Mε προκλήσεις επί του πεδίου αντιδρά η Τουρκία στην ανακοίνωση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασµού, εκδίδοντας αντι-NAVTEX για ασκήσεις του Πολεµικού Ναυτικού ανοιχτά της Καρπάθου. Η συγκεκριµένη περιοχή καλύπτεται από ελληνο-αιγυπτιακή συµφωνία, η Άγκυρα όµως αµφισβητεί σταθερά πως η περιοχή άπτεται της δικαιοδοσίας της Αθήνας, επικαλούµενη το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο.

*Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Η Άγκυρα "παλεύει" για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter - "Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την απόκτησή τους"



Τουρκία: Αµφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώµατα νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Όλα λοιπόν δείχνουν πως η γείτονα επιχειρεί και πάλι να ταράξει τα «ήρεµα» νερά του Αιγαίου, αµφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και επιβάλλοντας τις παράνοµες διεκδικήσεις της στο Αρχιπέλαγος. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται πως τελικά ο ελληνοτουρκικός διάλογος περνά καθηµερινά από σαράντα κύµατα. Αφορµή για τη νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας αποτέλεσε η NAVTEX που εκδόθηκε από την ελληνική υδρογραφική υπηρεσία του Ηρακλείου την Τρίτη 22 Απριλίου 2025 για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

Η Τουρκία, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, λίγη ώρα αργότερα απάντησε με δικιά της NAVTEX, αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή. «Η NAVTEX που εκδόθηκε από την υπηρεσία Ηρακλείου καλύπτει περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας», αναφέρει η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, η οποία αναμετέδωσε το μήνυμα «για την ασφάλεια των ναυτικών».



Γιατί η Τουρκία προχώρησε σε αντι-NAVTEX ανοιχτά της Καρπάθου

Η περιοχή η οποία δεσμεύεται με τη NAVTEX που εκδόθηκε από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Ηρακλείου για τις αεροναυτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό -ο οποίος δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες και προσώρας έχει προκαλέσει σχετικά ήπιες αντιδράσεις στη γείτονα-, αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλύπτεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή. Είναι εμφανές ότι η Ανατολική Μεσόγειος αγγίζει ευαίσθητες χορδές της Τουρκίας και ως φαίνεται οδηγεί στην επιλογή δημιουργίας συνθηκών έντασης.

Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας είναι αδικαιολόγητες, καταδεικνύοντας τις επίμονες προσπάθειές της να περάσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η πάγια τακτική της Τουρκίας να εκδίδει NAVTEX για τις ζώνες ενδιαφέροντός της δεν είναι κάτι καινούργιο για την ελληνική πλευρά, καθώς έχει ακολουθηθεί (και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν) για αρκετές περιοχές που σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της (Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σκύρος, Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος). Με αυτόν τον τρόπο ξεδιπλώνει σταθερά τις ακραίες θέσεις της για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και τις φιλοδοξίες της όσον αφορά την οριοθέτηση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σημειώνεται πως ασκήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, και μέχρι πρότινος η Άγκυρα είχε επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους στο πλαίσιο της διατήρησης του θετικού κλίματος με την Αθήνα.