Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό των Ελλήνων και Ελληνίδων ιατρών από τις ΗΠΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα μια περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία για την αναγνώριση των σπουδών, της ειδικότητας και της εξειδίκευσης που έχουν ολοκληρώσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Μητσοτάκης: Επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας
Ειδικότερα, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε στην ΗΠΑ από Έλληνες ιατρούς, στους οποίους θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα να αναγνωρίσουν αυτομάτως την αποκτηθείσα στις ΗΠΑ ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση με αίτησή τους στον ΠΙΣ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας «φιλοδοξεί να γίνει ένας δυναμικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή» στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «φιλοξενούνται 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων της Ευρώπης» και πως ως χώρα παράγουμε «σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της και σε εθνικό επίπεδο».
«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον υπουργό Υγείας και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ, θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, διακεκριμένων επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θέλουμε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας. Αναζητώντας ποιότητα ζωής, την οποία αναμφισβήτητα προσφέρει η πατρίδα μας. Δίπλα όμως στην επαγγελματική τους φιλοδοξία και συνδυάζοντας τους δικούς τους προσωπικούς στόχους με την ευημερία της χώρας», προσέθεσε.
«Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ ταυτόχρονα υπηρετείται και η ζήτηση στις αγορές και άλλων κρατών-μελών. Η ευρωπαϊκή αυτονομία, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στον συγκεκριμένο χώρο», τόνισε.
«Γι’ αυτό, άλλωστε, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες οφείλουν τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους με νέες επενδύσεις, με περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Από την πλευρά της η Πολιτεία δίνει με τη σειρά της το δικό της "παρών", καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία. Μειώνοντας τα φορολογικά βάρη, δίνοντας σημαντικά πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις. Όπως το επενδυτικό clowback, το οποίο απεδείχθη εξαιρετικά επιτυχημένο. Σκοπός μας να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην παραγωγή, στην έρευνα, στις κλινικές μελέτες. Και όλα αυτά απέφεραν μέχρι στιγμής επενδυτικές πρωτοβουλίες κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι δηλαδή πρωτοβουλίες με ένα ορατό αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και με πολλαπλάσιο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία», προσέθεσε.
Δείτε φωτογραφίες:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της διπλής κυβερνητικής πρωτοβουλίας «και της επιλογής», όπως τόνισε, «που νομίζω ότι βρίσκεται στον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του ΕΣΥ, ως μια ενιαία εθνική προτεραιότητα».
Δηλαδή, όπως εξήγησε, «ως ένα κοινό πεδίο δράσης όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπου η πρόληψη θα συναντά τη θεραπεία και το φάρμακο θα δικαιώνει την πρακτική του αποστολή προς τον ασθενή και, δεύτερον, να στραφεί με ξεχωριστό ενδιαφέρον η πολιτεία στο έμψυχο δυναμικό μας, τόσο εντός αλλά και εκτός της χώρας».
«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη φαρμακοβιομηχανία, στην πατρίδα μας, εργάζονται σήμερα πολλά μυαλά, τα οποία διέπρεψαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν ειδικά τα τελευταία χρόνια και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να συμβεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε.
Το μήνυμα της προέδρου Prix Galien Greece, Τζένης Περγαλιώτου
«Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα "καλύτερα των καλύτερων" φαρμακευτικά σκευάσματα και γι’ αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ.
Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Prix Galien διεξάγονται σε 15 χώρες. Η Ελλάδα αποτέλεσε τη 14η χώρα που εγκαινίασε τον συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος πραγματοποιείται στη χώρα μας κάθε δύο χρόνια. Ευχή και επιδίωξή μας είναι η καθιέρωση του σημαντικού αυτού θεσμού να συμβάλει στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, ώστε να συνεχίσει την έρευνα για νέες θεραπείες και τεχνολογίες, που είναι πολύτιμες για μια μακροβιότερη και πιο ποιοτική ζωή», αναφέρει η πρόεδρος Prix Galien Greece, Τζένη Περγαλιώτου.