Με κεντρικό θέμα την πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις τουρκικές αντιδράσεις. 

*Διαβάστε ακόμα: Ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός με τη στήριξη των Βρυξελλών: Προβολή ισχύος της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο - Όλο το παρασκήνιο



ΚΥΣΕΑ: Τα δύο ενδεχόμενα για τον εκνευρισμό της Τουρκίας

Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν τα πιθανά σενάρια στα οποία θα προχωρήσει η Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα και ενώ γίνεται πλέον σαφές πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν πια σε περίοδο εντάσεων με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας ζητήματα.

Όσον αφορά τον τουρκικό εκνευρισμό στο ΚΥΣΕΑ βλέπουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο, είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας με την άμεση αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ και τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μιλιέτ», βάσει του οποίου οι Τούρκοι κόβουν το Αιγαίο στα δύο. Το δεύτερο, θέλει την τουρκική πλευρά να φέρνει το ζήτημα στα διεθνή φόρουμ και να καταθέτει τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. ΕΝΤΑΣΗ Ωστόσο, στην Αθήνα ετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο που δεν είναι άλλο από το να μεταφέρουν οι Τούρκοι την ένταση στο πεδίο, εν προκειμένω στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς ο δικός τους σχεδιασμός θα περιλαμβάνει παρανόμως και θαλάσσια τμήματα κυπριακής κυριαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα είχε ενημερώσει την Άγκυρα ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του ΘΧΣ θέλοντας να μην αιφνιδιάσει.



«Παγώνει» το έργο του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ;

Η απόφαση να υλοποιηθεί άμεσα ο ελληνικός σχεδιασμός συνδέεται και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες, λόγω της επιθετικής στάσης που κρατάει η Άγκυρα στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, περνούν κρίση με άγνωστη εξέλιξη το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί θρυαλλίδα εξελίξεων στο Αιγαίο και όχι μόνο. Ειδικότερα, και όσον αφορά το Great Sea Interconnector (GSI), δηλαδή το έργο του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που βάσει των πληροφοριών της στήλης «Big Mouth» του powergame.gr, ενδέχεται να ανακοινωθεί ότι το επόμενο στάδιο των ερευνών παγώνει.

Πηγές της κυβέρνησης τονίζουν για το ζήτημα ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα καθοριστεί με βάση και τον προγραμματισμό του ερευνητικού πλοίου. Πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλες ενέργειες, τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του παρελθόντος. Σημαντικός παράγοντας για την πορεία του όλου εγχειρήματος είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα να προσβλέπει στη στρατηγική σχέση με την αμερικανική πλευρά αλλά και στο γεγονός πως ο Ισραηλινός παράγοντας μπορεί να κινητοποιήσει την Ουάσινγκτον, η οποία έχει στρέψει το βλέμμα της στην περιοχή, λόγω και του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, κατά το οποίο εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Γεγονός το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρέθηκε το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό 2025».

Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας ήρθε να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση με φόντο το 2026. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την έκπληξή του για τις ανακοινώσεις των κομμάτων περί μη ενημέρωσής τους σχετικά με την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra.

«Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη δομή δυνάμεων η οποία πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, μάλιστα με πιθανή ημερομηνία παράδοσής της, αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση». Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας κάλεσε την αντιπολίτευση να αφήσουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης τα θέματα της Εθνικής Άμυνας.