Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Ο εξοπλιστικός σχεδιασμός σε βάθος 12ετίας - Οι προτεραιότητες και η αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας
Μετά την απόκτηση 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού - Τι θα εσηγηθεί ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας
Συνεχίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με τα εξοπλιστικά προγράμματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά και την παρουσίαση που έγινε από τον υπουργός Άμυνας Νίκο Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον προγραμματισμό της χώρας την επόμενη 12ετία και τις ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα. Την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με μία επιπλέον φρεγάτα Belharra, την τέταρτη, όπως έγινε εξάλλου γνωστό από τον ίδιο μετά και τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, θα εσηγηθεί ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας συνοδεύτηκε από την απόκτηση 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, ενώ στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκεται η ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί η προμήθεια εκτινασσόμενων καθισμάτων για τα F-16 και μεταγωγικών αεροσκαφών C12.
ΚΥΣΕΑ: Οι προτεραιότητες και τα εξοπλιστικά προγράμματα
Επισημαίνεται πως η επίσκεψη του Λεκορνί είχε ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρέθηκε το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό '25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας ήρθε να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκε ο ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Η Ελλάδα αποκτά ειδικότερα για πρώτη φορά έναν πλήρη, θεσμοθετημένο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), με την έκδοση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ). Η πράξη συγκρότησης δημοσιεύτηκε σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Η στρατηγική δίνει ολοκληρωμένη απάντηση στην υποχρέωση που προέκυψε μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο και ενσωματώνει κρίσιμα στοιχεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Πρόκειται για μια σημαντική στρατηγική τομή στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών, ασκώντας παράλληλα τα δικαιώματά της όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.