Τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν οι ηγέτες των κοµµάτων της Κεντροαριστεράς, καθώς αντιµετωπίζουν µεγάλες δηµοσκοπικές φουρτούνες αλλά και εσωκοµµατικές αναταράξεις.

Ολοι τους, βεβαίως, προσδοκούν στην πολιτική Ανάσταση, δεδοµένου ότι τα πράγµατα δεν µοιάζουν, µε τα σηµερινά δεδοµένα, αρκούντως ενθαρρυντικά για τους κυρίους Ανδρουλάκη, Φάµελλο και Χαρίτση. Οι δυσκολίες διαφέρουν από κόµµα σε κόµµα, ωστόσο είναι κοινός τόπος πως ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα κληθούν το προσεχές διάστηµα να λάβουν κοµβικές αποφάσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε προσυνεδριακή περίοδο, µε τη διαφορά ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προγραµµατιστεί χρονικά -πιθανότατα το φθινόπωρο-, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει τον Ιούνιο. Αντιστοίχως, η Νέα Αριστερά είναι πλήρως τριχοτοµηµένη, όπως κατέδειξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

 «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

∆εδοµένων των αριθµών, αλλά και του θεσµικού του ρόλου ως κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, σε πολύ µεγάλο βαθµό τα φώτα πέφτουν στο ΠΑΣΟΚ. Η αναστολή της κοµµατικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο, παρά την εσωστρέφεια που δηµιούργησε, προκάλεσε λιγότερες αντιδράσεις απ’ ό,τι πολλοί θα περίµεναν. Πολύ πιο ήπια σε σχέση µε τις διαρροές που προϋπήρχαν ήταν, για παράδειγµα, η αντίδραση του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, όπως και άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν αναχωρήσει για τις πασχαλινές του διακοπές στο Ηράκλειο της Κρήτης, πραγµατοποίησε τη Μ. Τρίτη το απόγευµα µια ευρεία σύσκεψη µε κορυφαία στελέχη. Γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Παναγιώτης ∆ουδωνής, ο ∆ηµήτρης Μάντζος κ.ά. Το ζητούµενο προφανώς είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειµένου το ΠΑΣΟΚ να αντιστρέψει την πτωτική πορεία των δηµοσκοπήσεων.

Από τις συζητήσεις προέκυψε πως πρέπει να ενισχυθεί ο επικοινωνιακός τοµέας του κόµµατος, να λειτουργήσει ακόµα πιο αποτελεσµατικά η οργάνωση του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη, να αποσαφηνιστεί πλήρως η γραµµή αναφορικά µε τις συµµαχίες κ.λπ. Από τις γενικότερες συζητήσεις, πάντως, είναι σαφές πως σε σχέση µε το τελευταίο υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, όπως του κ. Τσουκαλά, που µιλάει για γενναία ανοίγµατα σε όλο τον προοδευτικό χώρο, σε αντίθεση µε την κυρία ∆ιαµαντοπούλου, η οποία τάσσεται υπέρ της αυτόνοµης πορείας.

 ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝ∆ΟΥΡΟΥ

Την ίδια ώρα, οι επόµενοι δύο µήνες µόνο εύκολοι δεν θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εν µέσω των χαµηλών πτήσεων στις δηµοσκοπήσεις το κόµµα εισέρχεται σε προσυνεδριακή περίοδο. ∆εδοµένου ότι τα όργανα του κόµµατος είναι εκλεγµένα από την εποχή Τσίπρα, έχει σηµασία το πώς θα αναδειχτεί η νέα ηγεσία, πρωτίστως η Κεντρική Επιτροπή, που µε βάση το καταστατικό εκλέγεται από τη βάση. Η πλειονότητα των στελεχών θεωρεί πως θα πρέπει να αλλάξει αυτό και η εκλογή να γίνεται µε τον παραδοσιακό τρόπο, ήτοι από το Συνέδριο.

Πάντως, κοµβικό ζήτηµα είναι αυτό των συµµαχιών, ιδίως µετά την απόρριψη της πρότασης από τη Νέα Αριστερά. Ο Σωκράτης Φάµελλος, σύµφωνα µε τους στενούς του συνεργάτες, θα επιµείνει στα προσκλητήρια προς τους κυρίους Ανδρουλάκη και Χαρίτση, δεχόµενος όµως κριτική από διάφορες πλευρές. Αφενός ως προς την ουσία της πρότασης, από τους κυρίους Παππά και Πολάκη, αφετέρου, ως προς το περιεχόµενο, από στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο πρώην υπουργός Υποδοµών υποστηρίζει ότι δεν πρέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλείται απλώς στην πρόταση, αλλά να το πάει ένα βήµα παραπέρα. Για παράδειγµα, λέει, πως θα πρέπει ο κ. Φάµελλος να συγκροτήσει συγκεκριµένες οµάδες εργασίας, που θα µιλούν ξεχωριστά µε το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και όποια άλλη µικρότερη δύναµη του ευρύτερου χώρου. Το ζητούµενο, κατά τον κ. Σπίρτζη, είναι η διαµόρφωση σχέσεων εµπιστοσύνης, που τώρα δεν υπάρχουν.

ΠΡΟΣ ∆ΙΑΣΠΑΣΗ

Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατµόσφαιρα, η απόφαση της Νέας Αριστεράς να απορρίψει τόσο την πρόταση για ενοποίηση µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την προοπτική της διαµόρφωσης ενός «λαϊκού µετώπου» δηµιουργεί νέα δεδοµένα. Εκ των πραγµάτων αδυνατίζουν οι προοπτικές ενός ευρύτερου σχήµατος, δεδοµένου ότι αναδεικνύονται οι αδυναµίες συνεννόησης και ταυτόχρονα περιορίζονται οι ενωτικές φωνές. Εν τοις πράγµασι, το κόµµα του κ. Χαρίτση οδεύει προς διάσπαση, µιας και ο τελευταίος, παρά την κατά γενική οµολογία αξιοπρεπέστατη στάση που κρατάει, είναι εντελώς ακυρωµένος.

Και τούτο διότι κατεγράφη το πρωτοφανές να ηττάται ο πρόεδρος του κόµµατος από την εσωκοµµατική αντιπολίτευση στο µείζον θέµα των αποφάσεων για τη συγκρότηση των συµµαχιών.

Απόρροια και της πολιτικής σύγκρουσης του προέδρου του κόµµατος µε τον γραµµατέα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Μέσα σε αυτό το παλιρροϊκό πολιτικό τοπίο και ιδίως µέσα στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, κάποιοι εκτιµούν ότι ο µόνος κερδισµένος µπορεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και για τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο, ο χρόνος µοιάζει να αρχίζει να µετράει αντίστροφα, προκειµένου να αναλάβει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που φαίνεται να έχει κατά νου.