H κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασµού ανοίγει αίφνης την κυβερνητική ατζέντα σε όλο της το εύρος, εισάγοντας τα εθνικά, κυριαρχικά µας δικαιώµατα στον πυρήνα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Πρόκειται για ιδιαίτερα σηµαντική εξέλιξη η οποία πέραν του εθνικού συµφέροντος έρχεται να ενισχύσει το όλο κυβερνητικό αφήγηµα περί υπεύθυνης και προσεκτικής διαχείρισης των ζητηµάτων και βεβαίως το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και σε έναν τοµέα, στα Ελληνοτουρκικά δηλαδή, ο οποίος έδειχνε ολιγοβαρής σε σχέση τουλάχιστον µε την πορεία της οικονοµίας και τις σηµαντικές διορθωτικές κινήσεις που γίνονται στη λειτουργία του κράτους. Το Μέγαρο Μαξίµου, άλλωστε, ουκ ολίγες φορές έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής µε κατηγορίες περί υποχωρητικότητας και ηττοπάθειας απέναντι στις ωµές τουρκικές προκλήσεις.

Του Σπύρου Κάραλη 

Αρκεί να θυµηθούµε µόνο τις ήπιες αντιδράσεις της Αθήνας στις ευθείες απειλές Ερντογάν ότι «θα έρθουµε µια νύχτα ξαφνικά» ή στη µετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαµί και στις αναφορές του Τούρκου προέδρου αλλά κυρίως του Φιντάν στην ύπαρξη τουρκικής µειονότη τας σε Θράκη και ∆ωδεκάνησα.

Tουρκολιβυκό Μνημόνιο

Η βαρύνουσα πρωτοβουλία του ΘΧΣ για τα εθνικά συµφέροντα, εκ παραλλήλου µε την έναρξη των ερευνών νοτίως της Κρήτης από τη Chevron που ακυρώνουν στην πράξη το τουρκολιβυκό µνηµόνιο και τις όποιες φαντασιώσεις των γειτόνων περί «Γαλάζιας Πατρίδας», απαντά και µάλιστα δυναµικά σε όλη αυτή την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι µόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο μετά και τις παρεμβάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ισόποσα δε έρχεται να απευθυνθεί στον παραδοσιακό κορμό της εκλογικής βάσης της ΝΔ, τμήμα του οποίου έχει πάρει αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, πολλοί εξ αυτών επειδή διαπίστωναν υποτονική διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Υπό αυτή την έννοια, οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά το Πάσχα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα μάλιστα που η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει στις μετρήσεις.

* Διαβάστε επίσης: Ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός με τη στήριξη των Βρυξελλών: Προβολή ισχύος της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο - Όλο το παρασκήνιο


Θυμίζουμε πως το θέμα της κατάθεσης του ΘΧΣ στην Κομισιόν έθετε εμφατικά ο Κώστας Καραμανλής στις κατά καιρούς παρεμβάσεις του με τις οποίες εστίαζε στα εθνικά θέματα. «Θα πρέπει να κατα θέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας, συμμορφούμενοι με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτυπωθούν τα δικαιώματά μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωνε σχετικά τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός από την Κάρπαθο. Ανάλογες επισημάνσεις σε οξύτερους τόνους είχε κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς εγκαλώντας την κυβέρνηση για ακινησία.

Αυτή η κριτική, πλέον, στερείται λογικής βάσης. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο «αγκάθια» που απειλούν να σκιάσουν την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις: Το πρώτο αφορά το «πάγωμα» της ηλεκτρικής διασύνδεσης και το δεύτερο τα θαλάσσια πάρκα. Η έγκριση του ΘΧΣ δεν συνδέεται με τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Έχει, όμως, ευθεία σχέση με τη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων και τούτο καθώς μέσω αυτών καθορίζονται σημαντικές παράμετροι: από την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τον τουρισμό, την ενέργεια, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά σε νησιά και νησίδες μέχρι τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία και ανάδειξη των πολλών ενάλιων αρχαιοτήτων.

Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως η ολοκλήρωση των μελετών τεκμηρίωσης για τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Με χρονικό ορίζοντα τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας (9-13 Ιουνίου), στην οποία αναμένεται να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και στις δύο ελληνικές πρωτοβουλίες, η αντίδραση της Άγκυρας ήταν έντονη, προκαλώντας καθυστερήσεις καθώς η Αθήνα φαίνεται σε αυτήν τη φάση να αξιολογεί την όλη κατάσταση επιλέγοντας προς το παρόν τουλάχιστον να μην προκαλέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο Αιγαίο και ενδεχομένως κάποιο θερμό επεισόδιο με δεδομένη την πάγια τουρκική τακτική να επιβάλλεται διά της απειλής της ισχύος των όπλων. Αν, τελικά, η Αθήνα κάνει πίσω, βάζοντας ταφόπλακα στην ηλεκτρική διασύνδεση (όπως διαρρέει τελευταία) καθώς και στη λειτουργία των πάρκων, τότε αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ άλλων και από το εσωτερικό της ΝΔ.




Ο Γεραπετρίτης έδειξε στην Άγκυρα τον δρόµο της Χάγης 

Η Ελλάδα κλείνει εκκρεµότητες του παρελθόντος και υπερασπίζεται τα εθνικά συµφέροντα στην πράξη, διαµηνύουν κυβερνητικές πηγές µετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τον χάρτη που παρουσίασε την Τετάρτη η Ελλάδα µε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασµό, ενώ παράλληλα η χώρα µας επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας καθώς και τον διάλογο µε τη γειτονική χώρα.

Της Χρύσας Μακρή 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας και τη σχεδόν ταυτόχρονη παρουσίαση ενός υπό κατάρτιση τουρκικού χάρτη που µοιράζει στα δύο το Αιγαίο, µιλώντας στον Σκάι έδειξε τη Χάγη ως τον µόνο δρόµο επίλυσης των διαφορών: «Θέλω να τονίσω ότι εάν αυτή τη στιγµή έχουµε δύο διαφορετικές εκδοχές, µία ελληνική και µία τουρκική, υπάρχει µία οδός που θα µπορούσε να το επιλύσει, και αυτός είναι ο δρόµος του συνυποσχετικού να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισµό της ΑΟΖ, και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύµισε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώµατά της µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.


Με βάση το Διεθνές δίκαιο

«Υπάρχει µια διαφορετική αφετηρία, η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώµατά της προς εξυπηρέτηση του εθνικού της συµφέροντος µε βάση αποκλειστικά και µόνο το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν αναµενόµενη, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας», είπε συγκεκριµένα. Να σηµειώσουµε ότι ο χωροταξικός σχε διασµός των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί για τη χώρα µας την επίσηµη προβολή του µάξιµουµ των δικαιωµάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κινείται πολύ κοντά στον χάρτη της Σεβίλης του 1997, ο οποίος περιλάµβανε το µέγιστο της έκτασης θαλασσίων ζωνών που µπορεί να έχει η χώρα. ∆ηλαδή, µε πλήρη επήρεια όλων των νησιών, συµπεριλαµβανοµένου του Καστελλόριζου. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά µίλια διατηρείται ως αναφαίρετο δικαίωµα της Ελλάδας για το µέλλον, αν και ο χάρτης είναι σχεδιασµένος µε βάση τα 6 ν.µ. Όπως υποστήριξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Για πρώτη φορά βρίσκονται καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βεβαίως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο επιβάλλει για τον καθορισμό ΑΟΖ να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών που έχουν ακτές δίπλα ή απέναντι».


Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα ενισχύεται γεωπολιτικά, είναι µια κίνηση του µέλλοντος

Τόνισε επιπλέον ότι «πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις, και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δραστηριότητα». Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Γεραπετρίτη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στον Σκάι χαρακτήρισε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ως μία «κίνηση του μέλλοντος μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων» και προσέδωσε ευρωπαϊκό χαρακτήρα στον χάρτη (ΘΧΣ) που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η χώρα μας παρουσίασε τους χάρ τες σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία όπου αποτυπώνονται τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). «Οι εθνικές θέσεις πλέον αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση, άρα η χώρα δημιουργεί ένα θετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε τρίτου», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηβασιλείου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ενισχύεται διπλωματικά, γεωπολιτικά και θέτει ταυτόχρονα το πλαίσιο προστασίας του θαλασσίου φυσικού της πλούτου». Όσον αφορά τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε την Τουρκία στη Χάγη. «Είτε συζητούν οι δύο χώρες που έχουν παρακείμενες και αντικείμενες ακτές είτε καταφεύγουν στη διεθνή δικαιοδοσία. Το είπε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ας έρθει η Τουρκία να συζητήσουμε και αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, ας συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη», κατέληξε και υπο στήριξε ότι ο χάρτης που παρουσίασε η χώρα μας αποτυπώνει την ελληνική θέση περί πλήρους επήρειας και των νησιών μας αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή