Μητσοτάκης: Παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων
Τι ανακοινώθηκε
"Στην κλιματική κρίση τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας - Για το 2025 έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο πυροσβεστικό σώμα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Παράταση 45 ημερών στην προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου τον υποδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Σωστά δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε μεγαλύτερο αριθμό καθαρισμών «στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας έναντι ενός φαινομένου που θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο καθαρισμός οικοπέδων δίχως αμφιβολία προστάτεψε περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.
Υπενθυμίζεται πως την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι φέτος μεγαλύτερος από ποτέ, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των εθελοντών.
Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός συζήτησαν για τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι και την ενίσχυση των αντιπυρικών μέσων, αλλά και θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει επιφέρει στο περιβάλλον.
Μητσοτάκης: Στην κλιματική κρίση τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας - Για το 2025 έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο πυροσβεστικό σώμα
«Μιλώντας πρόσφατα για την ελληνική οικονομία είπα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αλλά με την ίδια ειλικρίνεια πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά στην κλιματική κρίση τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και να προετοιμαστούμε και να φροντίσουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε, «η κλιματική κρίση είναι μαζί μας και ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο θερμά και πιο ξηρά. Θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες που θα ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών αλλά και τη γρήγορη εξέλιξή τους».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για το 2025 έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο πυροσβεστικό σώμα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» και συνέχισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «εντάσσουμε τη χρήση της τεχνολογίας τόσο στη διαδικασία της πρόληψης αλλά κυρίως του γρήγορου εντοπισμού των πυρκαγιών».
«Έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των βάσεων των Drones και θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιώτες που μας βοήθησαν με χορηγίες σε αυτήν την προσπάθεια. Παράλληλα δρομολογείται ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης όλου του εξοπλισμού, είναι το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ", με στόχο να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των έργων μέχρι το τέλος του χρόνου έτσι ώστε από του χρόνου να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε καινούργιο εξοπλισμό».
"700.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους και με αυτόν τον τρόπο προστάτευσαν τις περιουσίες τους και βοήθησαν την Πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών - Σωστά δόθηκε παράταση"
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία του καθαρισμού των οικοπέδων.
«700.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους και με αυτόν τον τρόπο προστάτευσαν τις περιουσίες τους και βοήθησαν την Πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Το υπουργείο αποφάσισε και σωστά και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών να δώσει μία παράταση έως τις 15 Ιουνίου στη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων και να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό. Δείχνει ότι προστατεύουμε τη δική μας περιουσία και συμβάλλουμε σε μία γενική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που -όπως είπαμε- θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στη διαχείρισή του», είπε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή δύναμη στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, σε εθελοντές και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μιλώντας πρόσφατα για την ελληνική οικονομία είπα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Με την ίδια ειλικρίνεια, όμως, πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι όσον αφορά την κλιματική κρίση, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και να προετοιμαστούμε και να φροντίζουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε γιατί η κλιματική κρίση είναι ήδη μαζί μας και ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι και πιο θερμά και πιο ξηρά και θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες που θα ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών και τη γρήγορη επέκτασή τους.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια πολύ αναλυτική ενημέρωση για την προετοιμασία που έχει γίνει ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Να επαναλάβω τα βασικά μηνύματα του υπουργού ότι έχουμε το 2025 τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο πυροσβεστικό σώμα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές τους κοινωνίες μέσα από εθελοντικές δράσεις που πιστοποιούνται πια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εντάσσουμε τη χρήση της τεχνολογίας με πολύ πιο συστηματικό τρόπο τόσο στη διαδικασία της πρόληψης όσο και του γρήγορου εντοπισμού πυρκαγιών. Πέρυσι δοκιμάσαμε για πρώτη φορά να αξιοποιήσουμε drone σε αυτή την προσπάθεια, ήταν πολύ επιτυχημένη. Φέτος έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των βάσεων των drones. Να ευχαριστήσω και πάλι τους ιδιώτες που μας βοήθησαν μέσα από χορηγίες σε αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα δρομολογείται ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης όλου του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας, είναι το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των συμβασιοποιημένων έργων μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε από του χρόνου να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε καινούργιο εξοπλισμό που θα ενταχθεί σταδιακά στο πυροσβεστικό σώμα αλλά και στις υπόλοιπες κρατικές δομές που θα ωφεληθούν σημαντικά.
Να σταθώ στην πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στον καθαρισμό των οικοπέδων. Πέρυσι 500.000 συμπολίτες μας καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτεψαν τις περιουσίες τους αλλά βοήθησαν ουσιαστικά και την Πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ειδικά αυτών που πλησιάζουν τους αστικούς ιστούς.
Αποφάσισε σωστά το υπουργείο φέτος λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών να δώσει μια παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων. Δεν είναι ζήτημα επιβολής προστίμων ή κατασταλτικών μέτρων, θα γίνουν και αυτά, αλλά είναι ζήτημα στοιχειώδους συναίσθησης ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τη δικιά μας περιουσία, αλλά συμβάλλουμε και σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στη διαχείρισή του.