφώντας το 20% των ελληνικών εξαγωγών σε κονσέρβα ροδάκινου. Ήδη, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ επιβαρύνονται με δασμούς της τάξης του 17,5%, και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θεωρείται ιδιαίτερα επιζήμια για τον κλάδο.
Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Μανιάτης: "Σε κίνδυνο η ελληνική επιτραπέζια ελιά – Ώρα για άμεση παρέμβαση της Κομισιόν"
Ο Γιάννης Μανιάτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια πιθανή αποτυχία στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, μετά το πέρας της 3μηνης αναστολής δασμών που ανακοίνωσε η διοίκηση Τραμπ στις 9 Απριλίου, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς, τις οργανώσεις τους και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων παραγωγών, απέναντι σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η οποία επιβάλλει δασμούς 58,5% στις ευρωπαϊκές κομπόστες ενώ οι δικές της απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ε.Ε., και την Κίνα, η οποία ενδέχεται να στρέψει μαζικά τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη λόγω των υψηλών αμερικανικών δασμών.
Στο πλαίσιο της ερώτησής του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής θέτει τρία καίρια ερωτήματα:
- Ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να προστατέψει τον τομέα δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ήδη πληρώνουν 17,5% δασμούς στις ΗΠΑ;
- Πώς σκοπεύει να αντιδράσει στον κίνδυνο αύξησης κινεζικών εξαγωγών προς την Ε.Ε;
- Θα στηρίξει τον κλάδο απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία που εφαρμόζουν αθέμιτα εμπορικά μέτρα;
«Η ελληνική κομπόστα δεν είναι απλώς ένας κλάδος – είναι πηγή ζωής για χιλιάδες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα και πυλώνας ανάπτυξης της περιφέρειας. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς την υπονόμευση του μέλλοντος ενός τόσο δυναμικού εξαγωγικού τομέα. Η Κομισιόν οφείλει να δράσει τώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Γιάννη Μανιάτη
«Ανάμεσα στους τομείς του ελληνικού αγροδιατροφικού κλάδου που πλήττονται από τις πρόσφατες δασμολογικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ είναι και αυτός της κομπόστας.
Η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης φρούτων (ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού) χαρακτηρίζεται από μεγάλη εξωστρέφεια καθώς περίπου το 98% της συνολικής εθνικής παραγωγής εξάγεται ανά τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική αγορά για τους Έλληνες μεταποιητές φρούτων, καθώς το 20% των συνολικών εξαγωγών κονσέρβας ροδάκινου έχει προορισμό την Αμερικανική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές κονσέρβας από τις ΗΠΑ υπόκεινται ήδη σε δασμούς ύψους 17,5% εδώ και δεκαετίες, πράγμα που καθιστά την περαιτέρω αύξησή τους καταστροφική, ειδικά σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.- ΗΠΑ με το πέρας της 3μηνης αναστολής των δασμών που ανακοίνωσε η Διοίκηση Τραμπ στις 9 Απριλίου.
Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ερωτάται:
- Τι μέτρα σκοπεύει να υιοθετήσει για την προστασία προϊόντων όπως αυτό της κομπόστας που υπόκειται ήδη σε δασμούς κατά την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ;
- Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει μια πιθανή ένταση των κινέζικων εξαγωγών κομπόστας προς την ΕΕ, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες δασμοί των ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Κίνα σε αναζήτηση νέων αγορών;
- Σκοπεύει να πάρει μέτρα για τη στήριξη του κλάδου απέναντι σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία που απολαμβάνουν την ελεύθερη εισαγωγή των προϊόντων τους στη Ένωση, βάζοντας απαράδεκτους δασμούς ύψους 58,5% στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά;».