Μητσοτάκης: Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μετά τις ανακοινώσεις για τις επιστροφές ενοικίων - Οι επόμενοι στόχοι
Τι θα ανακοινώσουν
Στεγαστικό, πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής και δημογραφικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου

Σε παρεμβάσεις με σκοπό να αποτυπωθεί στην ελληνική κοινωνία ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η θετική πορεία στους οικονομικούς δείκτες θα μεταφράζεται σε αναβάθμιση της οικονομικής θέσης των πολιτών, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή από την Πασχαλινή ανάπαυλα, επιδιώκοντας να καταστήσει ξεκάθαρη την στόχευση της κυβέρνησης να επιστραφεί το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης στους πολίτες.
*Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή ενοικίου για 8 στα 10 νοικοκυριά από τα νέα μέτρα: Αναλυτικά παραδείγματα με ποσά μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Πιερρακάκη
Σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και όχι στο Ενέργειας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, όπου αναμένεται να κάνει πιο έντονο το στίγμα των κυβερνητικών πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο. Μαζί με την Υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να αναφερθούν στις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν με επίκεντρο το στεγαστικό, ενώ να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα πηγαίνει στη βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείο που περιλαμβάνει την κοινωνική αντιπαροχή. Ακόμη αναμένεται να αναφερθούν στο δημογραφικό και γενικά τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat ανακοίνωσε τις νέες οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με έμφαση στους ευάλωτους, τα ΑμεΑ, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές ακινήτων με το στεγαστικό να έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για μέτρα που κάθε χρόνο θα επιστρέφουν στους πολίτες 1,1 δισ. ευρώ και προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πολύ καλή οικονομική πορεία και δημοσιονομική επίδοση της χώρας, μετουσιώνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε απτό όφελος για την κοινωνία και αποδεικνύοντας τη δομική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Μεσα από αυτές τις στοχευμένες κινήσεις η κυβέρνηση ενδυναμώνει το αφήγημα της για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως η στήριξη όσων έχουν ανάγκη θα υλοποιηθεί χωρίς λεφτόδεντρα αλλά με υγιείς πολιτικές που οδηγούν την Ελλάδα ψηλότερα και κρατούν την οικονομία μας θωρακισμένη εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας. Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θύμισαν μια ανοιξιάτικη ΔΕΘ, ωστόσο τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι νέες μόνιμες παροχές που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν από φέτος (2025), ενώ ο σχεδιασμός για τα μέτρα του 2026 θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, και αναμένεται να υπερβούν τις τελευταίες ανακοινώσεις, καθώς το πακέτο της ΔΕΘ θα ξεπεράσει τα 2 δισ ευρώ.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο, ωστόσο έρχονται σε συνέχεια πλέγματος κυβερνητικών πρωτοβουλιών (chevron, κατώτατος μισθός, αμυντικός θόλος και εξοπλιστικά, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός) που δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της και να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία με την πολιτική που εφαρμόζει να στοχεύει στην αντιστροφή του πολιτικού κλίματος και στην ανάδειξη της απουσίας αντιπολιτευτικού λόγου στα ζέοντα ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πλάισιο εντάσσεται και η παρουσίαση την ερχόμενη εβδομάδα της μεγάλης μεταρρύθμισης για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, η κατάσταση του οποίου, πάνω από δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες.
Σύμφωνα με το Μαξίμου η δομική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πετυχαίνει ραγδαία μείωση του δημόσιου χρέους της, με ρυθμούς που δεν έχουν εφάμιλλο στον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ η λογική της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο και μετά το μετατρέπει σε κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, χωρίς όμως να θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Όσον αφορά την υπερ απόδοση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, κατά την κυβέρνηση, οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές: στην αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη, στη δημοσιονομική σύνεση και σοβαρότητα και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, η βάση για να γίνουν οι έκτακτες ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη ήταν Πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ 11,4 δισ. ευρώ ή 4,8% του ΑΕΠ που πέτυχε η οικονομία για το 2024 με ατμομηχανή την μείωση της φοροδιαφυγής, τα υψηλότερα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές λόγω αύξησης της απασχόλησης. Σημαντική υπέρβαση του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση για 2,5% του ΑΕΠ . Ειδικά για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – στον οποίο επέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Οικονομικών – έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του μεγάλου πλεονάσματος. Άλλο ένα μέτρο που βοήθησε σημαντικά ήταν η ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία θεσμοθέτηση ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως Υπουργός Εργασίας, διότι έχει συμβάλει στον περιορισμό της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας και έχει αυξήσει τα δημόσια έσοδα από την απασχόληση.
*Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή ενοικίου για 8 στα 10 νοικοκυριά από τα νέα μέτρα: Αναλυτικά παραδείγματα με ποσά μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Πιερρακάκη
Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ο Μητσοτάκης - Τι θα πουν με τη Δόμνα Μιχαηλίδου
Σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και όχι στο Ενέργειας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, όπου αναμένεται να κάνει πιο έντονο το στίγμα των κυβερνητικών πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο. Μαζί με την Υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να αναφερθούν στις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν με επίκεντρο το στεγαστικό, ενώ να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα πηγαίνει στη βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείο που περιλαμβάνει την κοινωνική αντιπαροχή. Ακόμη αναμένεται να αναφερθούν στο δημογραφικό και γενικά τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat ανακοίνωσε τις νέες οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με έμφαση στους ευάλωτους, τα ΑμεΑ, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές ακινήτων με το στεγαστικό να έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για μέτρα που κάθε χρόνο θα επιστρέφουν στους πολίτες 1,1 δισ. ευρώ και προέρχονται κατά κύριο λόγο από την πολύ καλή οικονομική πορεία και δημοσιονομική επίδοση της χώρας, μετουσιώνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε απτό όφελος για την κοινωνία και αποδεικνύοντας τη δομική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Με κοινωνικό πρόσημο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκης - Τι αναμένουμε στη ΔΕΘ
Μεσα από αυτές τις στοχευμένες κινήσεις η κυβέρνηση ενδυναμώνει το αφήγημα της για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως η στήριξη όσων έχουν ανάγκη θα υλοποιηθεί χωρίς λεφτόδεντρα αλλά με υγιείς πολιτικές που οδηγούν την Ελλάδα ψηλότερα και κρατούν την οικονομία μας θωρακισμένη εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας. Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θύμισαν μια ανοιξιάτικη ΔΕΘ, ωστόσο τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι νέες μόνιμες παροχές που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν από φέτος (2025), ενώ ο σχεδιασμός για τα μέτρα του 2026 θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, και αναμένεται να υπερβούν τις τελευταίες ανακοινώσεις, καθώς το πακέτο της ΔΕΘ θα ξεπεράσει τα 2 δισ ευρώ. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο, ωστόσο έρχονται σε συνέχεια πλέγματος κυβερνητικών πρωτοβουλιών (chevron, κατώτατος μισθός, αμυντικός θόλος και εξοπλιστικά, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός) που δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της και να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία με την πολιτική που εφαρμόζει να στοχεύει στην αντιστροφή του πολιτικού κλίματος και στην ανάδειξη της απουσίας αντιπολιτευτικού λόγου στα ζέοντα ζητήματα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πλάισιο εντάσσεται και η παρουσίαση την ερχόμενη εβδομάδα της μεγάλης μεταρρύθμισης για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, η κατάσταση του οποίου, πάνω από δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες.
Σε δύο άξονες η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Σύμφωνα με το Μαξίμου η δομική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πετυχαίνει ραγδαία μείωση του δημόσιου χρέους της, με ρυθμούς που δεν έχουν εφάμιλλο στον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ η λογική της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο και μετά το μετατρέπει σε κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, χωρίς όμως να θέτει επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Όσον αφορά την υπερ απόδοση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, κατά την κυβέρνηση, οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές: στην αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη, στη δημοσιονομική σύνεση και σοβαρότητα και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.Εξάλλου, η βάση για να γίνουν οι έκτακτες ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη ήταν Πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ 11,4 δισ. ευρώ ή 4,8% του ΑΕΠ που πέτυχε η οικονομία για το 2024 με ατμομηχανή την μείωση της φοροδιαφυγής, τα υψηλότερα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές λόγω αύξησης της απασχόλησης. Σημαντική υπέρβαση του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση για 2,5% του ΑΕΠ . Ειδικά για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – στον οποίο επέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Οικονομικών – έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του μεγάλου πλεονάσματος. Άλλο ένα μέτρο που βοήθησε σημαντικά ήταν η ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία θεσμοθέτηση ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως Υπουργός Εργασίας, διότι έχει συμβάλει στον περιορισμό της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας και έχει αυξήσει τα δημόσια έσοδα από την απασχόληση.