Με μικρές και μεγάλες κινήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να ενισχύσει το θετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία – ένα πεδίο όπου εξάλλου, όπως γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, κρίνονται τελικά όλες οι κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη τακτική συνάντηση που είχε με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε τα ζητήματα της οικονομίας, δίνοντας εκ νέου έμφαση στην ανάγκη πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Στις λεγόμενες «μικρές» ενέργειες συγκαταλέγεται η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπου η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές φέτος δεν θα αυξηθούν, ενώ ενδέχεται να έχουμε μειώσεις στις τιμές για τα ταχύπλοα. Με την τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας, τα λιμενικά τέλη συνολικά μειώνονται στο 50%, ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συγκρατήσει τις τιμές για τα συμβατικά στα επίπεδα με πέρυσι, ενώ για τα ταχύπλοα, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν το πιο βελτιωμένο καύσιμο, ενδέχεται να μειώσει τις τιμές στα εισιτήρια.


Μητσοτάκης: Στόχος η ενίσχυση του θετικού κλίματος στην οικονομία

Συγκαταλέγεται επίσης η απαλλαγή κενών ακινήτων από δημοτικά τέλη, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη στον δήμο της περιοχής όπου βρίσκονται. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, το οποίο ικανοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κενά ακίνητα, ανεξαρτήτως χρήσης, δεν απαιτούν δημοτικές υπηρεσίες, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων. Στα «μεγάλα» συγκαταλέγεται η ευρύτερη στήριξη της μεσαίας τάξης, «με περισσότερες μειώσεις φόρων και με κινήσεις όπως αυτή των ευάλωτων δανειοληπτών, που επεκτείναμε την περίμετρο, ούτως ώστε να πάρουν ανάσα οι άνθρωποι αυτοί», όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (στον ΑΝΤ1).

Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον κ. Τασούλα έκανε λόγο για έναν εμπορικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη διεθνώς, λέγοντας ότι όλοι θα βγουν χαμένοι τελικά από αυτόν. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να αξιοποιήσουν το τρίμηνο της παύσης στους υψηλούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία εμπορική συμφωνία η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη, καθώς το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολυποίκιλο, που μία οποιαδήποτε διαταραχή του θα είχε σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία».

*Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Τασούλα: "Σημαντική η πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε περιόδους αναταραχών" - "Η οικονομία πρέπει να πάει καλά"

Αναφερόμενος σε αυτήν ακριβώς τη διεθνή συγκυρία που έχει δημιουργήσει η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, επεσήμανε πως «αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και, βέβαια, σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών».

Σήμερα στις 10.00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί εκ νέου πάνω σε αυτές τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπου τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, χαρακτηρίζοντας θετικές τις ενδείξεις για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. «Έχουμε πολύ θετικά στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι πια μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού, εξέφρασε την εκτίμηση (στο Πρώτο Πρόγραμμα) ότι «ακόμα και αν μπούμε σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μην μπει σε ύφεση, ακόμα κι αν στην Ευρώπη κάτι τέτοιο συμβεί».

*Διαβάστε επίσης: Eurostat: Τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα την τελευταία πενταετία

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη πενταετία, σε μία ακόμα ένδειξη της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της αγοράς εργασίας, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανήλθαν πέρυσι στο 69,3% του πληθυσμού, που συνιστά «άλμα» 8,5 μονάδων σε σύγκριση με το 60,8% που καταγράφηκε το 2019, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι πρόκειται για σχεδόν τριπλάσια τόνωση της απασχόλησης σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ (+3,1 μονάδες), αλλά και για την καλύτερη επίδοση της χώρας μας από τότε που άρχισε η συστηματική συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη Eurostat.