Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης του Δημοσίου από τους πολίτες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Ειδικότερα, μιλώντας στο ΕΡΤnews το πρωί της Πέμπτης, υπουργός έκανε λόγο για ένα σημαντικό κανάλι αξιολόγησης υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που αφορούν την καθημερινότητά μας απ' όλους μας ανεμπόδιστα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες μπαίνοντας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν να αξιολογούν βάζοντας βαθμό από το 1 έως το 10, ενώ θα υπάρχουν και δύο κουτάκια παρατηρήσεων. Το πρώτο αφορά μια γενική παρατήρηση για ό,τι θέλουν να μεταφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο δεύτερο θα απαντούν στο τι άλλο θα ήθελαν να γίνει πιο απλά, πιο εύκολα, πιο ηλεκτρονικά.

Όπως είπε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, «καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη Τρίτη, άντε Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα που θα μπορούν σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, κάτοικοι της Ελλάδας, να απαντήσουν σε περίπου 40-50 ερωτήσεις, αξιολογώντας μια σειρά υπηρεσιών είτε της κεντρικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, η ΑΑΔΕ, τις ψηφιακές υπηρεσίες αυτών των φορέων, οι υπηρεσίες του gov.gr, όπως είναι η υπεύθυνη δήλωση για παράδειγμα, ή ακόμα και τα αθλητικά εισιτήρια των αγώνων και μια σειρά περίπου 30 – 35 αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, είτε περιφερειακής, είτε τοπικής, όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, η κατάσταση των παιδικών χαρών. Θα μπορούμε όλοι να αξιολογήσουμε την κατάσταση όλων αυτών των σημαντικών υπηρεσιών για την καθημερινότητά μας και για την ποιότητα ζωής μας με ασφαλή τρόπο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Ξεκινά η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες - Στόχος να μειωθεί το "φακελάκι"

Ακόμη, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και σχετικά δελτία Τύπου σε ποια ακριβώς ηλεκτρονική διεύθυνση gov.gr θα μπορεί να μπει κάποιος. Εξήγησε επίσης ότι μια φορά θα γίνεται μία σύνδεση με τους κωδικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου «γατί καταλαβαίνετε ότι είναι μία έρευνα που πρέπει να ξέρουμε ότι ο καθένας θα ψηφίσει μία φορά και όχι άπειρες φορές. Από εκεί και πέρα, θα διαχωρίζονται οι απαντήσεις από το φυσικό πρόσωπο και θα συλλέγονται αθροιστικά και θα επεξεργάζονται σαν μία μεγάλη, να το πω έτσι, δημοσκόπηση που αφορά την καθημερινότητα».

Παράλληλα ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτά τα στοιχεία θα είναι δημόσια προσβάσιμα και οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι ΟΤΑ θα ξέρουν τι βαθμό πήραν. «Ιδίως για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να εστιάσουν εκεί που έχουν εντοπίσει οι πολίτες τα προβλήματα, όπου ενδεχομένως εν πάση περιπτώσει υπάρχουν. Άρα, λοιπόν, αυτά θα είναι δημόσια δεδομένα, ανοικτά δεδομένα. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται θα μπορεί να τα επεξεργαστεί και μόνος του, αλλά θα υπάρχει και μια πλήρης παρουσίαση όλων των ευρημάτων της έρευνας, ακόμα και σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα», επισήμανε ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Θεόδωρος Λιβάνιος: "Δύο φορές τον χρόνο θα μπορούν οι πολίτες να αξιολογούν το Δημόσιο"

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η έρευνα αυτή θα ανοίγει δύο φορές τον χρόνο, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου και την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. «Θα είναι γύρω στις δύο εβδομάδες που θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, προκειμένου μετά τις επόμενες 10 μέρες να γίνει επεξεργασία των στοιχείων», εξήγησε και πρόσθεσε: «Δύο φορές τον χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να τα αξιολογούν και αυτό θα μας δώσει και συγκριτικά στοιχεία. Αν για παράδειγμα μια υπηρεσία με άριστα το 10 παίρνει 5,3 και το επόμενο εξάμηνο παίρνει 5,7, σημαίνει ότι έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις».

Σχετικά με τον στόχο της αξιολόγησης είπε: «Αυτό που σημαίνει κατ’ αρχήν είναι ότι μπορούμε να επικεντρώσουμε και να δούμε για ποιο λόγο δεν είναι ικανοποιητική η βαθμολογία που δίνουν οι χρήστες της υπηρεσίας, γιατί εντέλει είναι και χρήστες υπηρεσίας. Όταν εγώ μένω σπίτι και βλέπω για παράδειγμα πόσο καθαρή είναι η γειτονιά μου ή αν είναι κατάλληλα ηλεκτροφωτισμένη, μπορώ να αξιολογήσω και να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στη δημοτική αρχή για παράδειγμα. Άρα, λοιπόν, εγώ μπορώ να αξιολογήσω ως κεντρικό κράτος, ως δημοτική αρχή, ως περιφερειακή αρχή, τις βαθμολογίες, να εστιάσω εκεί που υπάρχουν προβλήματα και να μπορέσω να φροντίσω να κάνω όλες τις απαραίτητες δράσεις. Να ενισχύσω για παράδειγμα τα δρομολόγια αποκομιδής προκειμένου να βελτιωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Ουσιαστικά είναι ένα σημαντικό κανάλι αξιολόγησης υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που αφορούν την καθημερινότητά μας απ' όλους μας ανεμπόδιστα».

Αναφορικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ο υπουργός ανέφερε: «Η αξιολόγηση εντός των δημοσίων υπηρεσιών έχει ξεκινήσει και γίνεται. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια που υπάρχουν και διαθέσιμα και συγκριτικά στοιχεία, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η κλιμάκωση των αξιολογήσεων. Δηλαδή υπάρχει μια πιο μεγάλη γκάμα βαθμών που βάζουν οι προϊστάμενοι στους υφισταμένους τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Αξιοποιούμε και σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα των βαθμολογιών που βάζουν. Δεν είναι, για παράδειγμα, αναιτιολόγητη η βαθμολογία να παίρνει κάποιος άριστα από τον προϊστάμενό του χωρίς να έχει αιτιολογηθεί επαρκώς. Άρα λοιπόν όλο αυτό αξιολογείται. Έχει υπάρξει μια κλιμάκωση. Αυτό αφορά όμως στην εσωτερική αξιολόγηση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9eppa3ecb55)

Θεόδωρος Λιβάνιος: "Από το φθινόπωρο τρίτη αξιολόγηση που θα αφορά τοπικές υπηρεσίες του Δημοσίου"

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει η πρώτη αξιολόγηση που γίνεται εντός των δημοσίων υπηρεσιών, όπως γινόταν και γίνεται πλέον πολύ πιο εντατικά και πολύ πιο μεθοδικά, υπάρχει αξιολόγηση από τους πολίτες οριζόντιων υπηρεσιών που αφορούν την καθημερινότητά μας και από το φθινόπωρο θα υπάρχει και μία τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα αφορά τοπικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Αν για παράδειγμα, λοιπόν, πάω σε ένα ΚΕΠ, εξυπηρετηθώ, θα πάρω από τον υπάλληλο του ΚΕΠ ένα χαρτάκι με ένα QR code, το οποίο και αυτό θα μου ανοίξει μία πλατφόρμα για να μπορέσω να αξιολογήσω τη συγκεκριμένη υπηρεσία που έλαβα. Εκεί θα μας δώσει και τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε πλέον και διαδικασίες το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Επιπλέον, ο κ. Λιβάνιος ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι ο εκλογικός νόμος και οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο που έγιναν εκλογές το ’23. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε το 2028, σε 4 σχεδόν χρόνια από τώρα βρίσκεται στην τελική φάση η διαδικασία σύνταξης του Νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που περιλαμβάνει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Ένα από τα κομμάτια τα οποία θα αλλάξει είναι ο τρόπος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, εστιάζοντας στην κατάργηση του δεύτερου γύρου […] η πρόταση είναι να πάμε σε εκλογή ενός γύρου, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκλογέα μιας δεύτερης εναλλακτικής ψήφου στο ψηφοδέλτιο».

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος είπε ακόμα ότι «είναι ένα κομμάτι μόνο ο τρόπος εκλογής. Υπάρχουν πάρα πολλές σημαντικές αλλαγές οι οποίες συζητιούνται αυτή τη στιγμή. Από τον τρόπο διακυβέρνησης, από τον τρόπο της οικονομικής διαχείρισης και κυρίως εκεί που θα εστιάσουμε και τον επόμενο μήνα είναι ο τρόπος ανακατανομής και ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών επιπέδων του κράτους, είτε του κεντρικού κράτους, είτε των δήμων, είτε των περιφερειών μας».

Τέλος, όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων ο Θεόδωρος Λιβάνιος σημείωσε: «Είναι η δεύτερη χρονιά που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο και νομίζω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ξεκάθαρα αυτονόητο να καθαρίζεις ένα οικόπεδο προκειμένου να μη γίνεται καταλύτης στη μετάδοση μιας φωτιάς. Άρα, λοιπόν, φέτος η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαΐου. Οι δήμοι εδώ και περίπου πάνω από 1, 5 μήνα έχουν πάρει τους διαθέσιμους πόρους και μάλιστα φέτος είναι η πρώτη χρονιά που πήραν το σύνολο των πόρων που ζητήσανε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ[…] σίγουρα το Υπουργείο Κλιματικής Προστασίας έχει τη συνολική εικόνα πώς προχωράνε οι δηλώσεις στην πλατφόρμα των ακαθάριστων οικοπέδων. Άρα λοιπόν θα μεριμνήσει αναλόγως. Ενδεχομένως να δοθεί μια μικρή εύλογη παράταση ορισμένων ημερών, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεχτικοί είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα, από την 1η Μαΐου, αρχίζει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος, οπότε πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να προσέχουμε πάρα πολύ».