Σαφής είναι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για σκληρότερη στάση στο Μεταναστευτικό, µε πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να τονίζουν πως η πολιτική της Ελλάδας στηρίζεται και στη γενικότερη στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτηµα της αυστηροποίησης του πλαισίου για την παράνοµη µετανάστευση. Αυτό το πνεύµα άλλωστε κυριάρχησε και στη συνάντηση των χωρών MED5 (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία και Μάλτα), όπου συµµετείχε ο Ελληνας υπουργός Μάκης Βορίδης, εκπέµποντας ξανά το µήνυµα για επιστροφές µεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ως µονόδροµο για την αποκατάσταση της λογικής στο µεταναστευτικό σύστηµα της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο της συγκρότησης σοβαρής και αποτελεσµατικής πολιτικής για τις επιστροφές θα κινηθεί εξάλλου το σχέδιο νόµου που επεξεργάζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αναµένεται να παρουσιαστεί στο προσεχές υπουργικό συµβούλιο της 28ης Απριλίου, ή το αργότερο στο υπουργικό του Μαΐου.

Μεταναστευτικό: ∆ύο άξονες

Πρόκειται για ένα πλαίσιο που ενισχύει το σύστηµα επιστροφών, στις περιπτώσεις παράνοµης εισόδου στη χώρα, και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, µε στόχο όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να εκκινούν ταχύτερα οι διαδικασίες για την απέλασή τους, είτε στον τόπο καταγωγής τους είτε στη χώρα από την οποία ήλθαν, εφόσον αυτή χαρακτηρίζεται «ασφαλής». Ο σχεδιασµός του υπουργείου κινείται σε δύο άξονες: αφ’ ενός στη µείωση των χρόνων για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών και από την άλλη στην αποτελεσµατικότερη εφαρµογή των διοικητικών µέτρων που προβλέπονται για τις περιπτώσεις παράνοµης εισόδου στη χώρα, όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται σε συνεννόηση µε τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και ∆ικαιοσύνης. Σηµειωτέον ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει διοικητική κράτηση έως 18 µήνες, ενώ η αυστηροποίηση του νοµικού πλαισίου για την αντιµετώπιση της παράνοµης µετανάστευσης προβλέπεται πιο επιθετική, µε στόχο να αποσταλεί σαφές µήνυµα αποτροπής στους µετανάστες που σκέφτονται να επιχειρήσουν την παράνοµη είσοδό τους, αλλά και στους διακινητές πως η Ελλάδα δεν αποτελεί µια χώρα «θελκτική», καθώς αντιµετωπίζει το ζήτηµα µε αυστηρό και συγκροτηµένο πλαίσιο κυρώσεων.

Στους στόχους της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, εξάλλου, η αποτελεσµατική φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή της παράνοµης µετανάστευσης αναδεικνύονται σε ζήτηµα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε πρακτικό επίπεδο άλλωστε σηµειώνεται ότι κατά το πρώτο τετράµηνο του 2025 έχουν συλληφθεί πάνω από 150 διακινητές, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται παρεµβάσεις για τη λειτουργία των ΜΚΟ που εµπλέκονται σε παράνοµη διακίνηση µεταναστών, µε την ενεργό συµµετοχή τόσο της Αστυνοµίας όσο και της ΕΥΠ.


Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή