Με τη βεντάλια του εξοπλιστικού προγράμματος να ανοίγει και την ελληνική αμυντική θέση να ενισχύεται, μετά και την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belhara, η Αθήνα μαζί με το σχέδιο θωράκισης προχώρησε και σε μία σημαντική απάντηση τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Τουρκία, με την ανακοίνωση του ελληνικού Θαλάσσου Χωροταξικού Χάρτη, εκφράζοντας έτσι την προσήλωσή της στους όρους που υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο. Καταρρίπτεται αυτόματα το ευρύτερο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, με μία ηχηρή απάντηση στις αιτιάσεις και τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Η ανακοίνωση του ελληνικού Θαλάσσου Χωροταξικού Χάρτη έχει τη δική της σημειολογία, καθώς ξεκαθαρίζονται τα χωρικά ύδατα της χώρας, στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα 6 ν.μ. στις υπόλοιπες περιοχές, με τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος επέκτασης έως τα 12 ν.μ. βάσει του Δικαίου της Θάλασσας να εμπεριέχεται ως επισήμανση. Οι συζητήσεις περί τουρκολιβυκού μνημονίου και τουρκικών τετελεσμένων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπαίνουν, παράλληλα, στον πάγο. 

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά έναν πλήρη, θεσμοθετημένο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), δίνοντας μία ολοκληρωμένη απάντηση στην υποχρέωση που προέκυψε μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο και ενσωματώνοντας κρίσιμα στοιχεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συμπίπτει χρονικά με τη συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από τη Γαλλία. 

Την ίδια στιγμή, έχει αξία να επισημανθεί ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράστηκε η δέσμευση για συνέχιση της αμυντικής ενίσχυσης και εμπλουτισμού του εξοπλιστικού προγράμματος με την παράλληλη έγκριση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d980r0dlzr9t)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d980b1hzisu1)

Η απάντηση από την Άγκυρα, που ακολούθησε, επιβεβαίωσε τη διάθεση για προκλητική ρητορική αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, με τη γειτονική χώρα να γνωστοποιεί ότι θα δημοσιεύεσει τον δικό της χάρτη με τον οποίο όμως «κόβει» στα δύο το Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε μάλιστα μονομερείς τις ενέργειες της Αθήνας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Χάρτη στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: Οι προτεραιότητες για την άμυνα 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η υπόθεση «της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη δομή δυνάμεων, η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων».

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, κάτι που είχε ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρέθηκε το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό '25». Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας ήρθε να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d981dlmnrqpd)

«Με ιδιαίτερη έκπληξη, παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra. Νομίζω ότι στην παρουσία μου, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ για υπερβολική ενημέρωση, πάντως όχι για μη ενημέρωση. Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη δομή δυνάμεων, η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Μάλιστα, με πιθανή ημερομηνία παράδοσής της, αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση, όπως επίσης περιέχεται και στον ΠΑΕ, το οποίο επίσης πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και το οποίο παρουσιάστηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Υπάρχει ειδική γραφική παράσταση για το θέμα της φρεγάτας με επίσης πιθανολογούμενη τιμή κόστους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

6535933
6535908
Ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ
6535915
6535881

Τουρκική πρόκληση: Χάρτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό παρουσίασαν οι Τούρκοι μετά την Ελλάδα - Κόβουν το Αιγαίο στα δύο

Σε προκλητική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε μονομερείς τις ενέργειες της Αθήνας, ενώ υποστήριξε ότι εμμένει «στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: 

«Σχετικά με το "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" που έχει κηρύξει η Ελλάδα.

Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" (ΘΧΣ) που έχει κηρύξει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, και από αυτή την άποψη, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες και προσπάθειες τετελεσμένων γεγονότων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον.

Η Τουρκία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet έκανε νωρίτερα γνωστό ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει στη σύνταξη δικού της θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Με βάση την εφημερίδα, η Τουρκία επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο, διεκδικώντας τη μία πλευρά του πελάγους. 


Ο ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός 

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά έναν πλήρη, θεσμοθετημένο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), με την έκδοση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ). Η πράξη συγκρότησης δημοσιεύτηκε σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία. Η στρατηγική δίνει ολοκληρωμένη απάντηση στην υποχρέωση που προέκυψε μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο και ενσωματώνει κρίσιμα στοιχεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Πρόκειται για μια σημαντική στρατηγική τομή στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών, ασκώντας παράλληλα τα δικαιώματά της, όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.

Δείτε τον χάρτη:

xartis-xorotaxikos-sxediasmos